OGY - Krónika 5. rész (klímastratégia)

Belföld, 2018.10.02

A második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia parlamenti vitájában a vezérszónokok mindannyian hangsúlyozták a változásra való felkészülés fontosságát. A Fidesz szónoka átfogó, társadalompolitikai és gazdaságfejlesztési jövőkép megalkotását sürgette, a Jobbik a kormányzat eddigi lépéseit bírálta. A KDNP vezérszónoka a közösségi cselekvés fontosságát hangsúlyozta.



Fidesz: meg kell teremteni a szakpolitikák közötti összhangot!


Bencsik János (Fidesz) azt mondta, hogy a kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítések sorozatos kudarcai miatt jelentős, akár az emberi civilizációt is veszélyeztető kedvezőtlen hatásokra kell készülni.

Szükség van egy olyan átfogó, társadalompolitikai és gazdaságfejlesztési jövőképre, ami olyan mintákat ad, amelyekkel válaszolni lehet az éghajlatváltozás kihívásaira - szögezte le.

Egyetértett azzal, hogy olyan racionális pályát kell felrajzolni, ami elősegíti az ország gazdasági és diplomáciai súlyának erősödését. Eközben biztosítani kell a nemzeti és társadalmi fennmaradást egy gyorsan változó világban - hívta fel a figyelmet.

A parlament előtt fekvő éghajlatváltozási stratégia újszerű szerkezete segít a súlypontok kijelölésében; annak ellenére, hogy Magyarország 25 év alatt negyven százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, további erőfeszítésekre van szükség - hangsúlyozta Bencsik János.

Azt mondta, szükség van a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés mérséklésére, az anyag- és energiatakarékos technológiák térnyerésére, továbbá a megújuló energiaforrások elterjedésére. Javasolta, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének céljait és cselekvési irányait tartalmazó, úgynevezett dekarbonizációs útitervet a versenyképesség, a technológiaváltás és az éghajlatvédelem szempontjait figyelembe vevő stratégiai keretrendszer részeként valósítsák meg.

Az eltérő nemzetgazdasági ágazatok eltérő mértékű kibocsátáscsökkentésre képesek, ezért nem lehet túlterhelni az élelmiszerbiztonságot szolgáló mezőgazdaságot - szögezte le. Az ipari ökológia azonban számos lehetőséget hordoz magában - tette hozzá.

Bencsik János azt ajánlotta a kormánynak, hogy teremtse meg az éghajlatváltozási és más szakpolitikai stratégiák közötti összhangot.


Jobbik: a kormány az ellenkezőjét teszi annak, amiről Áder János beszélt


Kepli Lajos (Jobbik) azzal kezdte felszólalását, hogy minden stratégia annyit ér, amennyit abból megvalósítanak. A kormányzat azonban majdnem pontosan az ellenkezőjét cselekszi annak, mint amiről Áder János beszélt felszólalása során - közölte.

Az ellenzéki vezérszónok megköszönte, hogy az államfő nemzetközi szinten is képviseli a klímaváltozás elleni harc ügyét, de hozzátette, hogy itthon nem sikerült a kormányt meggyőznie a küzdelem fontosságáról.

A klímaváltozás elleni fellépés nemzetközi összefogáson alapul, Magyarország külpolitikája azonban inkább az elszigetelődés irányába mutat - jelentette ki. Hozzátette, Magyarországot nem elszigetelni, hanem "leszigetelni" kellene, mert az épületállomány energetikai hatékonysága nagyon rossz. Az egy főre eső üvegházhatású gázkibocsátás nőtt, nem pedig csökkent az elmúlt években - tette hozzá.

Úgy tűnik, hogy a kormány nem a jó irányba mozdul, Orbán Viktor miniszterelnököt "kimondva, kimondatlanul, de nem érdekli a környezetvédelem ügye" - jelentette ki a jobbikos vezérszónok.

Szerinte pozitív, hogy egyre jobban elterjednek az elektromos autók, de ez csak akkor jelent előrelépést, ha a járműveket hajtó áramot megújuló energiaforrásokból állítják elő.

Fel kell készülni a klímaváltozás hatásainak kivédésére, ugyanis egyre szélsőségesebbé válnak az időjárási jelenségek - hangsúlyozta. A csapadékeloszlás sem egyenletes, Magyarország azonban csak arra van felkészülve, hogy a hirtelen érkező nagy mennyiségű vizet gyorsan levezesse, a vízmegtartási kapacitások hiányoznak, és a belvíz is nagyon komoly problémákat okoz - hívta fel a figyelmet Kepli Lajos.


KDNP: itt teremtésvédelemről van szó


Képviselőcsoportja támogatásáról biztosította az előterjesztést Nacsa Lőrinc (KDNP).

Itt a teremtésvédelemről van szó, felelősségről - jelentette ki, annak fontosságáról beszélve, hogy élhető, fejlődő, tiszta bolygót hagyjunk a következő nemzedékekre, különben a káosz jegyében alakul át a világ.

Hangsúlyozta: az egyéni haszon növelésével nem győzhető le az éghajlatváltozási probléma, ehelyett közösségi cselekvésre van szükség, "a művelés és megóvás szellemében".

Az individuális megközelítést fel kell, hogy váltsa a közösség iránti elkötelezettség rendszere - fogalmazott a kereszténydemokrata képviselő.

Nacsa Lőrinc arról beszélt, noha a klímaváltozás elleni cselekvés kulcsszereplője az egyes ember, akinek olyan mindennapi ügyekben kell tennie, a feladat megoldásához erős és cselekvőképes államra, a gazdasági szereplők elkötelezettségére, "az egyházak és az igazi civil szervezetek fontos hozzáadott értékére" van szükség, "és akkor van remény".

A klímaváltozás kapcsán nacsa Lőrinc arra is kitért: a fenntartható fejlődés a cél, ehhez pedig fontos lehetőségeink és határaink pontos megismerése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!