OGY - Krónika 8. rész (kérdések, tárgysorozatba vételi kérelmek, bizottsági jelentések vitája, napirend után)

Belföld, 2019.12.02

A kérdéseket követően a törvényhozás hétfőn este tárgysorozatba vételi kérelmeket tárgyalt meg, majd bizottsági jelentések vitájára tért át. Az ülésnap napirend utáni felszólalásokkal zárult.



Párbeszéd: lesz-e érdemi nemzeti konzultáció a klímaváltozásról?


Tordai Bence (Párbeszéd) arról kérdezte az innovációs és technológiai tárca vezetőjét, lesz-e érdemi nemzeti konzultáció a klímaváltozásról.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányzat csupán uniós kötelezettségként kezelte ezt a "valódi sorskérdést", és csak azért válaszoltak több százezren a kérdésekre pár nap alatt, mert a sajtó felfedezte a kérdőívet.

Schanda Tamás erre azzal felelt: a kormányzat saját honlapján tette közzé a kérdőívet, azt bárki kitölthette.

Mi nem a hisztériakeltésben, hanem a cselekvésben hiszünk - jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarország ezen a téren az utóbbi évben uniós szinten is példamutató lépéseket tett.


Tárgysorozatba vételi kérelmek


Ezt követően a parlament tárgysorozatba vételi kérelmek vitáját folytatta hét ellenzéki javaslattal kapcsolatban, amelyek a gerincvelő izomsorvadásban (SMA I) szenvedő gyermekek gyógyításáról, a túlmunkatörvény hatályon kívül helyezéséről, a munkavállalók szociális biztonságának megerősítéséről, a klímavészhelyzet kihirdetéséről, új Fővárosi Közgyűlés által elfogadott rendelkezések magyarországi érvényesítéséről, a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról és az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó feladatokról szóltak.



Bizottsági jelentések vitája


Az elnöklő Jakab István felszólaló hiányában lezárta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2018-as egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló javaslat, valamint a hatóság 2020-as egységes költségvetéséről szóló előterjesztés vitáját is.


Egyes törvények honvédelmi kérdésekkel összefüggő módosításáról



Vécsey László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: a javaslat pozitív változást hoz a honvédelem területén és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar hadsereg jól felkészült gárdával rendelkezzen.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) ezzel szemben úgy vélte: az előterjesztés sok olyan rendelkezést tartalmaz, amely Magyarországot "honvédelmi tereppé" nyilvánítaná. Szerinte a bevándorlás miatti potenciális nehézségek ezt nem indokolják.



A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosítása


Nagy Csaba (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: a javaslat szigorítást vezet be újfajta dohánytermékek, az e-cigaretta esetében, így ezek is csak dohányboltban lesznek kaphatóak, emellett szigorúbb bírságokat határoz meg.

Szilágyi György (Jobbik) a dohányboltban dolgozók munkakörülményei miatt emelt szót, azt hangsúlyozva, hogy a boltok kirakatának lesötétítése életveszélyes bűncselekményekhez vezet. Hozzátette: a Jobbik nem járul hozzá a "trafikmutyi" folytatásához, ezért a javaslatot nem támogatja.

Hajdu László (DK) azt kifogásolta, hogy a helyi hatóságoknak, a jegyzőnek, az önkormányzatoknak nincs lehetősége ellenőrizni trafikokat, holott ezek közül sok kocsmaként működik. A népnyelv ezeket "NER-kocsmának" nevezi - jegyezte meg.

Rig Lajos (Jobbik) szerint a javaslat nem a fiatalkorúak védelméről szól, hanem arról, hogy a "haverokat" még több koncesszióhoz juttassák. B. Nagy László (Fidesz) kiemelte: 2021-től megszüntethető lesz a kirakatok matricázása.


Ezt követően több javaslat bizottsági jelentésének tárgyalását is vita nélkül zárta le az elnöklő Hiller István, egyebek között a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítása, az öntözéses gazdálkodásról szóló javaslat, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása és a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény módosítása esetében is.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően a Jobbik padsoraiból Nunkovics Tibor a Budapestet Esztergommal összekötő M10-es autót megépítését szorgalmazta, míg Hajdu László (DK) a fogyatékossággal élők világnapjára emlékezett.


Az ülést vezető Hiller István lezárta az ülésnapot. A parlament kedden szavazásokkal zárja megszokottnál rövidebb ülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!