OGY - Krónika 6. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2018.10.16

Az Országgyűlés kedden elfogadta a Sargentini-jelentés elleni határozatot, továbbá arról is döntött a határozathozatalok között, hogy kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását.



Nemzetközi szerződések kihirdetése

Az Országgyűlés két nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járult hozzá. A képviselők jóváhagyták a magyar és német kormány között kötött, minősített adatok kölcsönös védelméről szóló egyezményt, valamint a Magyarország és a Thaiföldi Királyság közötti, a Mahachulalongkornrajavidyalaya Egyetem Tan Kapuja Buddhista Főiskolával történő együttműködését szabályozó megállapodást is.



Megszavazták az Állami Számvevőszék 2017-es beszámolóját

A parlament elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2017-es tevékenységről szóló beszámolót.

A képviselők 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében hagyták jóvá az erről szóló határozati javaslatot.

Domokos László, az ÁSZ elnöke az indítvány vitájában elmondta, szervezete elkötelezett amellett, hogy ellenőrzéseivel a lehető legnagyobb mértékben hozzájáruljon a közpénzek átláthatóságához, segítse a közpénzek és a közvagyon hatékony, célszerű felhasználását. Hangsúlyozta, a számvevőszék tavaly is betöltötte az alaptörvényben meghatározott "közpénzügyi garantőr" szerepét, ellenőrzései hatékonyabbá, jelentései hatásosabbá váltak, így az ellenőrzöttek is eredményesebben javították ki a feltárt szabálytalanságokat.


Elfogadták a Sargentini-jelentést visszautasító határozatot


Megszavazta a parlament a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely arra szólítja fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarországot ért valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A képviselők 129 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 18 tartózkodás mellett fogadták el a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által benyújtott javaslatot, amely hangsúlyozza: Magyarország maga védi a határait, "fenntartjuk a kerítést, és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát".

A dokumentum szerint az Európai Parlamentben (EP) elfogadott Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar Országgyűlés döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét, megsértette az ország szuverenitását.


Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását


Az Országgyűlés kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatálybalépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

A képviselők 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében hagyták jóvá a fideszes Bánki Erik erről szóló javaslatát.

A kormánypárti politikus indítványában hangsúlyozza, a Fidesz-KDNP nemzeti ügynek tekinti az otthonteremtést, ami családtámogatási politikájának egyik fontos pillére. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az állam több mint húsz éve támogatja a lakás-takarékpénztárakat, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is "extraprofitot realizálnak".

A lakástakarék-program mára egy az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált: miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakás-takarékpénztárakhoz - fejtette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!