OGY - A kormányfő felszólalásával kezdődik a parlamenti munka

Belföld, 2014.09.15

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődhet ma az Országgyűlés őszi ülésszaka, amelyen az elsők között tárgyalhatják a kormány devizahitelesek kártalanításáról szóló törvényjavaslatát.

A Ház szokásainak megfelelően 13 órakor kezdi meg munkáját, két közelmúltban elhunyt képviselő: a szocialista Kiss Péterre és a korábban az MDF színeiben politizáló Szűcs Istvánra történő emlékezéssel.

A napirendi pontok tárgyalása előtt várhatóan szót kér Orbán Viktor, aki pénteki rádióinterjújában arról beszélt, a bankok elszámolásának végén átlagosan egyharmaddal biztosan csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete. "Miután az a pénz, amit a bankok tisztességtelenül elvettek, visszajár, ez a legtöbb esetben úgy fog történni, hogy a még fennálló tartozást ennyivel csökkenteni fogják, tehát az emberek adóssága is radikálisan csökkenni fog ennek következtében" - magyarázta a kormányfő. Hozzátette, ahhoz képest, milyen bonyolult kérdésről van szó, gyors megoldás várható, "ügyféltípusonként halad majd előre a bankok átvilágítása". Azt szeretné - mondta -, ha 2015. július 1-jén már csak "véletlenszerűen" akadna olyan hitel, amely esetében még nem zajlott le az elszámolás.

A kormány erről szóló javaslatát pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az előterjesztés alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetéseket, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kompetenciájába utalja.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az előterjesztés általános vitája kedden kezdődik, ezt követően a parlament legkorábban szeptember 24-én szavazhat a törvényjavaslatról.

A képviselők a mai interpellációs időszakot megelőzően dönthetnek a szocialista Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztéséről, amelyet az ügyészség kezdeményezett vesztegetés és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A Fidesz-frakció korábban jelezte, megszavazza az ellenzéki politikus mandátumának kiadását.

Az azonnali kérdéseket és kérdéseket követően több nemzetközi szerződés kihirdetését tárgyalhatja a Ház, de várhatóan terítékre kerül a használatarányos útdíj szabályainak módosítása is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!