OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések: koronavírus)

Belföld, 2020.03.23

A válságkezelő alapjövedelemről, a koronavírus-járvány miatti, a gazdaságot segítő intézkedésekről és az iskolákban bevezetett digitális munkarendről volt szó hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlésben.



Párbeszéd: szükség van a válságkezelő alapjövedelem bevezetésére



Tordai Bence (Párbeszéd) azt firtatta, mikor vezetik be a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére a válságkezelő alapjövedelmet. Az államnak ki kell pótolni minden magyar állampolgár jövedelmét százezer forintra - sürgette, jövedelempótló támogatásnak nevezve ezt a juttatást. Közölte, a magyar emberek mintegy kétharmadának nincs érdemi megtakarítása, legfeljebb egy-két hónapig tudják fedezni a kiadásaikat, ha megszűnik a bevételük. Hozzátette: mostanra azt a kormány is elismerte, néhány hónapon belül több százezres munkanélküliségre kell számítani a koronavírus-járvány hatásaként.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a munkahelyek megtartását nevezte az egyik legfontosabb célnak. Jelezte, dolgoznak a munkaadókkal a megoldásokon.

Az alapjövedelem bevezetésével kapcsolatban óvott attól, hogy olyan strukturális döntéseket hozzanak, amelyekkel a válságot szeretnék kezelni, de annak hosszú távú hatása is van. A munkahelyek megtartása a jó megoldás, nem az alapjövedelem - rögzítette.



Fidesz: milyen eredmény várható a hiteltörlesztések felfüggesztésétől?



Hadházy Sándor (Fidesz) azt tudakolta, milyen eredmény várható a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett hiteltörlesztésektől. Emlékeztetett arra, év végig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások március 17-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, június 30-ig pedig meghosszabbítják a rövidlejáratú vállalkozási hiteleket.

Hozzátette: múlt héttől az új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját a jegybanki alapkamat plusz öt százalékban maximalizálták.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint egész Európában Magyarország az egyetlen, amely a teljes magánszektor, illetve a teljes vállalkozási szektor hiteleire fizetési moratóriumot vezetett be. Megjegyezte, a lakossági hitelállomány a bankszektornál mintegy hétezermilliárd forint, a moratórium végéig, december 31-ig számolva pedig a törlesztőrészletek a kamatokkal együtt 2000-3000 milliárd forintra tehetők.

Ismertetése szerint 145 ezer vállalkozás 380 ezer szerződését érinthet a fizetési haladékról szóló kormányzati döntés.



KDNP: milyen intézkedésekkel tudja megvédeni a kormány a magyar gazdaságot?



Hargitai János (KDNP) arról kérdezett, milyen intézkedésekkel tudja megvédeni a kormány a magyar gazdaságot.

Közölte, amikor tervezték az idei költségvetést, akkor nem ilyen helyzetre készültek. A koronavírus-járvány minden gazdaságpolitikai törekvésünk újragondolását is feltételezi - hangoztatta.

Tállai András államtitkár válaszában elmondta, a koronavírus-járvány következményeit gazdasági szempontból még nem látják. A kormány eddig meghozott döntéseivel adófizetési moratóriumot vezetett be a már bajban lévő vállalkozásoknak, például a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások területén. Nem kell szociális hozzájárulási adót, azaz járulékot fizetni 15 ezer vállalkozás mintegy 300 ezer foglalkoztatottja után - magyarázta. Hozzátette: 81 ezer vállalkozásnak nem kell fizetnie a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát.

Közölte, felfüggesztik az adóvégrehajtásokat is, vagyis átmenetileg nem kell a lejárt adótartozást megfizetni. Segítséget fog jelenteni a Magyar Nemzeti Bank likviditási programcsomagja is - mondta.



Jobbik: a kormán magára hagyta a pedagógusszakmát



Csányi Tamás (Jobbik) sürgette a kötelező házi karantén minél előbbi bevezetését, majd az iskolákban bevezetett digitális munkarendről érdeklődött. Úgy értékelte, hogy a kormány magára hagyta a pedagógusszakmát. A tantestületek, fenntartók, intézményvezetők elkezdték kitalálni, hogyan oldják meg a helyzetet, "ebben nagy segítségükre voltak az alábbi kormányzati eszközök: a Google Classroom, a Messenger, a Skype és bizonyára lehetne még sorolni" - mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt firtatta, ha a Jobbik fontosnak tartja járvány idején a gyors döntéshozatalt, miért nem szavazta meg a koronavírus-törvény házszabálytól történő tárgyalását?

Szerinte a pedagógusok nagyon gyorsan igyekeztek átállni erre a hirtelen jött helyzetre. Közölte, naponta, átlagosan 10-50 ezer látogató keresi fel a Sulinet tankönyvkatalógusát, az Okosportált.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!