OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések, kérdések)

Belföld, 2018.07.02

A költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabáról, az új gyülekezési törvényre tett javaslatról és a GMO-mentes szójatermelésről is beszéltek a képviselők hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések és válaszok órájában. Ezt követően a Ház áttért a kérdésekre.



Fidesz: a baloldal még mindig Czeglédy Csabát védik


Witzmann Mihály (Fidesz) arról beszélt, körülbelül egy éve derült ki, hogy az MSZP és a DK politikusát, Gyurcsány Ferenc és a szocialista párt ügyvédjét, Czeglédy Csabát letartóztatták költségvetési csalás gyanúja miatt. Czeglédy Csaba több száz diákot és nyugdíjasokat is megkárosított a gyanú szerint, sőt a cégcsoport alkalmazottjai is azt állítják, Czeglédy cégcsoportjának tevékenysége mögött pártpolitikai célok húzódtak meg - mondta, hozzátéve: arról is hallani lehetett, hogy a Czeglédy Csaba nevével fémjelzett cég pénzeiből baloldali és "álfüggetlen" jelöltek kampányát támogatták.

Azt kérdezte, hogy a baloldali politikusok miért védik még mindig foggal-körömmel Czeglédy Csabát.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte: "a baloldal hemzseg a korrupciós botrányoktól". A Czeglédy Csabához köthető bűnszervezet mintegy 6,3 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek a gyanú szerint - közölte. Hangsúlyozta, a kormány az ügy sértettjeinek mielőbbi kártalanítását tartotta a legfontosabbnak.


Jobbik: kitől fél a kormány?


Jakab Péter (Jobbik) szerint a kormány súlyosan meg akarja nyirbálni a gyülekezési jogot. A napokban benyújtott törvényjavaslat alapján ugyanis mindenféle lényeges ok nélkül fel lehetne oszlatni tüntetéseket - mondta.

Kiktől félnek, a közmunkásoktól vagy például a kilakoltatottaktól? - kérdezte.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: a kormány nem fél semmitől és senkitől, a Jobbiktól sem, a kérdés szabályozására pedig az Alkotmánybíróság kötelezte a kabinetet. Nemzetközi példákra is hivatkozik a javaslat, amely semmilyen olyan félelmet nem támaszt alá, amelyről a jobbikos képviselő beszélt - közölte.


KDNP: hogyan biztosítják a GMO-mentes szójatermelést?


Földi László (KDNP) azt kérdezte, hogyan tudja a kormány biztosítani a GMO-mentes szójatermelés növekedését.

Magyarország hosszú évek óta GMO-mentes agrárpolitikát folytat - hangoztatta. Jelezte ugyanakkor, hogy bár Európában a szójababtermelés folyamatosan emelkedik, de az unió messze van az önellátás szintjétől, a szükségletek nagyobb hányadát dél-amerikai importból fedezi.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára úgy reagált: Magyarország célja a GMO-mentes élelmiszerlánc kialakítása. Szójababtermelésben a helyzet Magyarországon jobb az európai átlagnál, de messze nem kielégítő: 15-20 százalék körüli az önellátottság, emellett évente 450-500 ezer tonna a dél-amerikai import mennyisége. Az agrártárca célja az importfüggőség kiváltása, de ez csak úgy valósulhat meg, ha az állattenyésztési ágazat stabilitása hosszú távon megmarad. Beszámolt emellett az érintett termelők támogatásáról is.


Kérdések


Jobbik: mikor kapnak elrettentő büntetést az állatkínzók?


Fülöp Erik (Jobbik) arra várt választ, mikor kapnak elrettentő büntetést az állatkínzók. A büntető törvénykönyv (Btk.) jelenlegi szabályozása ugyanis közel sem elégséges - mondta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt válaszolta: éppen a mostani kormány szigorította az állatkínzás Btk.-tényállását, amely alapján súlyosan büntetendő minden ilyen cselekmény. A szigorítás a bíróságok gyakorlatában is egyre jobban érvényesül - tette hozzá.


MSZP: hogyan növelnék a szociális intézmények férőhelyeinek számát?


Korózs Lajos (MSZP) arra kérdezett rá, mit tesz a kormányzat azért, hogy rövidítse a szociális intézmények várólistáját? Több mint harmincezren állnak sorba, hogy bekerülhessenek valamilyen ellátóhelyre, legtöbben bentlakásos idősotthonba - mutatott rá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: a szakápolási központok új minőségű rendszerén dolgoznak. Szerinte a képviselő kormányon még mást mondott, piaci vállalkozásnak nevezte a bentlakásos ellátást és sokallta az állami támogatást. Kijelentette: a házi segítségnyújtásban óriásit lépett előre a kormányzat.


DK: mi a fontosabb, a lakosság vagy a Fidesz?


Hajdu László, a DK politikusa azt kifogásolta, hogy egy közterület-fejlesztésre pályázat nélkül nyújtott 78 millió forintos kormányzati támogatást a kabinet később felcímkézett, egy konkrét újpalotai fejlesztésre. Utalt arra: a választás előtt ezzel a korábbi fideszes képviselőt kívánták segíteni.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta: László Tamás korábbi képviselő az elhanyagolt Kikötő Ifjúsági Közösségi Sziget fejlesztésére javasolta a támogatást, ám ez másképp jelent meg a kormányhatározatban, ezért módosítottak azon. Úgy ítélte meg: örülni kell minden támogatásnak.


LMP: a kormány számoljon be a kastélyfelújításokról!



Hohn Krisztina (LMP) az idegenforgalom fellendítésére született kormányprogram végrehajtására kérdezett rá. Szerinte be kellene számolnia a kormánynak a kastélyok, várak védelméről, tulajdonviszonyaikban bekövetkezett változásokról, a pályázatokról. Érthetetlennek ítélte, hogy a magyaregregyi vár évek óta zárva tart.

Tuzson Bence államtitkár úgy felelt: az elmúlt húsz évben igazán valós várprogram nem indult el, nem találták meg a várak "méltó helyét". A 2016-ban elindult kastély- és várprogram keretében 19 vár és 20 kastély újulhat meg, több mint 57 milliárd forint értékben. Szerinte jelentős változás következett be műemlékvédelmi szempontból. Az országban 5000 vár és kúria van - közölte -, negyedük állami tulajdonban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!