OGY - Életpályamodellt vezetnek be az országgyűlési köztisztviselőknek

Belföld, 2017.12.12

Az Országgyűlés Hivatalának köztisztviselőire vonatkozó életpályamodellt vezetnek be a parlament keddi döntése alapján.

Négy fideszes képviselő, Gulyás Gergely, Hende Csaba, Répássy Róbert és Vas Imre javaslatát 176 kormánypárti, jobbikos, LMP-s és öt független igen szavazattal, ellenvoks nélkül fogadta el a Ház.

A törvénymódosítás szerint az országgyűlési köztisztviselők a betöltött munkakörükhöz szükséges iskolai végzettség és a közszolgálati jogviszonyban töltött idő alapján kerülnek az adott besorolási fokozatba.

A közszolgálati tisztviselői törvény által használt két besorolási osztályt megtartották, ez alapján a felsőfokú végzettségűek az I., az érettségivel rendelkezők a II. besorolási osztályba kerülnek. Előbbiek közül a pályakezdő köztisztviselőket országgyűlési fogalmazói, utóbbiak közül pedig országgyűlési gyakornoki fokozatba sorolják. Az I. besorolási osztálynál a javasolt legmagasabb fokozat - 36 évnyi közszolgálati jogviszony után - az országgyűlési kiemelt vezető-főtanácsos, míg a II. osztálynál - ugyanennyi idejű jogviszonyt követően - az országgyűlési kiemelt vezető-főmunkatárs.

Az illetmények alapilletményből, továbbá idegennyelv-tudási, vezetői és címpótlékból állhatnak össze.

Az adott besorolási fokozat alapilletményét úgy számítják ki, hogy az illetményalapot megszorozzák a besorolási fokozathoz tartozó szorzószámmal. Az illetményalap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset összege.

Az alapilletménytől - a félévente elvégezhető - teljesítményértékelés alapján el lehet térni: 50 százalékkal meg lehet emelni vagy 20 százalékkal csökkenteni. Emellett a köztisztviselőknek országgyűlési szakmai tanácsadói és főtanácsadói cím adományozható.

A hivatali szervek vezetőinek a tárgyévre megállapított havi alapilletménye az illetményalap 5,3-szerese, amitől az előbb említett módon szintén el lehet térni.

Ezen felül az eddigi 25 helyett már 20 év közszolgálati jogviszony után jár jubileumi jutalom az országgyűlési köztisztviselőknek.

A törvény 2018. január 1-jén lép hatályba. A jobbikos Hegedűs Lorántné azonban egy módosító javaslatában felvetette: csak egy másfél éves felkészülési időszak után valósítható meg az áttérés arra, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint a KSH által közzétett, előző évre vonatkozó nemzetgazdasági átlagos bruttó kereset határozza meg a köztisztviselők illetményei és juttatásai fizetésének rendjét. Ezt a törvényalkotási bizottság, majd a parlament is elfogadta, így az erre vonatkozó passzus 2020. március 1-jén lép hatályba.

A fideszes előterjesztők indoklása szerint mind az Országgyűlés közjogi helyzete, mind a független és hatékony működéséhez fűződő kiemelkedő közérdek indokolja, hogy az Országgyűlés Hivatalában dolgozó köztisztviselőknek saját életpályamodellt alakítsanak ki. Szerintük az elfogadott előmeneteli rendszer tükrözi az országgyűlési köztisztviselői jogviszony presztízsét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!