OGY - Krónika 6. rész (igazgatási törvények, bizottsági jelentések vitái)

Belföld, 2020.07.02

A igazgatási, valamint gazdaságélénkítő célú törvénymódosító csomag tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön, majd bizottsági jelentések vitáját kezdték meg a képviselők.



LMP: egy "torzszülöttet" hoztak a Ház elé


Keresztes László Lóránt (LMP) szimbolikusnak nevezte, hogy Orbán Balázs államtitkár "gyakorlatilag elnézést kért", amiért egy "torzszülöttet" hoztak a Ház elé.

Szerinte alig van a javaslatnak olyan eleme, ami valóban a koronavírus-járványra reflektál. Hangsúlyozta: a munkájukat vesztőkön kellene segíteni.

Szólt arról is, hogy a víziközműcégek közül több a csőd szélén áll, még sincs módosítás a megsegítésükre. Bírálta a vasúti mellékvonalak járatritkítását is.

Sérelmezte még, hogy jövőre több mint 80 milliárd forintot fordít a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére, az összeget szerinte új munkahelyek létrehozására kellene fordítani.



Jobbik: nem elégedett a kormány Szabó Tünde sportért felelős államtitkár munkájával?



Steinmetz Ádám (Jobbik) a sportot érintő módosításokkal kapcsolatban azt kérdezte: miért veszik el a kiemelt nemzetközi sportesemények rendezésével kapcsolatos feladatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárságától.

Talán azért, mert Fürjes Balázs és a Miniszterelnökség "kimazsolázza" a kiemelt anyagi vonzatú nemzetközi eseményeket? Vagy nem elégedettek Szabó Tünde sportért felelős államtitkár eddigi munkásságával? - tette fel a kérdést.



Államtitkár: áttekinthető és egyértelmű a törvényjavaslat



Miután az elnöklő Latorcai János a vitát lezárta, Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára zárszavában a kivételes tárgyalást, és a "salátatörvényt" kritizáló ellenzéki felszólalásokra reagált. Hangsúlyozta: megérti, hogy nem jogász végzettségű országgyűlési képviselők számára egy ilyen "összetett kodifikációs dolognak a feltérképezése komolyabb erőforrásokat igényel". Azt viszont - folytatta - nem tudja elfogadni, hogy egy 40 paragrafusból álló, 10 oldalas törvényjavaslat esetében az ellenzéki frakciók azt állítják, hogy nem képesek megtalálni a jogalkotási szándékot.

"Aki azt mondja, hogy itt valamilyen jogalkotási turpisság történik, annak fixációja van, a fixáció kezelése pedig nem a parlamentbe, hanem az orvosi szobába való" - fogalmazott.

A plakáttörvényről szólva elmondta: a jelen szabályozás plusz három évig tartó megtartására tesznek javaslatot gazdaságélénkítési és szektortámogatási szempont miatt. A kisajátítással kapcsolatos szabályozásról szólva megerősítette: nincs szó "turpisságról" vagy a magántulajdon megsértéséről.

A sporttörvény módosításával kapcsolatban logikusnak nevezte, hogy Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért és nemzetközi sporteseményekért felelős államtitkára foglalkozzon a kiemelt sporteseményekkel. Jelezte: a hatásköri szétválasztás most is megvan, ezt teszi a módosítást egyértelművé. Hangsúlyozta: Szabó Tünde államtitkár kiváló munkát végez.

Úgy összegzett: áttekinthető, egyértelmű, jól követhető törvényjavaslatról van szó, amely igazgatási szempontból egyszerűsítéseket hoz és a különböző szektorokban a gazdaság újraindítását segíti.


Kulturális örökség védelme



Mátrai Márta (Fidesz) a törvényalkotási bizottság nevében elmondta: a kulturális örökség védelméről szóló törvény, valamint a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról szóló törvényjavaslattal az egyes műemlékeket értékalapon különböztetnék meg, csökkenne a műemléki kategóriák száma, és érdemi különbségek lennének a két kategóriához kapcsolódó szakmai, jogi védelem nagyságát tekintve is.

Az egyetemes vagy a nemzeti közemlékezetben kiemelkedő helyet elfoglaló személyekhez kötődő helyszínek nemzeti emlékpontokká válhatnak. A műemléki tanácsadó testület önálló léte megszűnik, feladatai az Országos Építészeti Tervtanácshoz kerülnek át.

Emellett az örökségvédelmi bírságra vonatkozó rendelkezések is kiegészülnek.

A Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggésben kitért arra, hogy a vonatkozó jogszabályban az új fejezet kimondja: a Citadellát és közvetlen környékét, a sétányt a közérdeket érvényesítve kell használni, fenntartani, a fejlesztés, a helyreállítás pedig kiemelt közfeladat.

A javaslatról vita nem alakult ki, zárszavában György István területi közigazgatásért felelős államtitkár azt mondta: a módosításnak köszönhetően könnyebbé válnak a kastélyok és kúriák felújítási munkálatai is, úgy, hogy a szakmai és műemléki szempontok sem szorulnak háttérbe.

A helyi önkormányzatok számára lehetőség nyílik a helyi építészet tovább védelmére is - közölte.



Rozsdaövezetek létrehozása



Mátrai Márta (Fidesz) a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásához szükséges intézkedésekről szóló előterjesztéssel összefüggésben a törvényalkotási bizottság nevében közölte: a koronavírus-járvány okozta válság idején a lakáspiacot egyszerre sújtja az azonnali és radikális keresletcsökkenés, a banki hitelezés elnehezülése. Az építőipar teljesítményének csökkenése komoly nemzetgazdasági kárral, munkanélküliséggel és költségvetési bevételkieséssel fenyeget. A javaslatnak köszönhetően lehetőség nyílik elérhető árú lakások építésére, és a járvány okozta nehéz helyzetben munkahelyek teremtésére - közölte.

A kedvezményes, rozsdaövezetekre vonatkozó ötszázalékos áfával mindenki nyer, a családok, a fiatalok kedvezményesen juthatnak lakáshoz, ösztönzik a lakásépítést és egyúttal új munkahelyeket teremtenek - összegzett. A program segíti továbbá a környezet- és klímavédelmi célok elérését is - jegyezte meg a kormánypárti politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!