OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2018.10.15

Az emberi erőforrások miniszterének munkájáról, a bankok felelősségéről, az ajkai kórházról és a cégek által befizetett adókról is beszéltek a képviselők a hétfői azonnali kérdések alatt.



Az azonnali kérdések elhangzása előtt ügyrendben szólalt fel Ungár Péter (LMP), kifogásolva, hogy bár csatlakozott a hétfői ülésről kizárt frakciótársa, Hohn Krisztina interpellációjához arról, miért épül közpénzből magániskola Debrecenben, mégsem mondhatta azt el. Azt kérte: a házbizottság soron kívül tárgyalja meg a kérdést.

Az ülésen elnöklő Lezsák Sándor (Fidesz) arra kérte Ungár Pétert, kérését nyújtsa be a házbizottsághoz.


Személyes érintettség okán kért szót Staudt Gábor (Jobbik). Az ellenzéki képviselő Böröcz László (Fidesz) felszólalására reagált, aki szerint több mint 2,5 milliárd forint értékű kárt okozott Staudt Gábor jobbikos képviselő és több társa a lengyel államnak. Staudt Gábor a kijelentést hazugságpropagandának nevezte, és leszögezte: semmilyen bűncselekményt nem követett el. "Önök nem tudták a Jobbikot szétverni, ezért egyesével próbálják a képviselőiket levadászni" - fogalmazott. Szerinte arról kellett volna beszélni, ki fizeti vissza azt a több százmilliárd forintot, amelyet a Fidesz közeli körök "maffiamódszerekkel loptak szét".


Azonnali kérdések


Jobbik: hogyan számol el miniszteri esküjével az emberi erőforrások minisztere?


Stummer János (Jobbik) az emberi erőforrások miniszterétől kérdezte meg: hogyan számol el miniszteri esküjével akkor, amikor 1400 tanár hiányzik az iskolákból és a hírek szerint teljes osztálynyi orvoscsoportok mondanak fel a kórházakban. Arra is rákérdezett: a miniszter harcol-e ezekért az emberekért a miniszterelnöknél? Tisztában volt azzal eskütételekor, milyen felelősséget vesz a vállára? - sorolta kérdéseit.

Kásler Miklós miniszter úgy felelt: a képviselő már sokszor választ kapott a konkrét kérdéseire, a felelősségre eddig még nem. Erre azt mondta: minden ember felelős magáért, a családjáért, a nemzetéért és az emberiségért. Minden magyar felelős minden magyarért, "mi tehát önökért is és önök miértünk is". A nemzet jelenéért és jövőjéért a kormány felelős, a magyar ellenzék a kormány tevékenységének építő és segítő véleményezéséért felelős, "a destrukció, a zavar és a káosz elkerüléséért". Hangsúlyozta: ez után sem változtat azon, hogy minden önös érdek nélkül szolgálja embertársait. Közölte: az említett problémákat ő és a miniszterelnök is ismeri.



MSZP: a bankok felelősek-e a devizahitelezésben kialakult helyzetért?


Mesterházy Attila (MSZP) azt kérdezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselőjétől: az intézmény szerint a bankoknak van-e felelőssége az egykori devizahitelek körül kialakult helyzetért? Szerintük tisztességesen jártak-e el a pénzintézetek? Vizsgálták-e a bankok felelősségét a tájékoztatásban, például azt, hogy átverésen alapultak-e a bankok reklámjai? - sorolta kérdéseit.

Nagy Márton, az MNB alelnöke közölte: kúriai iránymutatás született arról, milyen árfolyamon kell a hiteleket átváltaniuk a bankoknak, így azok megfelelő árfolyamot alkalmaztak. Hozzátette azt is: az európai bíróság közelmúltbeli döntése alapján a bíróságoknak kell vizsgálni az egyes perekben, hogy megfelelő kockázatfeltáró nyilatkozatot írattak-e alá a bankok.

Az árfolyamot a piac alakítja, hogy hová megy, azt a piac tudhatja - közölte. Rámutatott arra is: a kormány segítségének köszönhetően mára mindössze 114 ezer nem teljesítő hitel van, vagyis ma már a devizahiteles probléma nem probléma.


DK: felmondtak az orvosok és nővérek az ajkai kórházban


László Imre (DK) arról beszélt, hogy az ajkai kórház intenzív osztályán "elfogytak" a nővérek, mert mindannyian felmondtak. Hiába irányítottak át újakat, az intenzív ellátásban járatlan nővérekkel nem lehetett megoldani ezeket a feladatokat - tette hozzá. Később mind az öt, az osztályon dolgozó orvos is felmondott - hangsúlyozta.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy más magyar intézményekben is hasonló folyamatok zajlanak. Azt kérdezte, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere számolt-e ezzel, amikor elfogadta a kinevezését.

Kásler Miklós azt felelte, hogy a képviselő felvetései egy reális és élő problémára mutatnak rá, az ajkai kórházban történtek másutt is előfordultak. Hozzátette, hogy saját intézményvezetői gyakorlata viszont azt mutatta, hogy nem lehet egyetlen okra visszavezetni, ki és miért távozik egy kórházból.

Kijelentette, miniszterként neki az a feladata, hogy az ajkai és a többi kórház is működjön. Az említett intézmény vezetése megoldotta a problémát, a kórház működése eddig is folyamatos volt és ezután is folyamatos lesz - hangsúlyozta.


Párbeszéd: miért fizetnek kevés adót az óriáscégek?


Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta, hogy Magyarország az óriáscégek számára adóparadicsom, a dolgozó emberek számára viszont "adópokol". A képviselő hangsúlyozta, hogy a nagyvállalatok adójának kulcsát a kormány kilenc százalékra mérsékelte. A 2019-es költségvetés számai alapján a 11 legnagyobb cég 0,35 százaléknyi adót fizet - emelte ki.

Mennyit vesznek igénybe az elérhető kedvezményekből a kis-, közepes és nagyvállalatok - kérdezte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a kormány mindig az adócsökkentés politikáját követte, hogy ezzel több lehetőséget adjanak a vállalkozásoknak.

A 2010-es kormányváltáskor olyan rossz anyagi helyzetben volt az ország, hogy a multinacionális cégeket terhelő adókat kellett bevezetni, ezért nem lehet azzal vádolni a kormányt, hogy ezekkel a vállalkozásokkal nem fizetteti meg a közterheket - jelentette ki.

Az államtitkár külön kiemelte, hogy a családi adókedvezmény jelentősen mérsékelte a családok terheit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!