OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: rendőrség, rezsi, munkajog)

Belföld, 2017.04.24

A rendőrség és az országgyűlési őrség napjáról emlékeztek meg hétfőn a parlamentben. A napirend előtti felszólalások között szó volt a rezsicsökkentés megvédéséről, a munkajogi szabályok tervezett változtatásáról, a kormánypropagandáról, az adókról.



Szent György-napi megemlékezés



Az elnöklő Lezsák Sándor megemlékezett arról, hogy ez a nap, április 24., Szent György napja, a rendőrség és az országgyűlési őrség ünnepnapja. Azt mondta: ma, amikor a globális biztonsági környezet rendkívül gyorsasággal változik, amikor újabb és újabb terrortámadások történnek, nyugalommal tölthet el bennünket a tudat, hogy a rendőrség hűségesen védelmezi értékrendünket és biztonságunkat. Megemlítette, hogy az országgyűlési őrség idén ünnepli felállításának 105. évfordulóját. Lezsák Sándor azt mondta, az Országgyűlés tiszteletét és köszönetét fejezi ki minden rendőrnek és országgyűlési őrnek.



KDNP: Brüsszel törekvései veszélyeztetik Magyarország szuverenitását



Firtl Mátyás (KDNP) szerint Brüsszel határozott törekvése, hogy a nemzeti hatáskörben lévő döntések egy részét, például az áram árának állami megállapítását vagy a migránsügyet uniós hatáskörbe vonja. Hozzátette: ez veszélyezteti Magyarország nemzeti szuverenitását. A magyar kormány akkor tud kiállni az ország érdekeiért, ha minél többen támogatják az ország érdekeit védő törekvéseit - mondta.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára szerint a képviselő reális veszélyre hívta fel a figyelmet, és fontos, hogy a nemzeti konzultáció során minél többen válaszoljanak a kérdésekre, mert ezzel legitimálják a rezsicsökkentés megvédését.

A hatósági ár megszüntetésére vonatkozó uniós javaslatot több szempontból aggályosnak nevezte, szerinte az sérti az ország szuverenitását, az arányosság és a szubszidiaritás elvét.



MSZP: "rabszolgamunka-törvényt" tervez a kormány



Varga László (MSZP) felszólalását azzal kezdte, a zuglói ellenzéki választási győzelem is bizonyítéka annak, hogy egyre nő az elégedetlenség az országban.

A szocialista politikus bírálta a kormány korábbi foglalkoztatáspolitikai döntéseit, illetve a mostani, a munkaidőkerettel kapcsolatos törvénymódosítást. Szerinte a javaslat lehetővé tenné a munkavállalók túldolgoztatását azáltal, hogy a munkaidőkeretet három évre növelné. A tervezett "rabszolgamunka-törvényről" a munkavállalókkal nem egyeztettek - közölte.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára is egy választási eredmény értékelésével kezdte felszólalását. Elmondta, Józsefvárosban a Fidesz meggyőző fölénnyel nyerte a választást, és ehhez senkivel sem kellett szövetséget kötnie.

Szólt arról is, hogy a szocialisták kormányzása alatt a munkanélküliek száma megduplázódott, a jövedelmek folyamatosan csökkentek. A mostani kormány alatt a munkahelyek száma 700 ezerrel nőtt - mondta.

Cáfolta azt, hogy túldolgoztatnák a munkavállalókat, a törvénymódosítással rugalmasabbá teszik a munkaidőkeretet. Jelezte, a javaslat a versenyszféra és a kormány konzultációs fóruma elé kerül, majd azt követően ismét a kormány tárgyalja.



LMP: agitációs propagandát folytat a kormány



Hadházy Ákos (LMP) szerint miközben Magyarország történelmének legnagyobb, legmagasabb szintről irányított bűncselekmény-sorozatának, az uniós támogatások ellopásának vagyunk tanúi, addig a kormánypárt mégis vezet a közvélemény-kutatásokban. Szerinte ennek az az oka, hogy a kormány gátlástalanul nyúl olyan politikai eszközökhöz, amelyekről azt lehetett hinni, nem fogják azt használni a 21. században Magyarországon. Ilyen az agitációs propaganda, a kormánypropaganda - tette hozzá. Szerinte a 2018-as választás tisztességtelen választás lesz, mert a kormány milliárdokból mondja el véleményét, az ellenzék ezt azonban nem teheti meg.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az LMP-t vádolta "agitproppal". Ezt azzal indokolta, hogy az LMP-s képviselő az Európai Parlamentben (EP) megszavazott egy, a bevándorlást támogató jelentést, itthon azonban félrevezetik a közvéleményt azzal kapcsolatban.

Az államtitkár szerint "a brüsszeli Soros-kapcsolatok listáján" ott van az LMP EP-képviselője is.



Jobbik: brutális és indokolatlan adó sújtja a kiskereseteket



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint az idei minimálbéremelés ellenére Magyarország továbbra is sereghajtó regionális összehasonlításban, illetve az uniós országokkal összevetve. Kifogásolta, hogy a nagyon alacsony béreket brutális és indokolatlan adóval sújtja a kormány, csak a belga és a német fizetésekre hárul nagyobb teher.

A jobbikos képviselő is úgy látta, hogy a munkavállalók további sarcolását tennék lehetővé az új munkaidőkeretre vonatkozó szabályok.

Tállai András válaszában azt mondta, Magyarországnak semmilyen szégyenkezni valója nincs az adózás területén, az unióban csak egyetlen ország van, ahol alacsonyabb az szja. Hozzátette: tovább kell csökkenteni a közterheket, de ez az ország gazdasági teljesítményén múlik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!