OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.05.18

A koronavírus elleni védekezésről, a diákmunkahelyekről és a mezőgazdaság helyzetéről is szó volt az azonnali kérdések során hétfőn az Országgyűlésben.



Fidesz: több cselekvést, kevesebb facebookozást várunk a főpolgármestertől!


Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt: szomorú tény, hogy a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban alakult ki a legnagyobb káosz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és 44-en haltak meg csak a Pesti úti otthon gondozottjai közül.

Kiemelte: az eddigi hatósági vizsgálatok sorozatos mulasztásokat tártak fel a Pesti úti idősotthonban és nyomozást is folytatnak az ügyben, az ellenzék azonban folyamatosan vitatkozik a tényekkel.

Úgy fogalmazott: a főpolgármester bizonytalankodik, tehetetlenkedik és közben facebookozik. Ezért arra szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy cselekedjen végre a fővárosi idősotthonok érdekében. Azt kérdezte: mekkora felelősség hárul a koronavírus-elleni védekezésben az intézményfenntartó önkormányzatokra.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: lassú, elkésett reagálás, tétlenkedés, bizonytalankodás jellemezi a főváros viselkedését ebben az ügyben, holott a tét nagy, hiszen az idősotthonok gondozottjainak egészségéről, életéről van szó.

Elmondta: főváros által fenntartott intézményekben az összes gondozott 7 százaléka van elhelyezve, miközben halálesetek 70 százalék itt történt. Ha valaki fővárosi fenntartású idősotthonban volt az elmúlt hónapokban, akkor tízszer akkora esélye volt, hogy megbetegedjen és meghaljon, mint hogyha más fenntartású - vidéki önkormányzati, állami, egyházi, magán - otthonban lett volna elhelyezve.

Dunai Mónika úgy reagált: nem tudja elfogadni a fővárosi vezetésének "teszetoszaságát", amit a járványhelyzetben a budapestiekkel szemben elkövet. Leszögezte: több cselekvést és kevesebb facebookozást várnak a főpolgármestertől.

Rétvári Bence viszonválaszában jelezte: politikai támadások, meghamisított dokumentumok jellemzik a főpolgármester ténykedését, aki be sem tette a lábát eddig a Pesti úti intézménybe, nem hogy segítette volna az ott élőket.



Jobbik: a kormány eladósodást ajánl a fiataloknak



Farkas Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy tanulmányaikat folytató fiatalok ezrei kerültek nehéz helyzetbe a járvány miatt, sokaknak nem tud támogatás adni a család, a diákmunkahelyek 60-70 százaléka pedig megszűnt, ugyanakkor a kiadások megmaradtak.

Szerinte a kormány érdemi segítséget nem nyújtott a fiataloknak, hanem a diákhitellel csak azt ajánlja nekik, hogy adósodjanak el.

Rétvári Bence államtitkár szerint a kormány eddigi intézkedéseivel - az érettségi megszervezésével, a diplomakiadás előtt álló akadályok elhárításával, a digitális oktatás bevezetésével - érdemi módon segített a fiatalokon.

Farkas Gergely szerint a kormány most ugyanazt csinálja - eladósítja a fiatalokat - ami miatt 10 évvel ezelőtt ostorozták a baloldali kormányokat.

Rétvári Bence úgy reagált: Magyarország eldöntötte, hogy nem segélyeket fog adni, hanem a munkahelymegtartást és a munkahelyteremtést támogatja.


KDNP: mi a helyzet a mezőgazdaságban?



Simicskó István (KDNP) a mezőgazdaság helyzetéről érdeklődött.

Úgy vélte, a jelenlegi helyzetben is fontos a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stabil működésének fenntartása, mert ez az ellátás biztonságának garanciáját jelenti.

A képviselő üdvözölte, hogy a kormány gazdasági akciótervének részeként a nehéz helyzetbe került vállalkozókat is támogatják, ami a gazdáknak is óriási segítség.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy az agrárágazat igazi stratégiai ágazata a nemzetgazdaságnak, és a mostani válságos időben is bebizonyosodott, hogy kifogástalanul tudnak elegendő élelmiszert biztosítani mindenkinek. Most felértékelődik a biztonságos élelmiszer-előállítás, amelyre az elmúlt években is sokat fordítottak, és jól látható, hogy ugyanolyan választék található meg az üzletekben - mondta.

A képviselő kiemelte: egy kormány teljesítményének mércéje, hogy milyen döntéseket hoz a bajban, és a magyar kormány mindent megtesz, hogy segítsen az embereken, az agrárszektorban dolgozókon.

Az államtitkár közölte: az elmúlt időszak agrárágazatot érintő piaci nehézségei rámutatnak, hogy szükség van a már meglévő eszköztár bővítésére, és a parlament előtt van egy törvény, amely segíthet a termelőknek a piaci zavarokból származó veszteségek kompenzálásában.



Ügyrendi hozzászólás


Csárdi Antal (LMP) ezt követően szót kért és kifejtette: Kocsis Máté (Fidesz) és Pogácsás Tibor államtitkár nem mondott igazat, amikor úgy próbálta feltüntetni a VIII. és a IX. kerületet, mintha nem végezték volna el a feladatukat a támogatói okirathoz szükséges adatlapok feltöltése tekintetében. Pedig a kerületek minden szükséges intézkedést megtettek, hogy fejlesztések valósuljanak meg, mégis elvontak tőlük másfél milliárd forintot - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!