OGY - Krónika 10. rész (vita a vidék felemeléséről)

Belföld, 2017.05.22

Képviselői felszólalásokkal folytatódott a vidékről szóló politikai vitanap hétfőn az Országgyűlésben.



Fidesz: a vidékfejlesztés nem csak mezőgazdaság, komplexen kell tekinteni a témára


Kovács Sándor (Fidesz) szerint a vidékfejlesztés nemcsak mezőgazdaság, hanem komplexen kell nézni a kérdést.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből hozva példát a vidéki együttműködésre elmondta: térségi polgármesterek közösen döntöttek a helyben szükséges beruházásokról, és jól használták a pályázatokat.

A szatmári emberekből olyan nemzeti identitás árad, amelyre az ország közössége kohéziójának megteremtésekor is lehet támaszkodni - fogalmazott.


FM: a falu nem faluként működik


Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a közfoglalkoztatással kapcsolatos ellenzéki megszólalásokra azt mondta: nem lehet egy csapásra mindent megoldani, először rá kell venni az embereket a munkára, ki kell alakítani a munkába járás kultúráját.

Amikor pedig a falu szerepéről beszélünk, figyelembe kell vinni a mai realitásokat - mondta, a vidék legmélyebb problémájának nevezve, hogy a falu nem faluként működik, hanem a városi ember "ágyba járó helyeként". Megjegyezte, hogy ma már egy disznót is nagyon nehéz háznál tartani a szomszédok kifogásai miatt.

A valódi vidéki életformának vissza kellene térnie - szorgalmazta.


Jobbik: az idősotthonok és bentlakásos iskolák is segíthetnek a vidéken


Sneider Tamás (Jobbik) felszólalásában azt vetette fel, hogy a vidéki munkahelyek megteremtésén az is segíthetne, ha a kormány újraindítaná az idősotthonok építését, mivel 25 ezren várnak elhelyezésre. Ez 10 ezer munkahelyet teremthet, és így is növekedhet a vidék megtartó képessége.

Ugyanígy hozzájárulhat az emberek helyben boldogulásához, ha bentlakásos iskolákat hoznának létre, amely nyugaton már bevett szokás.

Felhívta a figyelmet, hogy már nem csak az a baj, hogy a határszélen perifériásodás tapasztalható, hanem az, hogy ez a jelenség már az ország belsejében is tapasztalható. Az idegenforgalom egy témára való koncentrálása, és annak reklámozása viszont a képviselő szerint segíthet. Úgy vélte, a gyógyturizmusra, és hévizekre építve sokkal jobb lehet az ország turisztikai helyzete, de ehhez egyetlen dologra összpontosító országmarketingre lenne szükség.


Fidesz: vannak összefogó régiók is


Hadházy Sándor fideszes képviselő - reagálva a Gőgös Zoltán (MSZP) által elmondottakra - jelezte, sok olyan önkormányzat van, amely a rivalizálás helyett összefogott a társaival, ez tapasztalható Szentendre térségében is.

A térség képviselőjeként Hadházy Sándor jelezte: a települések felismerték, hogy az összefogásban nagy lehetőségek vannak, és próbálnak olyan fejlesztéseket végrehajtani, amelyek lehetségesek a régióban. Jelezte, hogy több település is a fővárosi vízbázison van, illetve a Visegrádi-hegység miatt tájvédelmi körzet, ezért a már meglévő értékeket igyekeznek erősíteni, így a visegrádi vár infrastruktúrájának felújítására, illetve az Eurovelo kerékpárút-hlózat fejlesztésére is pályáztak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még sok tennivaló van, mivel - mint fogalmazott - "népvándorlás" van minden nap Budapestre és vissza, a szolgáltatások és munkahelyek miatt. A képviselő szerint jó lenne, ha erre a szolgáltatások elérése és a munkahelyek miatt nem lenne szükség és minden adott lenne helyben.


LMP: a városoktól való távolság alapvetően befolyásolja az életet


Schmuck Erzsébet (LMP) a városi és vidéki élet közti különbségeket is megemlítette. Mint mondta, a városoktól való távolság alapvetően befolyásolja az életet, vidéken folyamatosan épülnek le a közszolgáltatások, 7 régió közül csak Közép-Magyarország lakossága nő.

Kifejtette még: a belföldi és nemzetközi elvándorlás miatt kiürülnek a régiók, és óriási különbségek alakulnak ki közöttük, például Budapest és a keleti térségek között óriási bérszakadék van. Probléma továbbá az orvoshiány is - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy friss felmérés szerint 370 ezren már tervezik a külföldre költözést, a legaggasztóbb a 18-24 éves korosztályban a helyzet, felük ügy nyilatkozott, hogy elhagynák az országot.

Szerinte teljes irányváltás, gazdasági paradigmaváltás kell, a hazai kis- és középvállalkozásokat kell támogatni, többkulcsos adóra van szükség, rendezni kell a közszféra béreit, és vissza kell tenni az egészségügybe és az oktatásba a korábban kivont forrásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!