OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: családpolitika, korrupció)

Belföld, 2017.05.29

Az MSZP és az LMP a kormány családpolitikáját bírálta, a Jobbik pedig "a soha nem látott mértékű" korrupcióról beszélt hétfőn, napirend előtt a parlamentben.



MSZP: Orbán már többször bejelentett családpolitikai ígéreteket tett


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetési javaslatból kiderül: 2018-ban a családi pótlék, a gyed, a gyes és az anyasági támogatás összege sem változik. A kormányfő által múlt héten ismertetett népesedéspolitikai intézkedéseket úgy kommentálta: Orbán Viktor régi, már többször bejelentett ígéreteket tett, ilyen például a családi adókedvezmény emelése. A meddőségi problémáról viszont egyáltalán nem beszélt, pedig az minden ötödik párt érint - tette hozzá.

Szerinte ma Magyarországon a nők arra kellenek, hogy szüljenek, "szüljék tele a világot, mintha csak tenyészállatok lennének". Az emberek szeretnének gyermekeket, ehhez viszont anyagi biztonság kell, ezzel szemben a nőknek csak "állandó bunkó fideszes beszólások" vannak - mondta.

Válaszában Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára úgy reagált: amikor a szocialisták családtámogatásról beszélnek, először nézzenek magukba, mert "az igazi fenyegetést éppen a magyar baloldal jelenti a családoknak". Az MSZP-kormány idején a családoktól csak elvettek, most pedig fenyegetnek, "negatív ígéreteket" tesznek, megszüntetnék például az otthonteremtési programot - mondta.

A kormányzati reagálás alatti szocialista bekiabálásokat Kövér László házelnök úgy kommentálta: amit az MSZP hétről hétre művel a parlamentben, annak "a bolsevik gyökerekhez lehet, hogy van köze, de a parlamentarizmushoz semmi". "Sejtettük 1990-ben, hogy eltelik egy kis idő, amire önök megszokják a parlamentarizmus valódi légkörét, de azért 27 évvel a rendszerváltás után talán már illene nemcsak a házszabályt elolvasni", hanem a vitapartnert is tiszteletben tartani azzal, hogy nem üvöltöznek be, mert "ez nem a kocsma" - mondta.


LMP: "nem azért vagyunk, hogy teleszüljük a világot"


Szél Bernadett (LMP) szerint a miniszterelnök "kijelölte" a magyar nőknek, hogy 2030-ra átlagosan 2,1 gyermeket vállaljanak, a fideszes Németh Szilárd pedig - idézte - úgy fogalmazott, hogy "aki teleszüli a világot, azé a világ". Az LMP-s politikus erre úgy reagált: "nem azért vagyunk, hogy teleszüljük a világot", a gyermekvállalás a családok saját döntése.

Bírálta a kormány szerinte nem működő családpolitikáját. Ma Magyarországon ugyanis még mindig hátrány kisgyermekes szülőnek lenni, Orbán Viktor múlt heti bejelentéséből pedig teljesen kimaradtak a "megtűrt", "cserbenhagyott" egyszülős családok, miközben minden ötödik családban a szülő egyedül neveli gyermekét - mondta, javasolva, hogy a családi pótlék alapösszege 30 százalékkal nőjön, 20 ezer forintot kapjon minden egyszülős család, és tegyenek rendet a tartásdíj behajtásánál.

Novák Katalin, az Emmi államtitkára erre azt mondta: a kormány nem a bevándorlásban, hanem a családokban látja a megoldást a demográfiai problémára. "Amit egy kormány meg tud tenni, azt megtesszük a gyermekek támogatása érdekében" - jelentette ki. Az egyszülős családokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett gyermekek előnyt kapnak a bölcsődei felvételnél, igényelhetik a csok-ot az ilyen családok, és az Erzsébet-program keretében is üdülhetnek.


Jobbik: soha nem látott mértékű korrupció tombol az országban


Apáti István (Jobbik) szerint soha nem látott mértékű korrupció tombol az országban, ám amíg Polt Péter a legfőbb ügyész, a felelősöknek nincs félnivalójuk. Úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor tud a korrupciós ügyekről, az a baj, ha viszont nem, az még nagyobb baj. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester gazdagodását úgy értékelte: ha ez folytatódik, a kormányfő lesz az ország leggazdagabb embere.

A politikus szerint több fideszes képviselő neve is felmerült korrupciós ügyekben. Példaként említette Rogán Antal minisztert; Mengyi Rolandot, aki a gyanú szerint "90 százalékot akart lenyúlni"; Simonka Györgyöt, aki ellen nyomozás zajlik költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt; Németh Szilárdot, akinek alapítványához "vándorol" egy birkózócsarnokra szánt forrás; valamint Farkas Flóriánt. Utóbbiról azt mondta: "őt is bevédi a család", aminek az oka "a választási rasszizmus", "a Fidesz-KDNP-nek ugyanis a következő választásokon is szüksége van a sajnos többségében aluliskolázott cigányság szavazataira".

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: nehéz azzal a párttal korrupcióról vitatkozni, amelynek egyik vezetője még mindig nem tisztázta magát adócsalás vádjában, az egyik alelnöke ellen pedig feljelentést tettek, mert a gyanú szerint belenyúlt egy közbeszerzésbe. A kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben, megszigorította például a korrupciós büntetési tételeket - jelentette ki, megemlítve a Jobbikkal kapcsolatban azt is, hogy németországi híradások szerint orosz pénzek érkezhettek hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!