OGY - A kulturális bizottság támogatja a történeti levéltár főigazgató-jelöltjét

Belföld, 2017.03.14

Az Országgyűlés kulturális bizottsága kedden támogatta Cseh Gergő Bendegúz kinevezését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatójának.  

A testület tagjai 12 igen szavazattal, két jobbikos képviselő nem szavazata mellett támogatta a jelöltet, akinek hét évre szóló kinevezéséről az Országgyűlés elnöke dönt.

Cseh Gergő Bendegúz a kinevezés előtti meghallgatáson elmondta, 25 éve dolgozik levéltárban, hosszú ideje levéltári szakfelügyelőként, főigazgatóként pedig a levéltár eddigi jogszerű és szakszerű működését kívánja fenntartani, lehetővé téve például, hogy az adatvédelem szigorú szabályainak betartása mellett a lehető legnagyobb nyilvánosságot kapjanak az intézményben tárolt iratok.

A főigazgató-jelölt Dúró Dóra, a bizottság jobbikos elnökének kérdésére válaszolva hangsúlyozta, minden érintett országban eltérően történik a szocialista múlt feltárása, ugyanakkor arra sehol sem sikerült tökéletes megoldást találni.

Cseh Gergő Bendegúz szerint ennek elsődleges oka, hogy sok irat hiányzik, Magyarországon például jóval több mint Németországban. Emellett komoly gondot jelent az is, hogy a titkosszolgálatok sok olyan személyes adatot gyűjtöttek, amelyek korlátozás nélküli nyilvánosságra hozatala súlyos méltánytalanság lenne az érintettekkel szemben.

A jelölt szintén Dúró Dóra kérdésére reagálva kijelentette azt is, hogy a történeti levéltár főigazgatójaként nem tekinti majd feladatának minősíteni az intézményhez fordulók motivációját, vagyis a jogszabályok szerint mindenkinek biztosítja az iratok megismerését.

A parlament kulturális bizottsága meghallgatta Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosának 2015-ös évről szóló beszámolóját is. Az ombudsman tájékoztatása szerint két éve tovább növekedett a hozzájuk érkezett panaszok száma, elsősorban a szakképzés területéről és a fogyatékossággal élő gyermekek ügyében.

Aáry-Tamás Lajos szerint emellett 2015-ben jól kitapinthatóvá vált a feszültség a köznevelésben, amit a tiltakozások mellett az is jól mutatott, hogy megszaporodtak a pedagógusok által megfogalmazott panaszok. Ennek egyik oka, hogy az oktatási reform egy tangóharmonikához hasonlóan hosszan nyúlik, miközben az "erős traktusok feszültséget okoznak a részvevőknek" - fogalmozott az oktatási jogok biztosa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!