OGY - Krónika 6. rész (napirend után)

Belföld, 2018.07.20

A kaposvári szülészet rossz állapotáról, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 25 éves törvényről, a vidéki településképről és a női junior kézilabda-világbajnokságot megnyerő magyar csapatról is volt szó napirend után pénteken az Országgyűlésben.



Ungár Péter (LMP) a kaposvári kórház szülészetének rossz állapotáról beszélt. Közölte: az intézmény számára a kormány ugyan biztosított forrásokat, de a szükséges 4-5 milliárdnak csak a töredékét. Nagyon kevés ápolónő van a kórházban - mondta, és szóvá tette az alacsony fizetéseket is meghatározott munkakörökben. Kitért arra is, hogy a babák gyakran kapnak fertőzéseket, de konkrét intézkedések nem történtek.

Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló arról emlékezett meg, hogy 25 éves a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény, amely elvezette a kisebbségeket a parlamenti képviseletig.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló a lembergi magyar ajkú romák elleni támadást idézte fel. Azt mondta: elfogadhatatlan, hogy ma ilyen egyáltalán megtörténhet, fel kell lépni ellene. Jelezte: csak idén már kétszer támadtak magyar romák ideiglenes táborhelyeire. Felvette a kapcsolatot az ukrán nagykövettel, aki azt mondta: Ukrajna megvédi nemzetiségeit, így a romákat is. A magyar külügyi tárca szintén kifejezte: elítél minden etnikum elleni támadást, történjen bárhol a világon.

Ágh Péter (Fidesz) választókerületének központja, Sárvár hagyományai előtt tisztelgett felszólalásában, hangsúlyozva, "a lokálpatriotizmus a patriotizmus alapja", és felidézte, hogy a település 700 éve kapott városi kiváltságot és 50 éve szerezte vissza azt.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) felszólalásában az illegális hulladéklerakás elleni keményebb fellépést kért a vidéki településkép védelmében.

Szilágyi György (Jobbik) a női junior kézilabda-világbajnokságot megnyerő magyar csapatot méltatta.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a demográfiai helyzet alakulása miatt bírálta a kormányt.

Ugyanezzel a témával foglalkozott frakciótársa, Ander Balázs, aki azt szorgalmazta, hogy - például a turizmus fejlesztése révén - tegye a kormányzat élhetőbbé a legkisebb településeket, így is kezelve a "népesedési csődöt", amely miatt 38 év alatt egymillióval csökkent az ország lakossága.

A Semmelweis-emlékév kapcsán az egészségügyre irányuló kormányzati fejlesztéseket vette számba Varga Mihály (Fidesz) pénzügyminiszter, sorolva, mi mindenre fordították, fordítják az átcsoportosított százmilliárdokat.


Az elnöklő Jakab István lezárta az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakát, és közölte, a parlament várhatóan szeptemberben ül össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!