OGY - Krónika 11. rész (vitanap, ülésnap lezárása)

Belföld, 2017.12.04

További képviselői felszólalásokkal, majd a kormány zárszavával ért véget a 2014 és 2020 közötti uniós források kifizetéséről tartott politikai vita hétfőn este az Országgyűlésben.



A vitanap utolsó felszólalói


Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, hogy az uniós forrásokat tekintve Magyarország számai impozánsak, nincs olyan adat, amelyik nemzetközi összevetésben ne állná meg a helyét. Az előző vitanap óta eltelt időszak 128 új felhívás jelent meg, 760 milliárd forinttal nőtt a meghirdetett forráskeret, 60 ezerrel a beérkezett és több mint 83 ezerrel a kifizetéssel rendelkező projektek száma - emelte ki.

Jelenleg a korábbinál egy sokkal kisebb intézményrendszer tud az egykorinál sokkal jobb adatokat felmutatni - hangsúlyozta.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) először a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) beruházásait bírálta. Ezután azt kérdezte, hogy az NFM honnan tudja, hogy mire adja a pénzt az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP), ha annak nem látja át a műszaki tartalmát.

Bodó Sándor (Fidesz) a 2013-2014-ben záruló időszakról azt mondta, hogy a folyamat forrásvesztés nélkül valósult meg, ami szinte példa nélküli. Hozzátette, hogy zömében infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre, amelyekre óriási igény volt a településeken.

Apáti István (Jobbik) arról beszélt, hogy számos olyan Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP) tartozó pályázatról tudnak, amelyeket tavaly tavasszal adtak be, de még mindig nem született ügyükben semmilyen döntés. Az azóta bekövetkezett áremelések miatt viszont előfordulhat, hogy a nyertes pályázatok közül sem tudják mindet megvalósítani - tette hozzá a képviselő, aki a kifizetési határidőket "még tragikusabbnak" nevezte.

Ander Balázs (Jobbik) azt mondta, pártjuk nincs ellene a köz- és vasútfejlesztéseknek, az ellen viszont tiltakoznak, ha azokat átgondolatlanul és túlárazottan hajtják végre.

Hadházy Sándor (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy Budapesten és Pest megyében a lakosság 30 százaléka él, miközben a régió termeli a GDP körülbelül ötven százalékát. Emiatt a központi régió sok fejlesztési forrástól elesett, mert fejlett régiónak számít - hangsúlyozta.


Kormány: az uniós források csökkentik a területi gazdasági különbségeket


A kormány nevében zárszót mondó Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, az uniós források hatékony felhasználásával csökkenthetők a területi gazdasági különbségek.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy immáron negyedik alkalommal tartottak vitát az uniós pénzek felhasználásáról, ami szerinte a választópolgárok eligazodását is segítette a jövő évi választások előtt.


Az ülést vezető Hiller István a kormány zárszavát követően a politikai vitanapot, valamint a parlament előző héten kezdődött, négynapos ülését is lezárta. A Ház jövő hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!