OGY - Krónika 8. rész (Sargentini-jelentés)

Belföld, 2018.10.03

A Sargentini-jelentésre reagáló határozati javaslat vitájával folytatódott az Országgyűlés szerdai ülése. A Fidesz szerint minden magyar képviselőnek vissza kellett volna utasítania a Sargentini-jelentést. Ellenzéki képviselők viszont úgy látják, hogy éppen a parlamenti többséggel szemben kell megvédeni a magyarok jogait, a határozati javaslat pedig csak a kormánypártok EP-választási kampányát szolgálja.



DK: a parlamenti többséggel szemben kell megvédeni a magyarok jogait


Arató Gergely (DK) azt mondta: a Sargentini-jelentés arról szól, hogy az európai uniós szerződéseket minden tagországnak be kell tartania, hogy az uniós szerződésekben rögzített jogokat a magyaroknak is biztosítani kell. Szégyennek nevezte, hogy ezeket a jogokat a magyar parlamenti többséggel szemben kell megvédeni.

Szavai szerint Magyarországon nem érvényesül a tudományos élet szabadsága, mert "pénzügyi pórázon" akarják tartani a Magyar Tudományos Akadémiát, nem érvényesül a vélemény szabadsága sem, mivel "folyóiratokat zárnak be", és nem érvényesül az igazságszolgáltatás szabadsága sem, amit a közigazgatási bíróság létrehozásával indokolt. És érvényesülnek-e például a szociális jogok, amikor a hajléktalanokat nem integrálják, hanem büntetik? - tette fel a kérdést.

A kormány döntött úgy, hogy elveszi és korlátozza a magyar emberek jogait, vagyis a jelentés a Fidesz-KDNP parlamenti többségét bírálja - jelentette ki Arató Gergely.


Völner: a magyar választók úgy döntöttek, nem kérnek a bevándorlásból


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szuverenitási kérdésnek nevezte, hogy egy tagállam kiket fogad be. És mivel a választási kampánynak a migráció volt az egyik fő témája, a magyar választók pedig úgy döntöttek, nem kérnek a bevándorlásból, a kormánynak ennek megfelelően kell eljárnia - mondta.

Egyebekben lezárt ügyeket tartalmaz a Sargentini-jelentés - jelentette ki.


Fidesz: minden magyar képviselőnek vissza kellett volna utasítania a Sargentini-jelentést


Manninger Jenő (Fidesz) szerint minden magyar képviselőnek vissza kellett volna utasítania a Sargentini-jelentést.

Az európai politikai elitben a politikailag korrekt beszéd a fontos, a migrációt támogatják, és ez az elit láthatóan egyre inkább támadásba lendül - fogalmazott.

A Fidesz politikusa azt mondta, nem a kormánynak, hanem Magyarországnak lett volna érdeke a Sargentini-jelentés elutasítása.


LMP: a határozati javaslat csak a kormánypártok EP-választási kampányát szolgálja


Demeter Márta (LMP) kijelentette: a magyar demokráciát csak a magyar emberek tudják és fogják helyreállítani, ám sajnos Magyarország közben folyamatosan gyengül, mert a kormány semmilyen érdemi intézkedést nem tud végrehajtani. A most beadott határozati javaslat is csak a kormánypártok európai parlamenti (EP) választási kampányát szolgálja - tette hozzá.

A kormány nem képviseli a magyar emberek biztonsági érdekeit az EU-ban - mondta.

Fontosnak nevezte a Frontex állományának megerősítését, sajnálatát fejezve ki ugyanakkor, hogy a magyar kormány ezt nem támogatja.

Demeter Márta szorgalmazta továbbá, hogy a letelepedési kötvénnyel kiadott összes engedélyt vonják vissza.


Hiller István levezető elnök az LMP-s politikus felszólalása közben néhány perces technikai szünetet rendelt el. Egy képviselő egészségügyi ápolásra szorult, orvos érkezett hozzá az ülésterembe.


Dúró: a szuverenitás a legfontosabb


Dúró Dóra (független) a legfontosabb kérdésnek a szuverenitást ítélte, hiszen "hazánk az első". Azt mondta: a Sargentini-jelentést érdemi vizsgálat nélkül, elvi alapon el kell utasítani, hiszen az ott leírtak nem tartoznak Judith Sargentinire. Önvizsgálatra azonban szükség van - fűzte hozzá.

A jelentés számos megállapítását ítélte hazugságnak. Nem értett egyet azzal sem, hogy az Európát sújtó illegális bevándorlás a kontinens legfontosabb problémájává vált volna, szerinte az elégtelen születésszám a legnagyobb baj. Kifogásolta: a magyar politika semmit nem kezd azzal, hogy minden hatodik magyar gyermek külföldön születik.

A kormánynak arra is fel kell készülnie, hogy a bevándorlás okán "új világ jön", az unióban, politikai átrendeződés várható, amikor már egyetlen ügyet sem szabad tabuként kezelni, amelyeket eddig úgy kezeltek.

A jogállamiság kérdéséről azt mondta: erőteljesen lejt a pálya, nem vitatható, hogy "egypárti alaptörvény és választási rendszer" van. Kijelentette ugyanakkor: egy diktatúrában ártatlanok ellen is fellépnek.


Fidesz: hamis érvek miatt ítélték el az országot


Mátrai Márta (Fidesz) szerint hamis érvek és álszent magyarázatok miatt ítélték el az országot azok, akik csak az egyéni szabadságjogok kotlátlanságát tartják európai értéknek.

Ez a világrend szerinte nem tud mit kezdeni a pénz korlátlan uralmát tagadó, illiberális, azaz közösségelvű szemlélettel, ezért el akarja azt pusztítani.

Védendő értéknek nevezte a görög államszervezés elveit, a római jog tiszteletét, a zsidó-keresztény életfelfogást és az emberi jogokat tisztelő közösségi erkölcsöt.

"Mi, magyarok kereszténydemokráciát építünk", ami megvédi a női és férfi egyenjogúságot, a hagyományos családmodellt. A jelentést szerinte olyan csoportok, "feljelentések" által lett összeállítva, amelyek önző céljaik miatt nem érdekeltek az ország jó működésében - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!