OGY - Krónika 10. rész (vitanap az uniós forrásokról)

Belföld, 2017.03.27

Az európai uniós források 2014 és 2020 közötti felhasználásával kapcsolatos országgyűlési vitanapon az ellenzék szóba hozta az oktatási források hiányát, a korrupciót és a kohéziós alapok hatásait is, míg a kormányoldali képviselők a saját körzetükből hoztak pozitív példákat a fejlesztésre.



KDNP: jó helyre kerülnek az egyházak által felhasznált források


Szászfalvi László, a KDNP képviselője az egyházakkal történő együttműködés fontosságát hangsúlyozta, hangsúlyozva, hogy jó helyre kerülnek az egyházak által felhasznált európai pénzek.

Kiemelte, míg 2010 előtt az egyházak nem indulhattak a pályázatok elsöprő többségében, addig a jelenlegi ciklusban az egyházak minden uniós operatív programban pályázhatnak.



Jobbik: Magyarország vonjon valós mérleget az uniós tagságról!


Staudt Gábor, a Jobbik képviselője ismét azt sürgette, hogy Magyarország vonjon egy valós mérleget arról, hogy az EU-csatlakozás óta előrejutott-e az ország a tagsággal.

Az uniós támogatások csak a mérleg egyik serpenyőjét jelentik, míg a másikon a piacnyitás miatt tönkrement magyar vállalkozások találhatók, valamint például az a 315 milliárd forint, amelyet Magyarország fizet be hozzájárulásként az unió működéséhez.

Az ellenzéki politikus szólt továbbá arról is, hogy az uniós csatlakozás óta Magyarország lecsúszott a visegrádi országokhoz képest, amit az is mutat, hogy időközben GDP-arányosan Lengyelország és Szlovákia is jobb gazdasági színvonalat tudott elérni.


LMP: problémás az oktatási források felhasználása


Ikotity István (LMP) felszólalásában az oktatásfejlesztési projekteket hozta szóba. A képviselő nehezményezte, hogy állami forrást nem fordít a kormány az oktatás fejlesztésére, mert azt mondják, hogy ezt uniós forrásból is biztosítani lehet. Az oktatáspolitika erre csak mellékes feladatként tekint - fűzte hozzá.

A képviselő szerint legfeljebb "pontszerű" kezdeményezések vannak, a meglévő forrásokat általában rosszul használják fel, vagy eltűnnek, pazarolnak, nem hatékonyak, és több korrupciógyanús esetről is tudni. Ezek között említette az Öveges-programot, a Híd a munkába-programot, az Eötvös-programot, valamint a pedagógusképzést segítő kutatóhálózat fejlesztését is.


KDNP: milliárdok jutnak korai fejlesztésre,


Földi László (KDNP) azt emelte ki, hogy mostani ciklusban 5,7 milliárd forint jut a rászoruló gyermekek korai fejlesztésére, amely óriási lépés a korábbi évekhez képest.



Fidesz: jól hasznosulnak a Borsod megyei fejlesztési források


Riz Gábor arról beszélt, hogy a területi kiegyenlítés jegyében Borsod-Abaúj-Zemplén megye a legtöbb forrást igyekszik lehívni, hogy az ott élők ne kényszerüljenek elvándorlásra és az ipar megpróbáljon felzárkózni. Hozzátette: a megyei fejlesztési források három területen is hasznosultak: a gazdaságfejlesztésre és innovációs programokra, valamint a mezőgazdaságra fordított pénzek is jól hasznosultak.


MSZP: gyorsan lehet másik lóra váltani


Legény Zsolt (MSZP) a korrupciós ügyeket szóba hozva azt mondta, egy bizonyos napig az építési beruházások jelentős részét a Közgép nyerte meg egyedüli indulóként, vagy konzorciumi tagként, de egy bizonyos nap után "gyorsan lehetett másik lóra váltani" és ezt az új lovat úgy hívják, hogy "Pénztáros Lőrinc".

Amikor az ellenzék arról beszél, hogy milyen korrupciógyanús helyzeteket tapasztal, akkor nem a levegőbe beszél, hanem konkrét projektekről van szó. Bár az ellenzék meg is teszi a feljelentést, de a Fideszhez köthető ügyészség nem emel vádat - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!