OGY - Németh Zsolt: felbecsülhetetlen érték a magyar-bolgár barátság

Belföld, 2018.10.19

Egyedülálló barátság köti össze Magyarországot és Bulgáriát, ez felbecsülhetetlen érték a diplomáciában, amelyre fel lehet építeni a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, az Országházban.

Németh Zsolt a magyar-bolgár barátság napján találkozott Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettessel, és a megbeszélésüket követően tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország a Sargentini-jelentés elfogadásakor is támaszkodhatott a bolgár képviselők támogatására, és az európai politikai vitákban Bulgária mindig is segítőkész volt Magyarországgal.

A politikus emlékeztetett: október 19-én már harmadik alkalommal ünnepelik a magyar-bolgár barátság napját, és ez "ritka kincs", hiszen Magyarország csak két nemzettel ünnepel ilyen napot.

Úgy vélte, a magyar-bolgár barátságban fontos tényezőnek számítanak a magyarországi bolgárok. Ez a közösség komoly intézményrendszerrel bír, és "sajátos színfolt a magyarországi nemzetiségek palettáján" - fogalmazott. Hozzátette: a magyarországi bolgárok a rendszerváltozás óta a magyar közéletben is fontos szerepet játszanak.

Megjegyezte: mindkét ország célja, hogy a magyarországi bolgárok közössége összekötő kapocs legyen a két nemzet között.

Németh Zsolt kitért rá: az elmúlt időben komoly fejlődést értek el a kétoldalú kapcsolatok építésében, újraindult a légi összeköttetés két ország között, és jelentősek a magyar befektetések Bulgáriában.

Valeri Szimeonov hangsúlyozta: a magyar kormány következetesen védi álláspontját az EU-ban, amivel jó példát mutat arra, hogyan kell küzdeni a nemzeti érdekekért és a szuverenitásért, valamint arra, miként kell harcolni a neoliberalizmussal Európa-szerte.

Kifejtette: fontos cél a magyar-bolgár barátság további megerősítése. E kapcsolat azért is jelentős, mert a bolgár parlamentben csak egy nemzettel ünneplik meg a barátságukat egy emléknappal - magyarázta. Hozzátette: a 2016-tól megtartott emléknap hatékonyan segíti a két nemzet barátságának fejlődését.

A bolgár politikus köszönetet mondott, amiért Magyarország minden segítséget megad és anyagilag is támogatja a magyarországi bolgár közösséget.

Mint mondta, remélhetőleg a kétoldalú gazdasági kapcsolatok is szorosabbá válnak a jövőben, továbbá a két ország együttműködése megerősödik az európai ügyeket illetően is.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy amikor a magyarországi bolgárok ősei ide vándoroltak, kivívták a magyarok tiszteletét és bizalmát, és ezt a mai napig sikerült megtartaniuk. Nagy elismerést jelent, hogy 2014 óta az Országgyűlésben is képviselhetik az érdekeiket - mutatott rá.

A szószóló üdvözölte, hogy a kormány megemelte a támogatását, hiszen ennek köszönhetően is ápolhatják a hagyományaikat.

A magyar és a bolgár parlament 2016 szeptemberében nyilvánította október 19-ét a magyar-bolgár barátság napjává, erre a napra esik Csodatévő Rilai Szent János ünnepnapja, aki az ortodox egyház szentje és Bulgária védőszentje.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!