OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: illegális bevándorlás; kérdések)

Belföld, 2017.11.20

Az illegális bevándorlásról is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, ezt követően a kérdésekre tértek át a képviselők.



Napirend előtt



Fidesz: mégiscsak létezik a Soros-terv



Németh Szilárd (Fidesz) szerint "az EU után maga Soros György is kitöltötte a nemzeti konzultációs ívet" és "kapásból letagadta" a konzultációs íven szereplő elképzeléseit.

Hozzátette: a milliárdos "befenyítette" az országot, mert véleménye szerint a többi uniós országnak erőteljesebb választ kellene adnia arra, ahogy Orbán Viktor a civil társadalommal bánik.

Szóvá tette Malin Björk svéd európai parlamenti (EP-) képviselő nyilatkozatát is, aki a fejlesztési alapok felfüggesztésével fenyegetett, ha az ország nem fogad be menekülteket.

Értékelése szerint a Soros-terv mégiscsak létezik, ezt fogadta el az EP, az pedig idő- és felső korlát nélküli kötelező kvótát tartalmaz; az ellen az ország ellen, amely ezt nem fogadja el, szankciókat kell alkalmazni. Arra kér mindenkit Magyarországon, hogy fogjanak össze ebben a kérdésben és védjék meg közösen az országot - közölte.

Felszólalása közben az LMP-s Szél Bernadett és frakciótársa, Hadházy Ákos két A4-es lapot tartott fel a fideszes képviselő mögött "Hazudik" felirattal. Az elnöklő Jakab István közölte, a két képviselő a "szemléltetést" előzetesen nem engedélyeztette, azt figyelmeztetésre sem fejezte be, ezért bírság kiszabását fogja kezdeményezni ellenük a házelnöknél.

A felszólalásra reagálva Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is kitért a közjátékra és azt mondta, sajnálja, hogy Ron Werber tanácsaiból ennyire futja, ez itt az Országgyűlés, nem az LMP nagyválasztmánya. Amit láthattak - folytatta -, rendkívül méltatlan egy magát miniszterelnök-jelöltnek tekintő képviselőhöz.

Az államtitkár szerint most már az EP hivatalos álláspontjának tekinthetőek a múlt héten elfogadott tervek, a felsőlétszám-korlát nélküli kötelező elosztási eljárás. Rendkívül felelőtlennek nevezte az egyes uniós vezetők magatartását és botrányosnak értékelte, hogy az ellenzék idehaza letagadja a terveket, Brüsszelben pedig megszavazza.

Szerinte csak a tagállamok tudják kisiklatni a botrányos tervet, ehhez azonban kellő állampolgári támogatás kell, ezért fontos részt venni a nemzeti konzultációban. Rögzítette: Soros György színrelépése azt bizonyítja, fokozódik a nyomás Magyarországon, de az ország nem fogja hagyni, hogy egy milliárdos és senki által meg nem választott bürokraták az ország feje felett hozzanak döntéseket.



Kérdések


MSZP: mikor hagyja le hazánkat Románia?


Burány Sándor (MSZP) az EU-tagállamok negyedéves növekedési adataira hivatkozva azt mondta, hogy a magyar növekedés lassabb volt a kormány által elvártnál, míg a 8,8 százalékos román növekedés meghaladta a román kabinet által vártakat. Befektetők szerint a két ország közötti olló tovább záródik és a következő évtizedben Románia is lehagyja Magyarországot - közölte.

A kormány szerint Románia mikor fogja lehagyni Magyarországot? - kérdezte a képviselő.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszként azt mondta, hogy a harmadik negyedéves román GDP-adat jó, de a növekedést nem egyetlen negyedév alapján szokták értékelni. Magyarországnak továbbra is számottevő előnye van a szomszédos országhoz képest - tette hozzá. A román költségvetési hiány eléri és valószínűleg meghaladja a három százalékot, a fiskális fegyelem is megbomlott - közölte.


Jobbik: mikor kezdik a felkészülést Trianon századik évfordulójára?


Szávay István (Jobbik) arról érdeklődött, hogy a kormány mikor kezdi meg a felkészülést a trianoni békeszerződés közelgő, századik évfordulójára. Arra is kíváncsi volt, hogy a kormány támogatja-e, hogy 2020-at Trianon-emlékévvé nyilvánítsák.

Hangsúlyozta, hogy Romániában már gőzerővel zajlanak az ország egyesülésének jövő évi évfordulójára való felkészülések.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP-kormány számára a kettős állampolgárság megadása volt az egyik legfontosabb és legelső lépés. Az első világháborúról való megemlékezés-sorozat 2014-ben elkezdődött - emlékeztetett. Hozzátette, hogy a trianoni felkészülés megalapozását az MTA végzi.


LMP: tragikus állapotban van a nyelvoktatás


Sallai R. Benedek (LMP) azt mondta, hogy tragikus állapotban van a magyarországi nyelvoktatás, amit teljes mértékben meg kellene reformálni.

Milyen elképzelésük van arra, hogy változtassanak ezen a kedvezőtlen helyzeten? - kérdezte.

Rétvári Bence azt felelte, hogy az iskolai nyelvórák száma európai összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik. A kormány pedig igyekezett még kedvezőbb helyzetbe hozni a nyelvet tanulókat, ezért 2018-tól a 35 évesnél fiatalabbak számára ingyenes az első nyelvvizsga.

Az új Nemzeti alaptantervnek is feladata, hogy még inkább segítse a fiatalok nyelvtanulását - mondta.


Fidesz: milyen vasúti fejlesztések várhatóak Vas megyében?


Ágh Péter (Fidesz) arról érdeklődött, hogy milyen vasúti fejlesztések várhatóak a közeljövőben Vas megyében és ezek mely településeket fogják érinteni.

Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára a korábbi eredmények felsorolása után azt mondta, 2,4 milliárd forint támogatás jut a Szombathely-Kőszeg vasútvonalra és a kormány további egymilliárd forintot ad a Kőszeg környéki közösségi közlekedés fejlesztésére.

2020 végéig a térségben valamennyi nemzetközi vasútvonalon korszerű kommunikációs rendszert építenek ki - ismertette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!