OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2018.10.08

A demográfiai problémák, a fiatalok lelki egészsége, és a XV. kerületi időközi polgármester-választás is szóba került hétfőn a napirend utáni felszólalásokban.



MSZP: válsághelyzet van az egészségügyben!


Az azonnali kérdések között Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy az egészségügyben válsághelyzet van, amit a kormányzati intézkedések tovább mélyítettek. Múlt héten lemondott az egészségügyért felelős államtitkár, a tárca úgy nevezett ki egy új, helyettes államtitkárt, hogy annak elődjét elfelejtették felmenteni - sorolta. Lemondott a Honvédkórház igazgatója és távozott a pécsi egyetemi klinika sürgősségi osztályának vezetője is - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy azért halt meg egy szívbeteg férfi, mert a műtétjét végző orvost felmentették az állásából.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, kevés alantasabb politikai vádat tud elképzelni annál, hogy az egészségügyért felelős minisztert teszik felelőssé egy "vagy elkövetett vagy el nem követett hiba miatt". A miniszternek nem volt köze az orvos eltávolításához, ráadásul azonnal elrendelt egy vizsgálatot, ami nem támasztja alá a képviselő állítását - emelte ki.

Az egészségügyről mindig el lehet mondani, hogy van még benne tennivaló és jobbá lehet tenni - folytatta. Most kezdődik az Egészséges Budapestért Program végrehajtása, a kormányzat vidéken pedig több mint 400 milliárd forintot fordított kórházfejlesztésre - tette hozzá. Az orvosi és szakdolgozói bérek soha nem emelkedtek olyan mértékben a rendszerváltozás óta, mint az előző kormányzati ciklusban - emelte ki.


Napirend után


Dúró Dóra független képviselő a magyarság demográfiai problémáiról szólva nyitotta a napirend utáni felszólalások sorát, amelyben "gendernevelés helyett gyermeknevelést" sürgetett.

Ungár Péter (LMP) az ifjúság és a lelki egészség kapcsolatáról beszélt utóbbi közelgő világnapja kapcsán, azt hangoztatva: Magyarországon 600 ezer 18 évnél fiatalabb ember küzd pszichiátriai vagy pszichoszociális problémákkal.

Fónagy János (Fidesz) Vázsonyi Vilmos demokrata párti politikusra, az ország első zsidó miniszterére emlékezett születésének 150. évfordulója alkalmából.

Hajdú László (DK) a Budapest XV. kerületében rendezett időközi polgármester-választásról és a kampányban elhangzott ígéretrekről beszélt.

Z.Kárpát Dániel (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány nem csinál titkot abból, hogy ezrével igyekszik betelepíteni Ukrajnából a munkaerőt.

Ander Balázs (Jobbik) felszólalásában kiemelte: a fejlett országokban az oktatás a leghatékonyabb eszköz a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére. Kitért arra is, hogy a teljes hazai felsőoktatásra kevesebb forrás jut, mint a jegybank alapítványai "lenyúltak".


Az elnöklő Latorcai János a napirend utáni felszólalások után az ülést lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!