OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: lombikprogram, ukrán oktatási törvény, Esterházy János, korrupció)

Belföld, 2017.09.19

A lombikprogramról, az ukrán oktatási törvényről, Esterházy Jánosról és a korrupcióról is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



MSZP: a kormány kettős beszédet folytat a lombikprogrammal kapcsolatban



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) kettős beszéddel vádolta a kormányt a lombikprogrammal kapcsolatban. Azt mondta, a kabinet a program állami támogatásának megduplázását ígérte, de hosszú ideig semmit sem tett, majd amikor "elindult valami", jött Veres András győri megyés püspök augusztus 20-i beszéde, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilatkozata.

Miért kellett éveket várni a támogatás növelésére, miért mondott le a kormány több ezer gyermekről, miért kellett megbélyegezni a meddőségi kezelésen résztvevő párokat, mi okozta a kommunikációs káoszt? - kérdezte, felvetve: "tesztelték, meddig tud ellőni a kormányzati gyűlöletágyú?".

A képviselő az ülés kezdetén babazoknikat tett a miniszteri padokra, ezeket az elnöklő Lezsák Sándor kérésére a terembiztosi szolgálat munkatársai összeszedték.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár a hisztériakeltés mellőzését és mérsékelt hangot kért a témával kapcsolatban. Hangsúlyozta: a meddőség egyre égetőbb probléma, amely minden ötödik párt érint. Bangóné Borbély Ildikóhoz fordulva hozzátette: ha erről a kérdésről pártpolitikai vitát akar erőszakkal generálni, akkor éppen azokat a párokat sérti meg, amelyekért elvileg felszólal. Megjegyezte, a lombikprorogram kapcsán az életvédelemről is jó, ha van társadalmi párbeszéd.

Elmondta: a program gyorsabb lesz, és több lehetőségük lesz a meddőséggel küzdő pároknak, hiszen az eddigi öt helyett gyermekeként további négy-négy ciklust támogatnak a jövőben, valamint 70 százalékról 90-re növelik a gyógyszertámogatást, és 5 milliárd forintos egyszeri fejlesztési támogatásról döntöttek.



Az LMP a kormányt bírálja az ukrán oktatási törvény miatt



Ikotity István (LMP) a kormányt bírálta az ukrán parlament által elfogadott új oktatási törvénnyel kapcsolatban.

Szerinte a magyar kabinet elhanyagolta a párbeszéd intézményesített fórumait az ukrán vezetéssel, ezért úgy érte ez a törvény, mint "derült égből villámcsapás", pedig a tervezetről legalább fél éve lehetett tudni.

Azt firtatta, mi állhat a hátterében annak, hogy a magyar kormány hosszú időn át nem tett semmit azért, hogy ne kerüljenek ilyen méltatlan helyzetbe az Ukrajnában élő magyarok. "A magyar kormány Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel az élen olyan mértékben szervilis módon szolgálja ki Putyin orosz elnök érdekeit, hogy ez mindent felülír?" - tette fel a kérdést. Úgy értékelt: a kormány nemzetközi elszigeteltsége és túlzott orosz befolyásoltsága gúzsba köti a magyar érdekképviseleti potenciált.

Magyar Levente, a Külgazdasági és a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: az LMP-nek most csak azért fontos a határon túli magyarság ügye, mert ezzel tudja támadni a kormányt. Arra kérte az LMP-s képviselőt, hogy tájékozódjon, mielőtt kioktatja a kormányt, hogy miként lobbizzon, hiszen az ukrán törvénynek még jelenleg sincs konszolidált szövege. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Országgyűlés előreláthatólag határozatban ítéli el a jogszabályt.

Kifejtette: a kormányt nem érte meglepetésként az ukrán parlament döntése, évek óta módszeres lejárató kampány zajlik Ukrajnában a magyar kisebbség ellen. Hangsúlyozta: az ENSZ különböző fórumain is fellépnek az ukrán oktatási törvény módosítása miatt.



KDNP: Esterházy János minden körülmények között ragaszkodott a keresztény értékekhez



Az e ciklusban először felszólaló Gaal Gergely (KDNP) megemlékezett arról, hogy szombaton hazakerültek szülőföldjére Esterházy János gróf hamvai. Elmondta: a felvidéki politikust üldözték a diktatúrák, mert minden körülmények között ragaszkodott a keresztény értékekhez.

Szerinte az ő példája arra is rávilágít, hogy a külhoni magyar közösségek megőrzése, érdekeinek védelme tetteket igényel. Mérföldkő volt a magyar külügy rendkívül határozott kiállása a marosvásárhelyi iskola és az ukrán oktatási törvény ügyében - közölte.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár azt mondta, bíznak abban, hogy a temetése hozzájárul ahhoz, hogy Esterházy János végre elfoglalhassa méltó helyét a magyar nemzet emlékezetében, és hogy több évtizedes igazságtalan megbélyegzés után a cseh és a szlovák hatóságok rehabilitálják őt, majd megtörténjen boldoggá avatása. A marosvásárhelyi és az ukr án üggyel kapcsolatban jelezte, minden egyes magyar iskola mellett ott állnak.



Jobbik: a korrupcióellenes harc most kezdődik



Staudt Gábor (Jobbik) felhívta arra a figyelmet, hogy a nap folyamán szavaz az Országgyűlés arról a jobbikos javaslatról, amely 12 évre emelné a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét. A javaslat reflektál Vágó Gábor volt országgyűlési képviselő népszavazási kezdeményezésére - jelezte.

Hozzátette: a Fidesz úgy megrémült a népszavazás lehetőségétől, hogy közölte, támogatja az előterjesztést. Ezzel még nem lehet hátradőlni - folytatta - , mert a korrupcióellenes harc most kezdődik. Staudt Gábor felsorolta a Jobbik azon javaslatait, amelyek a tisztább közéletet célozták és amelyeket nem támogatott a Fidesz-KDNP-többség.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az elévülési idő kapcsán azért tudott egymásra találni az ellenzék egy része, mert politikai hecckampány részévé tettek "egy gyakorlatilag marginális kérdést, ami a jogon belül nem egy bevett és általános szabályozás".

Hozzátette: nem engedhető meg, hogy ilyen eszközökkel üresítsék ki a népszavazás intézményét, az sokkal komolyabb ügyekre jött létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!