OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: Gárdonyi, szegénység, újraélesztés, oktatás, demográfia, kárpátaljai magyarok)

Belföld, 2017.10.17

A szegénység elleni küzdelem és az újraélesztés világnapjáról, a közszolgálati egyetemről, demográfiai kérdésekről és a kárpátaljai magyarokról volt szó napirend előtt az Országgyűlésben kedden.    



Gárdonyi-emléknap


Az ülésen elnöklő Lezsák Sándor a Gárdonyi Géza-emléknapról szólva hangsúlyozta: október 17-én az egri diadal hőseire és arra az íróra emlékeznek, aki méltó emléket állított nekik.



MSZP: a szegénység kezelése nem fontos a kormánynak



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából arról beszélt, hogy mára 2,5 millió magyart fenyeget a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség, 900 ezer magyar állampolgár ellen zajlik végrehajtás, 30 ezer otthon vár árverésre és 1100 családot raknak utcára idén ősszel, még sem tesz semmit a kormány.

A szegénység kezelése Európának fontos ügy, Magyarországnak nem - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: az MSZP kormányon csak növelte a szegénységet, és még Ferge Zsuzsa szociológus is azt mondta, hogy a 2008-as válság időszakában az akkori kormány semmit nem tett a válság veszteseinek segítése érdekében. Kiemelte: a súlyos anyagi deprivációs ráta értéke az elmúlt időszakban csökkent.


Jobbik: fontos az újraélesztés megtanulása



Rig Lajos (Jobbik) az újraélesztés október 16-i világnapja alkalmából arra hívta fel a figyelmet, milyen fontos a laikusok számára is az újraélesztési technika megtanulása, hiszen a statisztikák szerint 30 percenként ér valakit hirtelen szívhalál, az érintettek kétharmada ugyanakkor az első 3-5 percben, a szakszerű technika alkalmazásával újraéleszthető.

A SzívCity nevű, új applikációt ajánlotta mindenki figyelmébe, amely közterületi rosszullét esetén a helyszínre irányítja a legközelebbi olyan embert, aki képes alkalmazni az újraélesztést, illetve megmutatja a legközelebbi defibrillátort is. Az ellenzéki képviselő szerint bár országos szinten több ezer mentőápoló és a mentőtiszt segít szabadidejében a technika tanításában, nem kapnak megfelelő anyagi és szakmai megbecsülést.

Rétvári Bence szintén méltatta az alkalmazást, és köszönetet mondott azoknak, akik az újraélesztés technikájának tanításában részt vesznek. Egyetértett azzal, hogy a mentők anyagi és erkölcsi megbecsülését növelni kell, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani kormány időszaka alatt 22,5 milliárdról 39,7 milliárd forintra emelkedett a mentőszolgálat költségvetése, valamint jelentősen emelkedett a gépkocsivezetők, a mentőápolók, a mentőtisztek és a mentőorvosok fizetése.



LMP: újabb pénz a "pártegyetemnek"



Hadházy Ákos (LMP) azt kifogásolta, hogy újabb 11 milliárd forintot kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely így már 71 milliárd forintos támogatásnál tart. A képviselő "pártegyetemnek" nevezte az intézményt, és úgy vélte, a hűtlen kezelést is felveti az egyetem által kapott uniós források felhasználása. Szerinte luxusberuházások és a pénz elherdálása helyett kollégiumokra és ösztöndíjakra kellett volna költeni a pénzt.

Rétvári Bence államtitkár úgy reagált: 2010 előtt a teljes magyar felsőoktatást eladósították a PPP-konstrukciókkal, most viszont állami pénzből zajlik az egyetemek fejlesztése. Szerinte megmosolyogtató pártegyetemnek nevezni azt az intézményt, ahonnan az ellenzéki összefogás "önjelölt" miniszterelnök-jelöltje is kikerült.

Hangsúlyozta: az EU-s pénzek elköltésével kapcsolatban még egyetlen ellenzéki vád sem állt meg.



KDNP: a demográfia a legfontosabb nemzeti ügy



Szászfalvi László (KDNP) a demográfiát nevezte a legfontosabb nemzeti és európai ügynek, amelyet illetően a kormánypártok baloldali liberális pártokkal szemben nem a bevándorlásban, hanem a magyar családok megerősítésében látják a megoldást. Sikeresnek ítélte a kormány családtámogatási politikáját, amelyet szerinte bizonyít, hogy nőtt a házasságkötések és a születések száma, csökkent az abortuszok száma, és 1,26-ról 1,49-re növekedett a termékenységi arányszám.

Rétvári Bence azt mondta: vannak, akik rossz választ adnak erre a problémára, ez a betelepítés, vannak, akik jót, ilyen a családok támogatása Magyarországon.



Fidesz: az Európa Tanács is kiáll a kárpátaljai magyarság mellett



Németh Zsolt (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy október 12-én az Európa Tanács parlamenti közgyűlése határozatban mondta ki, hogy az európai normákkal nem áll összhangban a szeptemberben elfogadott ukrán oktatási törvény, amely súlyos visszalépés a kisebbségi jogok területén.

Bízik abban - mondta -, hogy ezt a Velencei Bizottság is kimondja, valamint a Társulási Tanács és a keleti partnerségi csúcstalálkozó is erre a következtésére jut majd, és kiáll a kárpátaljai magyarok mellett.

A külügyi bizottság elnöke hangsúlyozta: Magyarország mindig is egyértelműen kiállt Ukrajna függetlensége, területi integritása mellett, ugyanakkor nem lehet érdeke Ukrajnának, hogy ha feszült, háborús viszonyban van Oroszországgal, akkor feszült viszonyt hozzon létre nyugati szomszédaival is. Hosszú távon Ukrajna helye Közép-Európában van - tette hozzá.

Íjgyártó István, a külügyi tárca államtitkára kijelentette: amíg a helyi magyar közösség nem elégedett az ukrán oktatási törvénnyel, addig a magyar kormány is ezt az álláspontot képviseli. Amíg ez a helyzet nem rendeződik, addig Magyarország nem támogatja az Ukrajna számára fontos ügyeket - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!