OGY - Krónika 2. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2017.03.21

A 300 négyzetméter feletti lakóépületekre vonatkozó építési szabályok egyszerűsítéséről és a jegybank monetáris tanácsának két tagjáról is döntött kedden az Országgyűlés.



Nemzetközi szerződések kihirdetése



Az Országgyűlés határozathozatalai elején két nemzetközi szerződés kihirdetéséhez is hozzájárult. A képviselők egyhangú döntéssel ratifikálták a Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezetre (ITSO) vonatkozó legutóbbi módosításokat, majd jóváhagyták az Egészségügyi Világszervezet 67. közgyűlésén, még 2014 májusában elfogadott döntéseket.

A 300 négyzetméter feletti épületeknél is elég az egyszerű bejelentés


A jövőben a 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megvalósíthatók egyszerű bejelentéssel.

Az Országgyűlés 110 igen szavazattal, 57 nem ellenében fogadta el a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását.

A jogszabály szerint az egyszerű bejelentés akkor lehetséges 300 négyzetmétert meghaladó épület esetén, ha az építkezést saját lakhatás biztosítása céljából végzik és az így elkészült új lakóépületben egy lakás van.

Bizottsági kezdeményezésre került bele a törvénybe, hogy a megépültét követő 5 éven belül nem lehet az épület rendeltetését megváltoztatni.


Három hónappal később lép hatályba az új jövedéki adóról szóló törvény


Az Országgyűlés kedden több ponton is módosította az új jövedéki adóról szóló törvényt, amely így az eredetileg tervezettnél három hónappal később, július 1-jén lép hatályba. A képviselők által most elfogadott egyik legfontosabb változás, hogy az elektromos cigarettába való töltőfolyadékok közül a nikotintartalmút terheli majd jövedéki adó.

A képviselők 132 igen szavazattal, 32 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el az erről szóló kormánypárti javaslatot.

A fideszes képviselők eredetileg benyújtott javaslata még csak arra irányult, hogy felmentést kapjanak a csokoládégyártók a jövedéki szabályok alól. Nekik nem lesz szükségük adóraktári engedélyre az alkoholos lében áztatott gyümölcsök felhasználásakor.
A parlament gazdasági bizottságának javaslatára került az előterjesztésbe a jövedéki adóról szóló törvény hatályba lépésének meghosszabbítása. A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban erről azt közölte, hogy így azok a cégek, amelyek a február 28-i határidőig nem nyilatkoztak arról, hogy tovább kívánják-e folytatni tevékenységüket, május 15-ig még megtehetik. A hosszabb tesztidőszak biztosításával a több mint 17 ezer jövedéki tevékenységet végző vállalkozás zökkenőmentesen állhat át "az unió szerte is példaértékűnek számító elektronizált jövedéki rendszerre" - írta a tárca, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé közvetlen elektronikus adatkapcsolaton keresztül adatszolgáltatást teljesítő cégeknek május 15-ig regisztrálniuk kell, majd - a zökkenőmentes átállás érdekében - meg kell kezdeni a tesztelést is.

Szintén a gazdasági bizottság kezdeményezésére született döntés arról, hogy az elektromos cigaretták nikotintartalmú töltőfolyadékai után kell adót fizetni, milliliterenként 70 forintot. A testület javaslatára 400 forinttal növelték a cigaretta ezer darabonkénti jövedéki adóját, amely így 29.200 forint lesz.



Monetáris tanácsi tagokat választott a parlament


Megválasztotta a jegybank monetáris tanácsának tagjává hat évre Parragh Biankát, továbbá újraválasztotta ugyanerre a tisztségre Kocziszky Györgyöt az Országgyűlés.

A parlament a gazdasági bizottság mindkét jelöltről szóló javaslatát 110 igen, 35 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfőbb döntéshozó szervébe azért kellett új tagot választani, mert Cinkotai János Béla mandátuma 2017. március 22-én lejár. Az ő helyét Parragh Bianka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa tölti be a továbbiakban, Kocziszky György pedig jelenleg is a monetáris tanács tagja, de mandátuma lejár 2017. április 5-én, ezt meghosszabbították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!