OGY - Krónika 1. rész (jegybanki beszámoló)

Belföld, 2017.10.18

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016. évi üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitáját folytatta le szerdán az Országgyűlés. Matolcsy György MNB-elnök eredményes évről számolt be, a Fidesz szerint az intézmény maradéktalanul eleget tett a törvényi kötelezettségeinek, az MSZP viszont élesen kritizálta az MNB és Matolcsy György tevékenységét.



Matolcsy: eredményes évet zárt a Magyar Nemzeti Bank 2016-ban


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének közlése szerint a jegybank 2016-ben eredményes évet zárt, törvényi kötelezettségeinek eleget tett.

Matolcsy György szerdán az Országgyűlésben az MNB 2016-os üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitájában azt mondta: amint Magyarország és a magyar kormány, úgy a jegybank is eredményes, nagyszerű évet zárt 2016-ban.

Hozzátette: az MNB törvényi kötelezettségeinek eleget tett, és teljesítette mindhárom mandátumában megfogalmazott feladatait, így megőrizte az árstabilitást, fenntartotta a pénzügyi stabilitást és támogatta, segítette a kormány sikeres, növekedésközpontú, foglalkoztatást bővítő gazdaságpolitikáját.
A jegybank elnöke hangsúlyozta: ahogyan 2013-tól minden évben, az MNB tavaly is sikeres fúziós jegybanki politikát követett, amelyben volt helye az ortodox és az unortodox lépéseknek is.

Azt is mondta, hogy tavaly - a nyugati demokráciákban példátlan módon - az MSZP politikai támadássorozatot indított az Magyar Nemzeti Bank, a jegybank elnöke és családja ellen, ezek a támadások pedig kivétel nélkül hazugságokra épültek.


Gazdasági bizottság


Galambos Dénes (Fidesz) a gazdasági bizottság képviseletében azt mondta: az MNB nem tudja sikeresen teljesíteni feladatait a kormánnyal való együttműködés nélkül, ez töretlen és konstruktív volt tavaly is, s a jegybank törvényi feladatainak maradéktalanul eleget tett.


Fidesz: maradéktalanul eleget tett a jegybank kötelezettségeinek


Galambos Dénes, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka arról beszélt: a jegybankot nyereségessége miatt többször is támadás érte az ellenzék részéről. A Fidesz szerint ugyanakkor ez cél és kötelesség is egyúttal, s ez lett volna a korábbi jegybankelnök feladata is - mondta.

A nyereség a kamateredményeknek és pénzügyi műveleteknek köszönhető - jelezte, helyes célnak nevezve, hogy az MNB alapítványai útján részt kíván venni a pénzügyi és közgazdasági szakemberképzés megújításában. Ennek jegyében országszerte 7 felsőoktatási intézménnyel kötött megállapodást az MNB - jegyezte meg.

Kitért a kiemelkedő művészeti alkotások megvásárlása miatti támadásokra is. Azt mondta: minden erőfeszítésre szükség lehet ezen művészeti alkotások itthon tartására. A kormánypárti képviselő nemzetközi példákat is hozott a hasonló szabályozásra.


MSZP: mire fordítják a keletkezett nyereséget?


Szakács László, az MSZP vezérszónoka szóvá tette, hogy Matolcsy György expozéja után elhagyta az üléstermet, illetve, hogy a Fidesz-frakció hiányos létszámban van jelen a vitán.

Bírálta, hogy nem lehet tudni, a jegybanknál keletkezett nyereséget mire fordítják. Elveszíti ismét közpénzjellegét vagy beleteszik azon alapítványokba, amelyek már büntetőjogi kategóriába tartozó módon működnek? - kérdezte.

Megjegyezte azt is, hogy az MNB elnöke havi ötmillió forintot keres, ami szerinte botrányosan magas összeg, és úgy értékelt, az intézménynél a saját oligarchiáikat szolgáló politikát valósítanak meg.

Szakács László szóvá tette azt is, hogy nem a felvételkori árfolyamán váltották ki a devizahiteleket, amivel 136 milliárd forintot kerestek. Szerinte nem érdekli a kormánypártokat az érintett 900 ezer ember, csak a pénz, ahogy ez a brókerkárosultak esetében is tetten érhető volt.

Magyarázatot várt arra: hogyan lehet, hogy a jegybank 2014 decemberétől 2015 januárjáig ellenőrizte a Quaestort, egy hónap múlva pedig 32 ezer család megtakarítása köddé vált.

Úgy látta: az MNB-t érintő botrányok miatt a jegybanknak sem Magyarországon, sem Európában nincs tekintélye.

Frakciótársa, Bárándy Gergely úgy fogalmazott: Matolcsy György egy gyáva ember, aki megfutamodott a vitától, beszámolójában pedig politizált ahelyett, hogy beszámolót tartott volna.

A szocialista képviselő kitért a jegybanki alapítványoknál tavaly kirobbant botrányokra, és azt mondta: nyilvánvaló lett, hogy kreáltak egy meglehetősen nagy tőkével rendelkező fideszes kifizetőhelyet. Ezt a pénzt ugyanakkor a devizahiteleseknek kellene visszaadni - jegyezte meg.

Nincs rendben - bírált -, hogy a jegybank az igazságügyi miniszter ügyvédi irodáját bízza meg képviselettel, és a legfőbb ügyész felesége, lánya kiemelt fizetéssel dolgozik az MNB-nél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!