OGY - Krónika 9. rész (kérdések, napirend után)

Belföld, 2018.07.16

Az Országgyűlés hétfői ülésnapja egy kérdéssel és hat képviselő napirend utáni felszólalásával ért véget az esti órákban.



LMP: mit tesz a kormány a szociális dolgozók védelme érdekében?


Az ülésnap utolsó kérdésében Hohn Krisztika LMP-s képviselő az inárcsi szociális dolgozó meggyilkolása ügyében szólalt fel. Mint mondta, a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve, emellé alul vannak fizetve, sokszor életük veszélyeztetésével kell a munkájukat elvégezni. Közölte, Angliában pánikgombrendszer működik, és érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy itthon milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy a szerdai gyilkossághoz hasonló esetek ne forduljanak elő.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára azt mondta, fontos, hogy minél nagyobb védelmet nyújtsanak a szociális és egészségügyi dolgozóknak, ezért az új büntető törvénykönyv őket is közfeladatot ellátóknak minősítette, az ellenük elkövetett élet elleni bűncselekmények így nem alapesetnek, hanem minősített esetnek minősülnek.


A parlament a kérdéseket követően röviden tárgyalt hat, kedden elfogadni tervezett előterjesztés módosító javaslatairól, a bizottságokban, illetve a korábbi általános vitában elhangzottakat megismételve.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően elsőként Fülöp Erik (Jobbik) kért szót, arról kérdezve a kormány, hogy mikor várható a Hajdúnánás és Tiszavasvári közötti útszakasz felújítása.

Cseresnyés Péter, az innovációs tárca államtitkára válaszában kijelentette, a kormány nagy erőfeszítéseket tesz az ország úthálózatának fejlesztésére, ugyanakkor nagyon sok olyan több számjegyű útszakasz van, amelyhez az 50-es évek óta nem nyúltak.

Ungár Péter (LMP) Szombathely problémáival foglalkozó felszólalás-sorozatát folytatta, Becsó Zsolt (Fidesz) pedig Kelet-Nógrád gazdasági felzárkózási esélyeiről szólt.

Utóbbira válaszolva Cseresnyés Péter kijelentette, a térségben lakók az elmúlt években megtapasztalhatták, mennyi segítséget kaphatnak a jelenlegi kormánytól, amely a jövőben is kiemelten foglalkozik az ott élők támogatásával.

Fónagy János (Fidesz) a millenniumi földalatti és a budapesti villamosközlekedés megteremtőjére, Verőczei Balázs Mórra emlékezett abból az alkalomból, hogy július 4-én átadták a Kozma utca zsidó temetőben a Fővárosi Közgyűlés közel 27 millió forint támogatásával felújított síremlékét.

Kiemelte, a Kohn Mózes néven született Balázs Mórnak jelentős szerepe volt Budapest európai nagyvárossá válásában, villamoshálózatának megtervezésében, kialakításában, munkásságát Ferencz József nemességgel jutalmazta.

Fónagy János szólt arról is, Verőczei Balázs Mór munkájának méltatása és a síremlék felújítása része a kormány és a Mazsihisz együttműködési készségének, amivel - a kormánypárti politikus tájékoztatása alapján - a síremlék átadatásakor egyetértett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, köszönetet mondva a kormánynak, a fővárosnak és a főpolgármesternek.

Cseresnyés Péter válaszában hangsúlyozta, Balázs Mór mozgásba hozta Budapestet, amelyet szinte pillanatok alatt a kontinens mintavárosává tett.

Farkas Gergely (Jobbik) azt kérdezte, mikor kap segítséget a kormánytól Kiskunhalas városa az esővíz-elvezetési problémák megoldásához.

Utolsóként Becsó Károly (Fidesz) kért szót Kelet-Nógrád közúti fejlesztéseit ismertetve.


Az ülést vezető Sneider Tamás bezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés kedden, egyebek mellett a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások elfogadásával folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!