OGY - Trócsányi: be kell fejezni a közigazgatási felsőbíróság létrehozásával kapcsolatos munkát

Belföld, 2018.05.14

Eljött az idő, hogy a közigazgatási felsőbíróság létrehozásával kapcsolatos munka befejeződjön - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottságában.

Trócsányi László - aki jelenleg is az igazságügyi tárcát vezeti - felhívta a figyelmet arra: jövőre lesz 70 éve, hogy megszűnt a legfelsőbb közigazgatási bíróság, hiszen 1949-ben a kommunista diktatúra minden olyan szervezetet eltörölt, amely jogállamisági keretet adott.

A miniszter közölte: büszke rá, hogy nyolc regionális közigazgatási bíróság jött létre, ugyanakkor nagyon sajnálja, hogy a közigazgatási felsőbíróságot nem tudták létrehozni, nem tudták megteremteni az ehhez szükséges kompromisszumot.

"Úgy gondolom, most eljött az idő, hogy ezt a munkát bejezzük" - jelentette ki.

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a bírói függetlenség a "demokrácia állócsillaga". Visszautasította azokat a véleményeket, hogy "olyan jellegű közigazgatási mutyit" akarnak létrehozni, amely nem a jogállamiság kereteire épül. "Azért is visszautasítom, mert négy év munkám van benne és 20 év elméleti tudásom van mögötte" - közölte a miniszter, aki szerint a tárca a jövőben is nyitott lesz az ezzel kapcsolatos egyeztetésekre.

Trócsányi László miniszteri kinevezését a bizottság 7 igen (Fidesz, KDNP) és négy nem (Jobbik, MSZP, DK) szavazat mellett támogatta.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!