OGY - Krónika 6. rész (Sargentini-jelentés)

Belföld, 2018.10.03

A Sargentini-jelentésre reagáló határozati javaslat szerdai parlamenti vitájában a fideszes Kósa Lajos a magyar függetlenség és önállóság megvédésére szólított fel, a független Bősz Anett és a jobbikos Z. Kárpát Dániel pedig a jogállamiság helyzetét bírálta.



Bősz Anett: nincs illiberális demokrácia


Bősz Anett (független) azt mondta, hogy ami az elmúlt hetekben zajlott, az a kormány szégyene, de az országra is rossz fényt vet. Amennyiben Magyarország ma kérné a felvételét az EU-ba, akkor elutasítanák - tette hozzá.

Az elmúlt nyolc év kormányai súlyos jogsérelmeket okoztak a magyar embereknek, egyéni és csoportos szinten is - fogalmazott.

Az a kérdés, hogy ki az aki megérti, hogy négy évente nem despotát választunk, a demokratikus felhatalmazást pedig soha nem lehet a jogállami normák lerombolására használni - közölte a politikus. Hangsúlyozta, hogy Magyarország barátai Nyugaton vannak és csak akkor maradhatunk európaiak, ha tiszteletben tartjuk az európai értékeket.

Nem létezik illiberális demokrácia, csak liberális, ami megteremti a jogállamot - szögezte le.

A Sargentini-jelentés arról szól, hogy a kormány elvette a jogegyenlőséget, a demokráciát és a köztársaságot - ismertette véleményét.


Államtitikár: a migráció a legfontosabb kérdés


A kormány nevében felszólaló Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az addig elhangzottakra azt válaszolta, hogy amikor a Jobbik még nemzeti párt volt, akkor nem tartózkodással utasította el azt, amivel nem értett egyet, hanem azzal, hogy nemmel voksolt.

Az Európai Bizottság a migrációs lehetőségek bővítéséről beszél, kék kártyák bevezetését javasolja a bevándorlók érdekében és a következő uniós költségvetésben megduplázná a migrációval összefüggő célokra költhető pénzeket - mondta. Hozzátette, emellett a határvédelem jogát is el akarják venni Magyarországtól.

A szocialisták kijelentéseire reagálva arról beszélt, hogy az utolsó baloldali kormány által készített költségvetéshez képest az egészségügyben 505, az oktatásban pedig több mint hatszáz milliárd forinttal áll több rendelkezésre. Furcsa érzésnek nevezte, hogy azok próbálják kioktatni a kormányt a devizahitelezés ügyében, akik az "egész rémes jelenségnek" teret engedtek. Hozzátette, az MSZP-sek nem támogatták a devizahitelek betiltását, a kamatemelések korlátozását, a forintosítást, vagy a végtörlesztést.

Feltette a kérdést, hogy ha az MSZP nem szeretné bevándorlóországgá tenni Magyarországot, akkor miért támadta meg a kvótaellenes népszavazást. A szocialisták sem a fizikai sem a jogi határzárat nem támogatták - emlékeztetett.

A DK-s politikusok szavaival ellentétben a migráció a legfontosabb kérdés - folytatta reagálásait az államtitkár. 2015 óta három millióan lépték át illegálisan a határokat, több száz embert öltek meg terrorcselekményekben, ugyanis a bevándorlás és a terrorcselekmények között van összefüggés - jelentette ki.

Megjegyezte, jelenleg azért érkezik a korábbinál kevesebb migráns az ország határaihoz, mert áll a déli határzár.

A DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek azt üzente, hogy amikor demokráciáról és emberi jogokról van szó, akkor nem fogadnak el kioktatást "attól az embertől, aki a saját állampolgáraira lövetett".



Fidesz: a magyar szabadságot és önrendelkezést meg kell védeni


Kósa Lajos (Fidesz) a Sargentini-jelentésről azt mondta, hogy "ha ezt Visinszkij elvtárs megérhette volna, mind a tíz ujját megnyalja".

A jelentés névadója, Judith Sargentini bevallotta, hogy semmilyen összehasonlító munkát nem végzett, ezért Magyarországgal szemben olyan vádakat fogalmazott meg, amelyek több EU-s országra is igazak lennének - ismertette véleményét.

A politikus kiemelte, hogy minden magyar képviselő esküt tett a magyar függetlenségre, az önrendelkezésre, az önállóságra és az alaptörvényre. A jelentés viszont "hemzseg azoktól a pontoktól", amelyek azt mutatják, hogy Magyarországtól függetlenséget, önállóságot és szabadságot akarnak elvenni - fogalmazott. Számtalan aktuálpolitikai vita lehet az unióval, de az nem kérdéses, hogy a magyar szabadságot és önrendelkezést meg kell védeni - szögezte le.

Kósa Lajos kijelentette, hogy amikor Magyarország a nemzet és az emberek biztonsága miatt nemzetközi szövetségeket kötött, akkor ezzel nem mondott le a területi integritásáról és a határainak védelméről.

Magyarországot azért támadják, mert szembemegy azzal a balliberális megközelítéssel, hogy Európában multikulturális és vegyes társadalmat kell felépíteni - jelentette ki.


Jobbik: Magyarországon nincs klasszikus értelemben vett demokrácia


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, hogy Magyarországon a jogállami biztosítékok nem léteznek és nincs klasszikus értelemben vett demokrácia.

Hogyan egyeztethető össze a kormány mai álláspontja azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban az ENSZ-ben egy világkvóta bevezetését javasolta - tette fel a kérdést.

A képviselő valósnak nevezte a bevándorlás okozta terrorveszélyt és a kulturális kockázatot. Hozzátette, hogy a legnagyobb terrorveszélyt és kulturális kockázatot azonban a letelepedési kötvények rendszere jelenti. Annak ellenére hozták létre a konstrukciót, hogy a kötvények teljes futamideje alatt alig néhány olyan hónap volt, amikor a piacról ne lehetett volna olcsóbban finanszírozni az országot - hangsúlyozta.

Amikor a parlament a napi cselekvésekről, például a honvédség határra vezényléséről döntött, a Jobbik mindig biztosította a kétharmados többséget - hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel. A képviselő emlékeztetett pártjuk önálló határőrség létrehozásáról szóló követelésére is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!