OGY - Krónika 8. rész (Sargentini-jelentés)

Belföld, 2018.10.15

Az Országgyűlés hétfőn este a kormánypártok Sargentini-jelentésre megfogalmazott határozati javaslatáról született bizottsági jelentésről tárgyalt.



Vita a Sargentini-jelentésre megfogalmazott kormánypárti válaszról



A Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló határozati javaslat vitájában az elsőként felszólaló Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt mondta, nem "vetekszik" ez a válasz azzal, ami a jelentésben szerepel, mert a kormány szerint a határon lévő kerítésről és bevándorlásról szól, de a jelentésben a kormányt bírálták. Hozzátette: nem a brüsszeli jelentés, hanem a kormány jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot.

Arató Gergely (DK) szerint pártja szándéka az, hogy Magyarország megfeleljen az uniós értékeknek, mert a magyaroknak nem lehet kevesebb joguk, mint más uniós állampolgároknak. Ezért javasolják, hogy a jelentés tartalmáról, és nem a kormány hazug, mellébeszélő javaslatáról tárgyaljanak a parlamentben.

Bősz Anett (Független) hazugságnak nevezte a kormány azon állítását, hogy a Sargentini-jelentésben csak a menekültkérdésben fogalmaznak meg kritikát. A magyar kabinet ugyanis a jogállami normákat, a demokratikus intézményeket és az egyenlő bánásmód elvét sem tiszteli - mondta.

Ungár Péter (LMP) azt mondta, a kormánynak inkább olyan a nemzeti érdeket érintő kérdéseket kellene a törvényhozás elé hoznia, mint például a multinacionális vállalatok az ország érdekeit sértő lobbitevékenysége.

Harangozó Tamás (MSZP) szintén úgy vélekedett, a Sargentini-jelentés a magyar emberek jogfosztásáról és a korrupcióról szól, nem a migrációról.

A Jobbik frakciójából kizárt, függetlenként szót kérő Volner János ugyanakkor közölte, megszavazza a kormány előterjesztését. Döntését azzal indokolta, hogy a jelentés kiállt az azonos nemű párok családalapítási joga mellett, amivel nem ért egyet, továbbá az európai dokumentum a migránsok önkéntes fogva tartását is kritizálta, amit szintén nem tud elfogadni, mivel az szerinte az ország biztonságát szolgálja.

Az előterjesztők nevében felszólal Böröcz László (Fidesz) alapvetően hibásnak nevezte az ellenzék hozzáállását, szerinte ugyanis az ellenzék újra külföldről vár segítséget egy számára sikertelen választás után.

Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta, a magyar emberek többsége egyetért a Sargentini-jelentésben megfogalmazott állításokkal, így szerinte ebben a kérdésben az ellenzék és nem a kormány képviseli a többséget.

Vigh László (Fidesz) ezzel szemben úgy vélte, az ellenzék saját hazája ellen járt el a Sargentini-jelentés elfogadásakor és továbbra is azon dolgozik, hogyan bántsa a nemzetet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felszólalásában kiemelte, a probléma gyökere abban rejlik, hogy miközben az európai lakosság 70 százaléka ellenzi azt, ami a bevándorlás kérdésében történik, addig azt az európai döntéshozók nem hallgatják meg.

Az európai parlamenti voksolás után azonban ez a helyzet megváltozhat, ezért sem volt soha ilyen fontos szavazás korábban - fogalmazott, majd hozzátette, ha a jelentésből kivesszük a hazugságokat, a folyamatban lévő ügyeket és az ideológiai elvárásokat akkor nem marad más érdemi konfliktus, mint a bevándorlás kérdése. Példaként említette, "egy pont után nehéz azzal komolyan foglalkozni", ha a Sargentini-jelentés azt állítja, hogy a szakszervezetek nem tüntethetnek, a vagyonnyilatkozatok pedig nem nyilvánosak.

Az utolsóként szót kérő Bana Tibor (Jobbik) közölte, pártja nem támogatja a határozati javaslatot, a magyar uniós források kilátásba helyezett megvonásának pedig szerintük a magyar állampolgárok lehetnek a legnagyobb vesztesei.


Az ülést vezető Latorcai János lezárta a határozati javaslat bizottsági jelentéseinek vitáját. A parlament ezt követően ellenzéki javaslatok tárgysorozatba-vételéről kezdett tárgyalni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!