OGY - Krónika 8. rész (kérdések, napirend után)

Belföld, 2018.06.25

A munkahelyi balesetek visszaszorításáról, a fogyatékos fiatalokról, az elvándorlásról és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról is beszéltek a képviselők a hétfői kérdések alatt a parlamentben.



Jobbik: vállalja a kormány a munkahelyi balesetek csökkentését?


Ander Balázs (Jobbik) arról beszélt, hogy a munkavállalói jogokat az elmúlt nyolc évben kiüresítették, a szakszervezeteket pedig meggyengítették. A képviselő azt kérdezte, hogy a kormány vállalja-e, hogy csökkenti a munkahelyi balesetek számát, amely az előző ciklusban egyharmaddal emelkedett.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy most is létezik munkavédelmi érdekképviselet. Jelenleg már a húsz fős cégek dolgozói is választhatnak munkavédelmi érdekképviselőt, a szakszervezetek pedig szintén sokat tehetnek a munkakörülmények javításának érdekében - tette hozzá.


Az MSZP a fogyatékos fiatal felnőttekről


Szabó Sándor (MSZP) arról beszélt, hogy korábban a kormányzat ígéretet tett a fogyatékos fiatal felnőttek érdekeit védő törvénymódosításra. A tervezett jogszabály alapján az utógondozói ellátás megszűnése után is biztosítani lehetne a további ellátás biztonságos anyagi feltételeit a nevelőszülői házban - emlékeztetett. Hogyan állnak a törvénymódosítással? - kérdezte a képviselő.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy egy olyan élethelyzetről van szó, amelyben fokozott figyelemmel kell eljárni. Fontos volt a házi segítségnyújtás és az ápolási díj érintetti körét kiterjeszteni - ismertette a kormányzati lépéseket. Hozzátette, bíznak benne, hogy egyre több területen tudnak hasonló kedvezményeket adni.


A DK a kivándorlásról


Székely Sándor (DK) arról beszélt, hogy miközben az átlagos havibérek még tavaly is csak 190 ezer forintosak voltak, az MNB folyamatosan gyengíti a forint árfolyamát. Tovább romlik az életminőség, ami tovább fokozza a már eddig is hatszázezer embert érintő kivándorlást - érvelt.

Bodó Sándor válaszként azt felelte, hogy a 2010-es kormányváltás óta 750 ezerrel nőtt a foglalkoztattak száma, több mint 430 ezer embert vezettek vissza a munkaerőpiacra. A régióban Magyarországon a legkisebb mértékű a munkaerő elvándorlása, és a jelzett hatszázezerből több mint félmillióan a 2010-es kormányváltás előtt hagyták el az országot.


LMP: visszavonták már Atiya Khoury letelepedési engedélyét?


Demeter Márta (LMP) azt kérdezte, hogy visszavonták-e az amerikai tiltólistára tett "nemzetközi bűnözőnek", Atiya Khourynak, az "Aszad-rezsim pénzmosó emberének" kötvényvásárlással szerzett letelepedési engedélyét.

Kontrát Károly belügyi államtitkár azt mondta, hogy a letelepedési engedély kiadásában közreműködő szakhatóságok minden esetben feltárták a kérelmezők hátterét. Az eljáró hivatalok mindig az ország érdekeinek megfelelően járnak el - tette hozzá.


Fidesz: hogyan támogatják a megváltozott munkaképességű embereket?


Tapolczai Gergely (Fidesz) azt kérdezte, hogy a kormány hogyan támogatja a megváltozott munkaképességű embereket. Hangsúlyozta, hogy ezeknek az embereknek a foglalkoztatási aránya a 2010-es 18 százalékról mára már negyven százalékra nőtt. Nemzetgazdasági érdek is, hogy hosszú távon minél több embernek tudjanak munkát biztosítani - jelentette ki.

A válaszadó Rétvári Bence rendkívül nagy eredménynek nevezte, hogy a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási szintje 18-ról negyven százalékra nőtt. Emlékeztetett, hogy a rehabilitációs kártyával foglalkoztatottak száma jelenleg 36 800 körül van.


Ezt követően Jakab István levezető elnök lezárta a kérdéseket.


Napirend után:


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról kérdezett, hogy van-e jövője az anyagi problémák által veszélyeztetett Csepeli Munkásotthon Kulturális Központnak? Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a munkásotthonnak komoly szerepe volt a kommunizmus idején. Hozzátette, amikor kerületi polgármesterré választották, akkor azt gondolta, hogy az épületnek le kell vetkőznie a pártközpont-jellegét. Hangsúlyozta, azt szeretné, ha az épület valóban közművelődési célt szolgálna.

Ovádi Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy Veszprém Magyarországot képviseli az Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen.

Hiszékeny Dezső (MSZP) azt mondta, hogy a fővárosi Dózsa György úti XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola élére olyan embert neveztek ki, aki nemcsak vezetőnek, hanem pedagógusnak is alkalmatlan.

Rendkívül rossz emlékeket felidéző súlyos hibának nevezte napirend utáni felszólalásában Gréczy Zsolt (DK) azt, hogy "betiltották" a Magyar Állami Operaház egyik előadását.

A jobbikos Farkas Gergely a több tízezer naponta az iskolába ingázó gyerek problémájára hívta fel a figyelmet, mondván, akadnak, akik több órát utaznak, a menetrendek pedig nem veszik figyelembe azt, hogy ezek a gyerekek a tanítás után például különórákra is járnának.

Frakciótársa, Lukács László György az egészségügy állami irányításának változásai kapcsán arról beszélt, hogy ki kell iktatni a rendszerből a hálapénzt, ugyanakkor növelni kell a szférára fordított közkiadásokat.

A szintén jobbikos Z. Kárpát Dániel "legnagyobb tragédiánk", a négy évtizede tartó népességfogyással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a KSH adatai alapján az első negyedévben kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban, ha a képet a halálozásszám csökkenése javította is.

Az elnöklő Jakab István ezután bezárta az ülésnapot, megemlítve, hogy a törvényhozás kedd reggel nyolc órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!