OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, kérdések)

Belföld, 2022.12.05

Az oktatásról és a baloldali ellenzéki pártok amerikai kampánytámogatásáról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában.



Azonnali kérdések


LMP: az oktatási rendszer az összeomlás határán van


Csárdi Antal (LMP) kiemelte: az oktatási rendszer az összeomlás határán van, csak a pedagógusok végtelen elkötelezettsége tartja életben.

Az ülést vezető Latorcai János kijelentette: a karzatról megzavarták az ülést, ezért szünetet rendel el, amíg a zavart keltők nem távoznak.

A karzaton tüntetők pólójukon a Tanítanék feliratot jelenítették meg.

A képviselő felszólalását folytatva kifejtette: a pedagógusbérek napról napra kevesebbet érnek. A kormány elkötelezettsége nem érhető tetten ebben a kérdésben, hiszen a kormány is tudja, hogy milyen sokat vesztettek értékükből a pedagógusbérek - vélekedett. Hozzátette: ez a helyzet nem használ az oktatásnak, az országnak.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt percek is megmutatták, mire képes az ellenzék; valamilyen politikai hasznot remél az akciókból, de valójában nem segíti a pedagógusokat. Az ellenzék nem szavazza meg a kormány pedagógusokat segítő intézkedéseit - tette hozzá.

Közölte: amikor az ellenzék megmutathatná, hogy partnere a kormánynak a pedagógusok támogatásában, nem él ezzel a lehetőséggel.


Fidesz: elhibázott döntéseket hozott a főpolgármester


Illés Boglárka (Fidesz) elmondta: több elhibázott döntést hozott Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt években, immár elmulasztott cselekvései és felelőtlen döntései mellett a felelősséghárításról is híressé vált. Botrány robbant ki a Városháza eladásának kísérlete miatt is, és sok más ügyre is fény derült, amelyekről a főpolgármester állította: nem tudott róluk - közölte.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy nehéz lesz letagadnia a "Városháza-gate" ügyét a főpolgármesternek, mert "valami bűzlik, az biztos". Még nehezebb lesz letagadnia, ha kiderül: a "dollárbaloldal" külföldi támogatási ügyének is ő a főszereplője, ugyanis ő a főnöke annak a tanácsadónak, aki intézhette a támogatásokat - mondta.

Kiemelte: adódik a kérdés, mi Karácsony Gergely szerepe a "dollárbaloldal" vélhetően törvénytelen külföldi támogatásának ügyében.


KDNP: a rendszerváltás óta nem volt ilyen durva külföldi befolyásolás


Hollik István (KDNP) arról beszélt, hogy "a dollárbaloldal csúnyán lebukott", nemcsak azzal, hogy külföldről kapott támogatást, hanem azzal is, hogy az ezzel kapcsolatban megfogalmazott állításaikról pár nap alatt kiderült, hazugságok.

Közölte, a baloldal kampányfinanszírozása maximum annyira átlátható, mint Gyurcsány Ferenc (DK) vagyonosodása. Értékelése szerint ilyen durva külföldi befolyásolás a rendszerváltás óta Magyarországon nem volt. Az sem lenne túlzás, ha a DK nevét módosítanák dollárkoalícióra és abban egyesülne a teljes baloldal - mondta, azt firtatva, milyen lehetőségei vannak az államnak arra, hogy egy ilyen külföldi befolyásolást megvizsgáljon.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a rendszerváltás óta minden párt betartotta azt, hogy nem fogad el támogatást külföldről. Nemcsak azért, mert ezt mondja ki a törvény, hanem mert az volt a magyar demokrácia egyik fő kérdése, hogy nem hagyják a pártok magukat külföldről befolyásolni - tette hozzá.

Jelezte, az ügyben több vizsgálat is folyik.


Kérdések


A DK a foglalkoztatáspolitikáról érdeklődött



Kordás László (DK) azt tudakolta, hogyan kíván a kormány megfelelni az Európai Tanács foglalkoztatáspolitikai iránymutatásainak. Ennek alapján konkrét intézkedésekkel elő kellene mozdítani a kollektív fellépéshez való jogot és meg kellene erősíteni a szociális partnerek szerepét, elő kellene mozdítani az esélyegyenlőséget - ismertette. Szerinte a határozat a megélhetési válság európai alternatívája, amit Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának vezetője is képvisel.

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára azt mondta, a gyakorlatban tesznek eleget ezeknek a követelményeknek.

Közölte, 2010-ben közel 12 százalékos volt a munkanélküliség, most viszont 3,5 százalék; annak idején a szocialista kormányok csak 23 ezer forinttal emelték a minimálbért, ami most 200 ezer forint. Beszélt arról is, hogy Magyarország a high tech élvonalába tartozik, ötödik a csúcstechnológiás termékek előállításában.


MSZP: felhasználhatóvá teszik-e a SZÉP-kártyát élelmiszervásárlásra?


Gurmai Zita (MSZP) azt tudakolta, hogy felhasználhatóvá teszik-e a Széchenyi Pihenő Kártyát, a SZÉP-kártyát élelmiszervásárlásra. Azt mondta, a rezsiköltségek és az élelmiszerárak brutális emelkedése egyre nehezebb helyzetbe hozza a munkavállalókat. Talán még a koronavírus-járvány által okozott károknál is nagyobb a baj - közölte. Sürgette azt, hogy a kormány ismét tegye lehetővé, hogy a kártyát hideg élelmiszer vásárlására is használni lehessen.

Fónagy János válaszában felhívta a figyelmet arra, a kártyával hideg élelmiszer vásárlására július 1-jéig volt lehetőség. Emellett a kártya alszámláit is eltörölték, belső korlátok nélkül lehet felhasználni az összeget szálláshelyre, vendéglátásra, vagy egyéb célokra - részletezte.

Közölte, a statisztikai hivatal adatai szerint 2022. január és szeptember között a belföldi vendégek 25, a külföldiek 157 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

Elmondta azt is, hogy a kormány nyolc alapvető élelmiszerre árstopot vezetett be, amely két százalékkal fogja vissza az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!