OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések, jogalkotás)

Belföld, 2020.03.09

Az azonnali kérdések órája után az emberkereskedelem áldozatainak védelmét szolgáló és a közérdekű beruházások megvalósításával kapcsolatos törvénycsomag bizottsági jelentéseire és összegző módosító javaslataira tért át a parlament hétfőn este. Az ülésnap napirend utáni hozzászólásokkal fejeződött be.



KDNP: hogyan támogatja a kormány a tokiói olimpiára felkészülést?


Simicskó István (KDNP) arról érdeklődött, mit tesz a kormány a tokiói nyári olimpiára készülő sportolók támogatásáért, utalva arra: a magyar sportolók eddig 502 érmet, köztük 177 aranyat szereztek az ötkarikás játékokon, amivel az ország a világranglista nyolcadik helyén áll.

Tizenhárom érmet vár a Magyar Olimpiai Bizottság, huszonnégy pontszerző helyet - jelentette ki a képviselő, a kormány sportbarát működését hangsúlyozva.

Válaszában Szabó Tímea, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára azt közölte: a felkészülés már az előző olimpia után megkezdődött, arra a kormányzat 2018-ban 3,2, tavaly 4,2, idén pedig 4,6 milliárd forintot adott.

Elismerve, hogy a koronavírus terjedése új, soha nem látott helyzetet teremtett, kijelentette, "nagyon sikeres olimpiai és paralimpiai szereplés várható".

Viszonválaszában a képviselő köszönetet mondott a kormányzat támogatásáért és reményét fejezte ki, hogy minél sikeresebb lesz a tokiói magyar szereplés, míg az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat minden támogatást megad a sikerhez.


MSZP: kivizsgálják-e a koronavírussal kapcsolatos anomáliákat?


A koronavírussal kapcsolatos anomáliák kivizsgálásáról kérdezte a pénzügyminisztert a szocialista párti Bangóné Borbély Ildikó.

Példaként hozta fel, hogy hatóanyag nélküli fertőtlenítő szert forgalmazott egy "NER által közkedvelt cég", az élelmiszerárak pedig annak dacára ugrottak meg, hogy az utóbbi időben egyre olcsóbb az üzemanyag.

Válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangoztatta: az árakat számos olyan - például időjárási tényező vagy járvány - befolyásolja, amelyekre a kormányzatnak nincsen ráhatása.

A képviselő azt közölte: más kormánytag beavatkozást ígért a kérdésben, míg Tállai András azt jelezte: a kormányzat a bérek és a támogatások emelkedésével, a közterhek mérséklésével tud hozzájárulni a fogyasztás bővüléséhez, hozzátéve, ez a trend 80 hónapja töretlenül működik is.


Bizottsági jelentések és módosító javaslatok


Ezt követően a palament áttért az emberkereskedelem áldozatainak kizsákmányolása elleni fellépés érdekében szükséges törvénycsomag bizottsági jelentésének és összegző módosító javaslatainak vitájára.

A Ház hétfőn még két indítvány, a közérdekű cél megvalósítását szolgáló beruházásokkal összefüggő törvények, valamint a helyi önkormányzatokról szóló törvény bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatainak vitáját folytatta le.


Napirend után


A napirend utáni felszólalások során Nyitrai Zsolt (Fidesz) arról emlékezett meg, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségével.

Keresztes László Lóránt (LMP) a Törökországban kialakult migrációs krízisről beszélt, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) pedig Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nőnapi megemlékezését bírálta.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) diákok véleményét ismertette az oktatási rendszer problémáiról, párttársa Varga-Damm Andrea arra hívta fel a figyelmet, hogy 170 évvel ezelőtt indult útjára a Pesti Napló című napilap. A szintén jobbikos Ander Balázs a közúti tranzitforgalom ellen emelte fel a szavát. Hajdu László (DK) és a vele egy frakcióban ülő Varga Zoltán egyaránt a koronavírus-járványról beszélt.

Ungár Péter (LMP) a szlovákiai választás végeredményét idézte fel és tragédiának nevezte, hogy a magyar közösségnek már nincs parlamenti képviselete.


A napirend utáni felszólalásokat követően Jakab István levezető elnök a parlament ülését bezárta. Az Országgyűlés várhatóan kedd reggel folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!