OGY - Krónika 8. rész (örökségvédelem, egészségügy és felsőoktatás, napirend után)

Belföld, 2021.11.30

A kulturális, örökségvédelmi, felsőoktatási és egészségügyi területet érintő módosító javaslat általános vitájával folytatta a munkáját kedden az Országgyűlés, majd napirend utáni felszólalásokkal zárta a napot.



Kulturális és egyéb törvények



Államtitkár: a koronavírusos megbetegedésekkel kapcsolatos adatok egységes kezelésére van szükség



György István, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, a javaslat főként kulturális tárgyú, valamint egészségügyi, felsőoktatási és humánpolitikai jogszabályok gyakorlati módosítását tartalmazza.

Kiemelte a javaslat egészségügyre vonatkozó részét, amely koronavírus okozta betegséggel kapcsolatos bizonytalanságra reagál. Fontosnak nevezte, hogy a betegséggel és a terápiákkal összefüggő lehető legtöbb egészségügyi adat együttesen rendelkezésre álljon, és elérhető legyen a szakembereknek. Ezért az operatív törzs létrehozott egy klinikai-patológiai munkacsoportot, amelynek az a feladata, hogy értékelje a koronavírusban megbetegedettek, valamint az elhunytak klinikai, illetve patológiai vizsgálati eredményeit. E vizsgálatokhoz elengedhetetlen a pandémiaértékelő regiszter adatállományának használata, és ezzel együtt az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény módosítása is.

Az egészségügyi tárgyú javaslatok közül megemlítette a sérült emberekkel foglalkozó lovasterapeuták képzését lehetővé tevő jogszabálymódosítást.

György István kitért a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítására is, amely a nemzeti emlékhelyekre vonatkozó szabályozást kiterjeszti a történelmi emlékhelyekre, így történelmi emlékhelyeknek is biztosítható a központi költségvetési forrás.

A költségvetési támogatási összeget a nemzeti és történelmi emlékhelyek többek között állammegóvásra, felújításra, fejlesztésre, a nemzeti emlékhely bemutatását, megismertetését, népszerűsítését szolgáló rendezvényekre fordíthatják.

A javaslat tartalmazza továbbá a felsőoktatási átalakítások során a modellváltó intézményekre vonatkozó egyes számviteli szabályok pontosítását - tette hozzá az államtitkár.



ÁSZ: hiánypótló a javaslat felsőoktatási modellváltásra vonatkozó része



Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke hiánypótlónak nevezte a javaslat modellváltó egyetemekre vonatkozó részét. A javaslat javítja az egyetemek vagyonnal való elszámoltathatóságát és támogatja az átlátható vagyongazdálkodást - mondta.

Megjegyezte, az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a modellváltást megelőzően az érintett felsőoktatási intézmények jellemzően nem biztosították igazoltan a közfeladatellátást szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét.



Vezérszónoki felszólalások



Simon Róbert Balázs (Fidesz) kiemelte a kulturális örökség védelméről szóló törvényt, amely tartalmazza a nemzeti és a történelmi emlékhelyeket. Az Országgyűlés eddig 20 magyarországi helyszínt nyilvánított nemzeti emlékhellyé, valamint egy helyszínt, az Országházat és környékét kiemelt nemzeti emlékhellyé.

A kormány döntésének megfelelően Magyarországon jelenleg 55 történelmi emlékhely található. A javaslat kiterjeszti a nemzeti emlékhelyekre vonatkozó szabályozást a történelmi emlékhelyekre, így részesülhetnek a központi költségvetési forrásból.

A javaslat továbbá kibővíti a Rákoskeresztúri Új Köztemető Nemzeti gyászpark nemzeti emlékhelyet a váci, a márianosztrai és a sopronkőhidai rabtemetővel.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) azt a kérdést tette fel: hogyan függ össze a Ház elé egy csomagban beterjesztett húsz törvény módosítása?

Elmondta: a nemzeti emlékhelyek minősítését érintő javaslatot az ellenzék támogatni tudja. Üdvözölte a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak illetményemelését is, bár sérelmezte, hogy annak 5 százalékos mértékét már meghaladja az infláció.

Közölte ugyanakkor: továbbra sem tudnak egyetérteni állami vagyon "kijátszásával" alapítványoknak.

Harrach Péter (KDNP) elmondta: a törvény védi az előadóművészeti szervezetek foglalkoztatási szabályait, hogy azok a fenntartóválság során is megmaradjanak - ismertetett egy változtatást.

A történelmi emlékhelyek kormányrendeltben, míg a nemzeti emlékhelyek törvényben jelölik majd ki - ismertette -, és bővül a nemzeti gyászparkok sora három további helyszínnel.

Szólt arról is, hogy a módosítás biztosítja, hogy a történelmi emlékhelyek is részesüljenek költségvetési forrásból, pályázat útján.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló azt mondta: a nemzetiségek bizottsága egyhangúlag támogatta a törvénycsomagot.

Hozzátette: a nemzeti emlékpontok létesítése rugalmasabbá válhat az által, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönthet arról.

Felhívta a figyelmet egy lehetséges helyszínre, ami a bolgár nemzetiség számára szimbolikus jelentőségű: Szent Cirill és Szent Metód magyarországi működésének zalavári emlékművére.



Az ülésen elnöklő Brenner Koloman (Jobbik) a vitát lezárta.


Napirend után


Keresztes László Lóránt (LMP) egy pécsi buszbeszerzéssel kapcsolatban emelt kifogást.

Bősz Anett (DK) arról beszélt, hogy szerinte a kormánynak kötelessége lenne az agglomerációs kihívások kezelése.

Steinmetz Ádám (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy szerinte az emberek mindenhol a helyi fideszesektől függnek, aki pedig kritizálja ezt, annak utána nyúlnak.

Frakciótársa, Nunkovics Tibor a Duna-Pilis-Gerecse térség problémáiról szólt. Arról is beszélt, hogyan csábíthatók haza azok, akik külföldön vállaltak munkát.



Brenner Koloman levezető elnök az ülésnapot lezárta és elmondta: az Országgyűlés várhatóan szerdán reggel 9 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!