OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: Paks, kormányzás, kiállítás, magyar-lengyel barátság, vörös csillag)

Belföld, 2017.03.21

A paksi atomerőmű bővítéséről, a kormányzás minőségéről, egy a visegrádi együttműködésről szóló kiállításról, a magyar-lengyel barátság napjáról és a vörös csillagról volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



LMP: népszavazással kell dönteni a paksi beruházásról!



Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, három éve titokban írta alá Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a paksi erőmű bővítéséről szóló paktumot és azóta sem tudni, miért ragaszkodnak "csökönyösen" a beruházáshoz. Az ellenzéki képviselő szerint racionális indok nem szól a beruházás mellett. Magyarország jövőjét nem határozhatja meg fél évszázadra sem az orosz érdek, sem a Fidesz oligarcháinak kapzsisága, az értelmetlen beruházásról népszavazásnak kell döntenie - jelentette ki.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte, azért döntött a kormány a kapacitások megújításáról, mert sem a lakossági energiaárak, sem az ipari fogyasztóknak előállított energia esetében nincs arra garancia, hogy a paksi atomerőmű üzemidejének lejárta után zöldenergiából ezt a szintet pótolni lehet.

Közölte azt is, a paksi bővítés már a 2014-es parlamenti választáson is téma volt, amelyen az LMP 269 ezer szavazatot, a Fidesz 2,2 milliót kapott. Rögzítette azt is: kiszámítható, elfogadható árú és megfelelő energiabiztonságot garantáló energiatermelésnek kell létrejönnie, és aki a paksi bővítést támadja, az a rezsicsökkentést támadja.


MSZP: Magyarországon nem jó élni szinte senkinek



Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint 2017-ben Magyarországon nem jó élni szinte senkinek, leszámítva egy szűk 10 százalékot, akik az állam vagyonát szétlopják. 2010 óta 3 millióról 4 millióra nőtt a létminimum alatt élők száma, 2008 óta nyolcszorosára nőtt a különbség a szegények és a gazdagok között - sorolta.

Bírálta az oktatáspolitikát. A családok rákényszerülnek, hogy az iskolarendszeren kívül vásárolják meg a tudást - tette hozzá. Elmondta, kisvasútra, üveghídra van pénz, a magyar gyerekekre alig szánnak forrást, ez az igazi hazaárulás.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a képviselő a legfontosabb eredményeket kihagyta: idén négy százalék lesz a gazdasági növekedés, 700 ezerrel többen dolgoznak 2010-hez képest, csökkentek az adók, növekednek a bérek, csökkent a szegénységben élők száma, negyedével olcsóbb a gáz és a villany ára.

Az államtitkár szerint a baloldal kormányon radikális adóemelésre készül, eltörölné a családi adókedvezményt. Mint mondta, amikor a szocialisták a gazdagok megadóztatásáról beszélnek, azt jelenti, hogy gigaterheket nyomnának a bérből és fizetésből élők nyakába. Bírálta az alapjövedelem tervét is. Botka László vezetése éppen olyan, mint bármely korábbi szocialista vezetés: úgy jár el, mint Hagyó Miklós és ugyanolyan ötletei vannak, mint Gyurcsány Ferencnek - fogalmazott.



KDNP: kiállítás a visegrádi együttműködésről



Latorcai János (KDNP) beszámolt arról, hogy Visegrádtól Visegrádig címmel hétfőn kiállítás nyílt a Képviselői Irodaház aulájában, ahol az első visegrádi királytalálkozótól a visegrádi négyek megalakulásáig mutatják be a térség országait. Szerinte a történelmi gyökerekkel rendelkező visegrádi csoport mára jelentős elismerést vívott ki magának.

Dömötör Csaba szerint a visegrádi együttműködés megerősödése az elmúlt évek egyik legfontosabb fejleménye az uniós színtérnek. Olyan együttműködésről van szó, amely hasonló tapasztalatokon és közös értékeken alapul - mutatott rá.


A Fidesz a magyar-lengyel barátság napjáról



Németh Szilárd István (Fidesz) a március 23-ai magyar-lengyel barátság napjáról emlékezett meg. Közölte, idén a közép-lengyelországi Piotrków Trybunalski ünneplik meg a napot. A politikus ismertette a két ország történelmi kapcsolatát, és Hóman Bálint történetírót idézve azt mondta, a magyar és lengyel nemzet életsorsának, földrajzi helyzetének és sorsdöntő politikai problémáinak közössége szükségszerűen vezetett a két nemzet baráti érintkezésére, történetük analóg kifejlődésére.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, Magyarország és Lengyelország nemcsak a NATO-ban, az EU-ban szövetséges, ennél sokkal szorosabb kötelék van a két ország között az elmúlt ezer évben. Nemcsak a visegrádi országok együttműködésében veszünk közösen részt, ennél még régebbi és még inkább érzelmi alapú az együttműködés a két nemzet között - hangoztatta.



Jobbik: egy aljas eszme jelképét védik a szocialisták



Szávay István (Jobbik) szerint a szocialisták a vörös csillagot, egy aljas, gyilkos eszme jelképét védték a Heineken-üggyel összefüggő, önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos törvénymódosítás vitájában. Az MSZP szó nélkül tűrte, amikor párttagjuk, Havas Szófia az 1956-os forradalmat gyalázta; ezt az aljas eszmét védik akkor is, amikor azzal vannak elfoglalva a XIII. kerületben, hogyan tudják megmenti Lukács György-szobrát - bírált.

Szerinte a Fidesz-KDNP is adós a múlttal való szembenézéssel, félmegoldásokat valósított meg.

Rétvári Bence szerint ma már szinte nincs olyan hét, hogy ne lenne közös kezdeményezése a Jobbiknak a parlamentben a szocialistákkal. Fontos európai szinten is fellépni a kettős mérce ellen, vagyis hogy egyes diktatúrák által elkövetett bűncselekményeket nem tartják olyan jogsértőnek - mondta, jelezve, hogy ezért lett magyar kezdeményezésre augusztus 23-a a kommunista diktatúra áldoztainak is az emléknapja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!