OGY - Krónika 3. rész (kérdések)

Belföld, 2017.03.27

A kilenc évfolyamos iskoláról, a győri fejlesztésekről, a berettyóújfalui tankerületről, az Alstom-ügyről, a mezőgazdasági kiállításokról is szó volt hétfőn a kérdések között az Országgyűlésben.



LMP: össze-vissza beszél a kormány a kilenc évfolyamos általános iskoláról


Ikotity István (LMP) szerint a kormány össze-vissza beszél a kilencosztályos általános iskola ügyében. Az ellenzéki képviselő kormányzati nyilatkozatokat idézett, majd azt kérte, hogy végre öntsenek tiszta vizet a pohárba: döntöttek vagy sem?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nem a kormány beszél össze-vissza, hanem az LMP. A kormány döntést nem hozott, szabad utat engedett annak, hogy erről beszéljenek a köznevelési kerekasztalon és egyéb fórumokon is. Ez is egy alternatíva, lehetőség, amit számba lehet venni - közölte, jelezve: a következő hónapokban meglátják, a vita hogy alakul, és szakmai döntést hoznak.


A Fidesz a győri fejlesztésekről


Simon Róbert Balázs (Fidesz) arról beszélt, hogy az autóipar a gazdaság leggyorsabban fejlődő ágazata. Kiemelte: a győri nemzetközi ipari parkban működő Busch-Hungária Ipari Kft., hazánk legnagyobb vasöntődéje hamarosan új beruházásra készül, újabb munkahelyeket létesítve, az exportértékesítést növelve. Azt kérdezte, Győr az öntvények gyártásában is az élre törhet-e.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára közölte: a Busch-Hungária fejlődésének segítése a nemzetgazdaság egészének érdeke. A cég folyamatosan fejlődik, a 2015-ös éves árbevétele meghaladta a 11 milliárdot, ami 20 százalékos bővülést jelent - közölte az államtitkár, aki emlékeztetett: a kormány februárban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a cég k+f beruházását.


MSZP: miért költözött Berettyóújfaluba a tankerületi központ?



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt kérdezte, azért költöztették-e a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányból Berettyóújfaluba a tankerületi központot, mert annak vezetője Berettyóújfaluban lakik. Hányan mondtak fel amiatt, mert nem tudnak bejárni a berettyóújfalui központba? - tudakolta.

Rétvári Bence elmondta, a tankerületi központ munkatársai közül öten laknak Püspökladányban, 12-en Berettyóújfaluban, hatan Hajdúszoboszlón. Hozzátette: egyetlen dolgozó van, aki elment, és nem a fenntartónál, hanem egy köznevelési intézményben dolgozik. Jelezte, Püspökladányban jelenleg is működik egy kihelyezett iroda, a korábbi azonban nem volt alkalmas arra, hogy hosszabb távon ott folytassa tevékenységét a központ, és az új helyen térítésmentesen kaptak irodát.


Jobbik: miért tartanak hosszan a nyomozások az OLAF-ügyekben?



Staudt Gábor (Jobbik) szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelzése nyomán a magyar ügyészség "elég nagyvonalúan" végzi a vizsgálatokat, azaz azok lassan folynak és alacsony hatékonyságúak. Valódi elszámoltatásokról nem lehet beszélni - mondta. Azt firtatta, miért tartanak ilyen hosszan a nyomozások. Ki a felelős azért, hogy már több mint hat éve tart 4-es metró ügyében a nyomozás? - kérdezte.

Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat feljelentése alapján indult nyomozás a metrókocsi-beszerzés ügyében hűtlen kezelés miatt. 2016-ban a legfőbb ügyész rendelkezett arról, hogy a magyar ügyészek Londonban tekintsék át az Egyesült Királyság által az Alstom-szerződéseivel összefüggésben folytatott eljárás iratai - részletezte, megjegyezve: ennek eredményeként olyan információkhoz jutottak, amelyek felgyorsították az eljárást.

Hozzátette: 2016 szeptemberében vonták ügyészi hatáskörbe az ügyet, azóta voltak már házkutatások, gyanúsítotti kihallgatások és őrizetbe vételek.

Szerinte a nyomozás hossza az ügy bonyolultságára és arra vezethető vissza, hogy intenzív és kiterjedt nemzetközi együttműködést igényel.



Fidesz: számos nemzetközi agrárkiállításon vett részt Magyarország



Pócs János (Fidesz) elmondta, év elején több nemzetközi mezőgazdasági kiállításon vett részt Magyarország. Emlékeztetett arra, hogy az Agrármarketing Centrum újra a Földművelésügyi Minisztérium (FM) irányítása alatt működik.

Nagy István, az FM parlamenti államtitkára azt mondta, tavaly júniustól működik a tárca irányítása alatt az Agrármarketing Centrum. Akkor tudnak eredményesek lenni - tette hozzá -, hogy ha a kiváló magyar termékeknek megfelelő piacot is találnak. Ebben kiváló partnere a minisztériumnak a centrum - közölte.

Beszámolt arról, idén még 14 külföldi agrárkiállításon vesz részt Magyarország. Ismertetése szerint szeptember 20. és 24. között lesz a 78. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), amelynek a Kárpát-medence kincsei lesz a címe, a vendége pedig Japán.



MSZP: mikor emelkedik a szociális területen dolgozók bére?


Gúr Nándor (MSZP) azt firtatta, miért nem éri el a minimálbért sem a szociális területen dolgozók nettó bére. Elmondta, az ezen a területen dolgozók átlagbére 2016-ban 359 forinttal haladta meg a minimálbért, 2017-ben azonban több mint 3200 forinttal kevesebb lett a fizetésük a minimálbérnél. Hogyan és mikor fognak ezen változtatni? - tudakolta.

Rétvári Bence válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy végre elkezdett Magyarországon érezhető módon emelkedni a minimálbér. Amit a szocialisták korábban tettek, az nem volt más, mint a multinacionális cégek kiszolgálása, a fizetések leszorítása, magas adók, hogy a költségvetés egyensúlyát biztosítsák - mondta.

Szerinte a baloldali pártok mindig cserbenhagyták a kiskeresetű embereket, csak a Fidesz-KDNP-kormány idején volt érezhető minimálbér-emelkedés.

Hozzátette: a következő években, négy év alatt 65 százalékkal emelik a szociális területen dolgozók fizetését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!