OGY - Krónika 7. rész (minősített adatok cseréje, napirend után)

Belföld, 2018.06.11

A képviselők a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló államközi egyezményeket taglaló törvényjavaslat vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal fejezték be munkájukat hétfőn.



Minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló törvényjavaslat


Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára expozéjában kiemelte: az egyezmények megkötése Svédországgal, Finnországgal és Litvániával hozzájárulhat a honvédelem, a belügyi rendőri együttműködés és a nemzetközi szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harc területén való együttműködés erősítéséhez. Ma Európában a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amelyet a kormány minden lehetséges eszközzel meg fog védeni - hangsúlyozta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy hazánknak már több országgal van hasonló szerződése, illetve folyamatban vannak további megállapodások.

Célként jelölte meg, hogy az országok közötti együttműködés során keletkezett vagy kicserélt minősített adatok számára védelmet biztosítsanak. Ennek keretében szabályozzák a felek közötti biztonsági együttműködést, és kijelölik a megfelelő hatáskörrel bíró hatóságokat, rendelkeznek az egyes minősítési szintek egymásnak történő megfeleltethetőségéről. A tárgyalt megállapodások megfelelnek Magyarország nemzeti érdekeinek - rögzítette.



Vezérszónokok


Gyopáros Alpár, a Fidesz vezérszónoka rámutatott: a szükséges és egységes jogi keret biztosításával hozzájárulnak a szerződések az államközi kapcsolatok fejlesztéséhez az érintett országokkal.

Mindig is kiemelt fontosságúak voltak a hazánk nemzetközi kapcsolatait és védelmét célzó egyezmények - hangoztatta, és kitért a jelenlegi nemzetközi biztonsági helyzetre. A 21. század egyik legfontosabb eleme az adat és az információ. Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítése, a minősített adatok cseréjével és kölcsönös védelmével összefüggő szorosabb együttműködés biztosítása miatt indokolt kétoldalú szerződések megkötése más államokkal is - közölte.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: támogatják a javaslatot. A minősített adatok cseréje és védelme egy ilyen biztonságpolitikai helyzetben indokolt - rögzítette.

Ha egy szövetségi rendszerben elvárnak valamit, akkor azonban adni is kell - jegyezte meg, hozzátéve: "itt-ott lök a lánc a szövetségi rendszeren belül". Az ellenzéki politikus - a nemzetbiztonsági bizottság elnöke - utalt arra, hogy a közelmúltban "egy ország egy bizonyos jelentést" nem is volt hajlandó átvenni Magyarországtól.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka felidézte a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot, majd kitért a minősített adatok védelmének magyarországi jogszabályi struktúrájára. Hozzátette: indokolt kétoldalú megállapodások megkötése más államokkal is. Közölte: a MSZP támogatja a javaslatot.


Kontrát Károly zárszavában azt mondta: a biztonság kérdése mögé minden tisztességes parlamenti párt felsorakozhat, és az ezt segítő nemzetközi szerződések méltán számíthatnak támogatásra. A javaslatok elfogadása hozzájárulhat Magyarország biztonságához - rögzítette.


Az együttes általános vitát az elnöklő Latorcai János lezárta.


Napirend után


Napirend utáni felszólalásra tizenegy képviselő jelentkezett. Varga-Damm Andrea (Jobbik) a beteg családtagjaikat otthon gondozók anyagi megbecsülését, frakciótársa, Potocskáné Kőrösi Anita pedig a turisztikai ágazatban tapasztalható munkaerőhiányról beszélt.

Ovádi Péter a veszprém megyei kulturális programokról, a jobbikos Brenner Koloman a nemzeti alaptantervről és oktatásról, Lukács László György (Jobbik) a ceglédberceli közlekedésbiztonságról beszélt.

Szintén a Jobbikból Z. Kárpát Dániel "Még meddig?" felszólalássorozatát folytatva a magyar lakhatási helyzettel kapcsolatban fejtette ki véleményét, Bangóné Borbély Ildikó a csepeli munkásotthon jövőjével foglalkozott, Farkas Gergely (Jobbik) arról érdeklődött, hogy mi lesz az M9-es autópálya Bács-Kiskun megyei meghosszabbításával.

Ander Balázs (Jobbik) a fidesz-közeli cégek gyors pénzügyi gyarapodásáról, László Imre (DK) az egészségügy helyzetéről, Keresztes László Lóránt pedig az Ormánságban elmaradt rezsijóváírásról fejtette ki véleményét.


A felszólalást követően Latorcai János levezető elnök lezárta a hétfői ülésnapot, a képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!