OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: polgárőrség; településkép)

Belföld, 2017.09.19

A polgárőrséget méltatta a Fidesz napirend előtt kedden az Országgyűlésben. Elkezdődött - a határidőket módosító - településkép-védelmi törvénymódosítás vitája.



Napirend előtt



Fidesz: Magyarország a béke szigete



Nyitrai Zsolt (Fidesz) arról beszélt, hogy több mint 60 ezer magyar szolgál polgárőrként, a polgárőrszövetség elnöke szerint pedig aranykorát éli a szervezet. Felidézte, hogy 2010 óta több döntés is segítette a polgárőröket, köztestület lett a szövetségük, felszerelésre, ruházatra, járművekre kaptak támogatást.

Szerinte a rendszerváltás óta nem volt ilyen kiegyensúlyozott a közbiztonság mint manapság, Magyarország "a béke szigete", és ez a polgárőrökön is múlik. A politikus azt szorgalmazta, hogy a kormány kössön stratégiai megállapodást az Országos Polgárőr Szövetséggel.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarország Európában és a világon is az egyik legbiztonságosabb ország. Hozzátette: 2010 után nemcsak a rendőrséget, hanem a polgárőrséget is megerősítették. Kiemelte a polgárőrök szerepét a déli határ megvédésben.

Az államtitkár közölte, a kormány készen áll arra, hogy a polgárőrséggel az új együttműködési formákat megtalálja.



A településkép védelméről szóló törvény módosítása



Miniszterelnökség: határidőket módosít a javaslat



Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, hogy a törvényjavaslat a települési arculati kézikönyvekkel kapcsolatos határidőket módosítja. Kifejtette: 2017. október 31-ig kellene a településeknek az arculati kézikönyvet megalkotni. Az elkészítés finanszírozásában a kormány segít, a 10 ezer lakos alatti és a 32 ezer forint egy főre jutó adóbevételt el nem érő települések egymillió forintos támogatást kapnak.

Az államtitkár közölte, a forrásokat augusztusban nyitották meg és a települések 75-77 százaléka befejezte a munkát. Elmondta, a települések fennmaradó részénél a források kései megnyitása miatt van egy plusz időigény.

A kormány ahhoz kéri az Országgyűlés felhatalmazását, hogy a határidőt módosítsák 2017. december 31-re - ismertette.

Csepreghy Nándor elmondta, ezzel párhuzamosan a helyi építési rendeletek hatályban maradnak addig, amíg az újak hatályba nem lépnek. Az államtitkár véleménye szerint sok mindenről tanúskodik, hogy egy generáció milyen épített környezetet hagy maga után. Jelezte, azért akarják a teljes építésügyi rendszert újraszabályozni, hogy olyan szabályokat alkossanak, amelyek garantálják, az új ingatlanok megfelelnek egy vizuális koncepciónak.



Fidesz: a kistelepülések munkájának segítése a cél



Bányai Gábor, a Fidesz vezérszónoka szerint egy hasznos törvény újrahangolásáról van szó, amelyről egyeztettek a szakmai szervezetekkel. Hangsúlyozta: törvényjavaslat célja, hogy segítsék a kisebb települések munkáját.



MSZP: a kormányoldal politikai érdekeit szolgálja a javaslat



Varga László, az MSZP vezérszónoka úgy vélte: látszólag egy olyan határidő módosításról van szó, amely azokat a településeket érinti, amelyek nem tudták teljesíteni a rendeletalkotási kötelezettségüket. Szerinte ugyanakkor már az eredeti törvény célja sem a településkép védelmét szolgálta, hanem a kormányoldal nyilvánvaló politikai érdekeit, ezért ezt a mostani módosító javaslatot sem támogatják.

Szerinte már korábban világos volt, hogy olyan "gumijogszabályt" fogadtak el a reklámokkal és a reklámhordozókkal kapcsolatban, amely kizárólag a kormányoldalnak megfelelő reklámhordozó kihelyezését teszi lehetővé.

Jól látható, hogy a politikai verseny korlátozása a cél - tette hozzá a képviselő, aki szerint a politikai célt igazolja azt is, hogy a módosítás szerinti új határidő 2018. február 15-e lesz, ami várhatóan az ajánlócéldula-gyűjtés kezdete.



Jobbik: "politikai mészárszéket" ácsoltak a törvényből



Hegedűs Lorántné, a Jobbik vezérszónoka szerint valóban fontos cél a magyar táj vizuális védelme, azonban szerinte a többszöri törvénymódosítás már régen nem erről szól.

Szerinte a településkép védelme csak "alibifunkció" ebben a törvényben, mert valójában a jogszabályból "politikai mészárszéket" ácsoltak. A valódi cél a politikai leszámolás - mondta a képviselő, aki szerint abszolút nem az örökségvédelem, csak a reklámhordozók, és azoknak a "bizonyos tulajdonosa" számít a kormányoldalnak.



Államtitkár



Csepreghy Nándor válaszában hangsúlyozta: a kormányzat csak olyan érveket tud felsorakoztatni, amelyek a döntés mögött meghúzódnak, és ez akkor is így van, ha a kampány hevében az ellenzék mást szeretne saját forgatókönyve szerint belelátni a módosításba.

Hozzátette: a javaslat csak időpontbeli változtatásokat jelent, tartalmilag nem nyúlnak hozzá az eredeti törvényhez, így az ellenzék érvei már a törvény eredeti vitájában vagy nem állták meg a helyüket, vagy nem kerültek elfogadásra.

Az államtitkár reagált a jobbikos Volner János felszólalására, aki azt mondta, hogy a kormányoldal korábban Simicska Lajos cégét segítette, majd a "G-napot" követően elkezdték betiltani a politikai reklámokat, és a kormány "gengsztertempót" alkalmaz. A Jobbik lefeküdt Simicska Lajos alá, és "rászolgál" a zsoldjára - kommentálta mindezt Csepreghy Nándor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!