OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: illegális bevándorlás; kérdések)

Belföld, 2017.04.24

Az illegális bevándorlásról is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Fidesz: meg kell állítani Soros Györgyöt!


Németh Szilárd (Fidesz) szerint Soros György és európai megbízottjai illegális bevándorlókkal szeretnék Európát elárasztani. Magyarország azonban saját maga szeretné az ügyeit intézni - hangoztatta. Elmondta, Soros György azért utazott Brüsszelbe, hogy elérje a magyar kerítés lebontását, az illegális bevándorlók beutaztatását, szétosztásukat.

Ki hatalmazta fel Soros Györgyöt arra, hogy mielőtt a magyar miniszterelnök tárgyal a brüsszeli vezetőkkel, azt megelőzően elmondja az Európai Bizottságnak, mit kell tenni Magyarországgal? Szavazott erre a Soros Györgyre Magyarországon valaki? - kérdezte, majd hozzátette: meg kell állítani Soros Györgyöt és Brüsszelt, erre pedig jó lehetőség a nemzeti konzultáció.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint egyre nagyobb a nyomás Magyarországon, mert egyre többen szeretnék elérni, hogy a kormány változtassa meg politikáját, például az energiaárak vagy a bevándorlás területén.

Azt mondta, az Európai Bizottság a határok megerősített védelme helyett azon "töri a fejét", hogyan ossza szét a terheket a kvótákon alapuló betelepítési programokkal.

Hozzátette: nem lehet csodálkozni azon, hogy az Európai Parlament (EP) baloldali többsége újra "elővette" Magyarországot. Az EP felgyorsítaná a betelepítéseket, megkönnyítené a családegyesítéseket - közölte, majd azt kérte, minden magyar állampolgár töltse ki a nemzeti konzultációs kérdőíveket.



Kérdések


Az MSZP a gyermekbántalmazásról értekező kiadványról


Bangóné Borbély Ildikó a gyermekbántalmazásokról szólva azt firtatta, felelősségre vonható-e az, aki arról értekezik egy kiadványban, hogyan kell veréssel nevelni a gyerekeket. Az érintett könyvet szavai szerint egy vallási kiadó terjeszti, s abban külön fejezet foglalkozik azzal, mikor és hogyan érdemes a gyermekeket megverniük a szülőknek - jegyezte meg. Azt kérdezte, rendben van-e ez így, szabad így könyvet megjelentetni?

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára jelezte: a könyv iskolákban, óvodákban nem bukkant fel, senki nem engedélyezte. Egy független, privát kiadványról van szó, amiről a kormány is a sajtóból értesült.

Hozzátette: Magyarországon minden szintű jogszabály a gyermekeket a védi, a fizikai, az anyagi veszélytől és bármely egyéb kiszolgáltatottságtól, a testi fenyítésnek pedig minden formája tiltott.


A Jobbik az ápolási díj rendezéséről


Vágó Sebestyén (Jobbik) arról beszélt, hogy az ápolási díj rendezése régi adóssága a kormánynak. A díj jelenleg 51 ezer forint, s ezzel messze alulmúljuk még a környező országokat is - jegyezte meg, s felhívta a figyelmet arra: ez a tevékenység sokszor 0-24 óráig tartó szolgálatot jelent. Rendezik végre az érintettek helyzetét? - kérdezte.

Rétvári Bence elmondta: a kormány évről évre emelte és kibővítette az ápolási díj rendszerét, s az érintetteknek számos kedvezményt vezetett be. Létrehoztak egy kiemelt kategóriát is, az alap- és emelt összegű ápolási díjon felül további juttatást adnak, ami 53 100 forint volt tavaly. Arra is törekedtek, hogy minden díjat növeljenek - jelezte, s kitért arra, hogy hét év alatt 50 százalékos bővülés történt egy súlyos beteg otthoni, hozzátartozó általi gondozásánál.


LMP: 10 milliárdból javítaná a kormány a vidéken élő fiatalok helyzetét?


Sallai R. Benedek azt firtatta, hogy a kormány tényleg 10 milliárdból javítaná a vidéken élő fiatalok helyzetét? Mint kifejtette: az Esély otthon elnevezésű program a fiatalok lakhatásának javítását célozná, de ezt egy ekkora keretből nagyon nehéz megvalósítani. Szerinte a csok is rossz irányt vett, s inkább azt segítette, hogy vidékről elvándoroljanak a fiatalok. Az ilyen kiskeretű programok csak PR-célokra jók a Fidesznek - mondta.

Rétvári Bence úgy reagált: demagóg mondatokat hallottak a képviselőtől. Mint mondta, egy nagyon fontos programról van szó. A kevésbé fejlett régiókban és a kisebb településeken tudnak ezáltal segítséget nyújtani a 18-35 éves korosztály számára. Az önálló életkezdést támogatják helyben, illetve a lakhatáshoz adnak segítséget - mutatott rá. Kitért arra is: a csok keretében 2015 júliusa óta 101 milliárdot kaptak az érintettek, idén pedig 1741 milliárdot szánnak a családok boldogulására, ami 42,7 százalékkal több, mint 2010-ben.


Fidesz: újabb szűrési program indul


Bene Ildikó (Fidesz) arról beszélt, hogy idén újabb országos szűrési program indul. Szavai szerint a rosszindulatú vastag- és végbéldaganat kialakulásának kockázata az életkorral folyamatosan nő, s ez a második leggyakoribb halálok Magyarországon. Megjegyezte: korán felismerve kifejezetten jól gyógyíthatók, de a betegek sokszor csak későn fordulnak orvoshoz. Arra volt kíváncsi, hogy a szeptembertől induló, két évenkénti célzott vastag és végbélvizsgálat esetében hogyan érhető el, hogy a háziorvosok minél nagyobb számban csalatkozzanak, s biztosított-e a program finanszírozása?

Rétvári Bence azt mondta: fontos népegészségügyi prioritás a daganatos betegségek miatt halálozás csökkentése. Évek óta folyik az előkészítése az említett szűrővizsgálatoknak, kísérleti programok több megyében voltak. Megjegyezte: évente ötezren halnak meg a fenti betegségekben, és 10 ezer új megbetegedést regisztrálnak. A szűréseken az 50-70 év közöttiek vehetnek részt rajta, s eddig 2624 háziorvosi praxis csatlakozott önként, ami a háziorvosok 51,6 százaléka. A későbbiekben a program lezárulta után beépül az egészségügyi alapellátási feladatok közé. A minél nagyobb részvételre kommunikációs kampánnyal, tájékoztatókkal, lakossági fórumokkal buzdítanak majd - jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!