OGY - Krónika 9. rész (koronavírus)

Belföld, 2020.03.24

A koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló törvényjavaslat keddi parlamenti vitájában az LMP úgy vélekedett: nem szükséges a korlátok nélküli felhatalmazás, a Párbeszéd pedig úgy látta, nehéz bízni a kormányban. A külügyminiszter szerint a törvényjavaslat megadja az alkalmas keretet ahhoz, hogy Magyarország hatékonyan tudjon védekezni, a javaslat pedig összhangban áll a nemzetközi joggal, szokásokkal.



LMP: nem szükséges a korlátok nélküli felhatalmazás


Csárdi Antal (LMP) szerint nem szükséges, hogy a kormány idő és tartalmi korlátok nélkül kapjon felhatalmazást a járvány elleni védekezéshez. Hozzátette: a kormánypártok a kétharmados többség birtokában eddig is megcsinálhattak bármit, most attól tartanak, hogy több képviselőjük is megbetegszik és elveszítik "a vékony" kétharmados többséget.
Jelezte, az ellenzék eddig és ezután is támogatni fogja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, a kérdés az, hogy van-e a kormánynak szándéka gesztust tenni.

Szólt arról is, hogy szerinte az a csökkentett tájékoztatás árt a járvány kezelésének, amit az operatív törzs napi sajtótájékoztatóin lehet tapasztalni. Hozzátette: az eszközök minőségi és mennyiségi hiánya is gyengíti a védekezés hatékonyságát.

Nem jönnek el az önkéntesek, ha az önkormányzat nem tud tisztességes védőfelszerelést biztosítani nekik - mutatott rá, és szólt a postásokról, sofőrökről, betegszállítókról is.

A járvány kezelésén szerinte a tesztelés segítene, a kormány ugyanis nem számol azon betegek sokaságával, akik nem mutatnak tünetet, de fertőznek. Hatékony lépések megtételéhez nem kell a törvény - mondta, és hiányolta a garanciákat a javaslatból.


Párbeszéd: nehéz bízni a kormányban


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szerint a Fidesz az elmúlt tíz évben nem gyakorolt önmérsékletet, így nehéz bízni a kormányban - mondta. Az időkorlát hiányát és a rémhírterjesztés szabályozását nevezte pártja problémájának. A karanténra vonatkozó szabályok betartatásával azonban egyetértenek - mutatott rá.

Szerinte több fideszes polgármester is visszaélt a veszélyhelyzet adta lehetőségeivel. Miért ne tudna összeülni az Országgyűlés? - tette fel a kérdést, hozzátéve: védőfelszerelés is biztosítható, elektronikus szavazás is lehetséges.

Azt kérdezte: rémhírterjesztés-e, ha valaki azt állítja, hogy nincs elég maszk. Olyan sajtótermékek cikkeivel kapcsolatban is feltette ezt a kérdést, amelyek az ellenzék szavazási magatartást bírálták.

Azt is javasolta, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) háromnapos határidővel tárgyalja a megtámadott intézkedéseket. Kijelentette ugyanakkor: egyáltalán nem bíznak az Ab-ben, és közölte, összességében nem tudják támogatni az előterjesztést.


Kormány: a javaslat alkalmas keretet ad a hatékony védekezéshez


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: a törvényjavaslat megadja az alkalmas keretet ahhoz, hogy Magyarország hatékonyan tudjon védekezni, a javaslat összhangban áll a nemzetközi joggal, szokásokkal. A kezdeményezést érő támadások alaptalanok, megtévesztők, félrevezetők és éppen olyanok, mint a Magyarországot korábban ért politikai támadások, amelyek kettős mércén és képmutatáson alapultak, és amelyek mögött semmilyen ténybeli megalapozottság nincs - vélekedett.

Közölte: világjárványról van szó, globális kihívással állunk szemben, és minden ország maga védekezik, ad nemzeti válaszokat, hoz nemzeti intézkedéseket. Voltak ugyan különböző nemzetközi koordinációs kísérletek, de ezek nem bizonyultak sikeresnek, így maradnak a nemzeti válaszok, és ehhez olyan jogszabályok kellenek, amelyek lehetővé teszik, hogy az intézkedésekkel megvédhetik az emberek egészségét, biztonságát - mondta. Hozzátette: emellett meg kell védeni az egészségügyi rendszer és a gazdaság működőképességét, biztosítani kell az emberek folyamatos ellátását is.

Megjegyezte: a határvédelmi intézkedések teljes mértékben legitimek, de az áruforgalmat nem lehet korlátok közé szorítani, mert azzal veszélyeztetnék az emberek ellátásának biztonságát és a gazdaságok működőképességét.

A külügyminiszter a védekezéshez és az ellátás biztonságához szükséges eszközök beszerzéséről elmondta: hétfőn, az uniós külügyminiszterek tanácskozásán is világossá vált, hogy most "mindenki Kínában áll sorba", és miközben gyakran vitatják Magyarország kapcsolatát Kínával, most minden nyugat-európai ország is onnan akarja beszerezni a szükséges eszközöket.

Közölte: kedd reggel egy olyan teherszállító gép landolt Budapesten, amely védőfelszereléseket hozott, és további megkötött szerződések eredményeként 100 tonnát meghaladó eszköz jön Magyarországra, csak a héten kilenc repülőgép száll fel Budapestről, hogy Kínából hozzon eszközöket a védekezéshez. "Ennyit a keleti nyitás szükségességéről és megalapozottságáról" - tette hozzá.


Független: az életet, a munkahelyeket és az otthonokat kell védeni


Az emberi élet, a munkahelyek és az otthonok védelmének fontosságát emelte ki Szél Bernadett független képviselő, mondván, ha erről szólna ez a törvényjavaslat, akkor egyöntetű ellenzéki támogatást kapna.

Arra szólított fel minden illetékest, hogy közléseiben ne becsülje le a maszkok jelentőségét, mert ez az eszköz elengedhetetlen egymás megvédéséhez, de azt is szorgalmazta, hogy lássák el megfelelő felszereléssel az egészségügyben dolgozókat, támogassák a gyermekeikkel munka helyett otthonmaradó szülőket.

Példaként Ausztriát hozta fel, ahol a kormány átvállalta az otthon maradók fizetésének egyharmadát, hogy a cégek ne váljanak meg ezektől az emberektől, az otthonok védelme kapcsán pedig az albérletben élők segítését sürgette.

Tizenöt naponta ez a parlament minden gond nélkül tudna együttműködni - jelentette ki, arra utalva ezzel, hogy távszavazással is jóváhagyhatnák a kormány azok intézkedéseit, amelyekben egyetértés van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!