OGY - Krónika 3. rész (kérdések)

Belföld, 2017.05.22

A közszolgálati dolgozók és a mentősök béréről, a felsőoktatási ösztöndíjakról, valamint útfejlesztésekről is szó volt hétfőn a parlamentben, a kérdések között.



MSZP: mikor emelik a közszolgálatban dolgozók illetményalapját?


Korózs Lajos (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy a kormány mikor és mekkora összeggel akarja megemelni a közszolgálatban dolgozók kilenc éve változatlan, 38 650 forintos illetményalapját. Az inflációt tekintve ez az összeg a vásárlóértékének már mintegy negyedét elveszítette - hívta fel a figyelmet.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt válaszolta: az érintett foglalkoztatottak illetményének emelését a közszolgálati életpályamodellek keretében hajtja végre a kormány. Az illetményalap emelése nélkül is jelentős lépések történtek a jövedelmi helyzet javítása érdekében például a járási hivatalokban és a megyei kormányhivatalokban is - közölte.


Jobbik: mikor emelkednek a felsőoktatási ösztöndíjak?


Dúró Dóra (Jobbik) azt kérdezte, mikor emeli végre a kabinet a felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjakat. Ezek összege a 2010-es kormányváltás óta nem változott - jelezte, kiemelve, hogy ezzel szemben a lakhatási költségek jelentősen megemelkedtek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt felelte: a jövő évi költségvetés jelentős többletforrásokat tartalmaz a felsőoktatásnak, amiből jut például a doktoranduszok ösztöndíjára, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjra és kollégiumfejlesztési feladatokra is. A nehezebb anyagi hátterűek pedig könnyebben juthatnak szociális ösztöndíjhoz - tette hozzá.


KDNP: milyen útfejlesztések lesznek a Dunakanyar bal partján?


Rétvári Bence (KDNP) arról kért tájékoztatást, milyen útfejlesztések várhatók a Dunakanyar bal partjának, Vácnak a térségében. Kiemelte a 2-es főút és az M2-es gyorsforgalmi út fontosságát.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter reagálásában közölte: az M2 Budapest-Vác közötti szakaszának fejlesztésére a kivitelezői szerződést már aláírták, a projekt befejezését 2019-re tervezik. A Parassapusztáig tartó szakasz a középtávú tervekben szerepel. Hozzátette, hogy a térségben új határ menti kapcsolatok kivitelezését is tervezik az Ipolyon.


LMP: a közszolgálati dolgozók bére nem nő jövőre?


Szél Bernadett (LMP) a közszolgálati dolgozók 2019-re elhalasztott béremelését kérte számon a kormányon. A kormánytisztviselőknek ez azt jelenti, hogy jövőre semmilyen béremelésre nem számíthatnak - mondta.

Rétvári Bence államtitkár jelezte, az LMP nem ezt a kérdést adta le előre az Emmihez, hanem a mentősök és a védőnők béremeléséről. A kormány azonban mind a közszolgálati dolgozóknál, mind a mentős dolgozóknál, mind pedig a védőnőknél a béremelés útjára lépett - jelentette ki.

Szél Bernadett később megismételte kérdését, ekkor már az NGM-hez, Cseresnyés Péter pedig azt válaszolta: a 2018-as költségvetés biztosítja számos ágazati béremelés fedezetét. A központi közigazgatásban foglalkoztatott kormánytisztviselők illetményrendezésének 2019-re halasztásával kapcsolatban azt mondta: a minisztériumok és más érintett intézmények élhetnek az illetményeltérítéssel és az anyagi ösztönzés más lehetőségeivel.


Fidesz: mire számíthatnak a mentősök?


Dunai Mónika (Fidesz) azt kérdezte, mire számíthat a 7500 mentős a kormánytól. Emlékeztetett, hogy januárban elindult az ágazati életpályamodell, és eszközbeszerzés is történt.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára tudatta: teljes egyetértés van abban, hogy a mentőszolgálatnál dolgozók bérének fejlesztése szükséges, amire megvan a fedezet a költségvetésben. Összességében 3 év alatt 67 százalékkal nő a mentésben dolgozók fizetése - tájékoztatott, hozzátéve azt is, hogy új mentőállomások épültek, és új mentőautók állnak szolgálatba.


MSZP: a kormány hadat üzent a kéményseprőknek is


Heringes Anita (MSZP) szerint a kormány hadat üzent a kéményseprőknek is. A szakszervezet tájékoztatása szerint egy új - a katasztrófavédelemhez közel álló - magánvállalkozás készül betörni "a töredékére csökkentett piacra" - mondta, arról érdeklődve, lesz-e vizsgálat az ügyben.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár úgy reagált: mindenhol, ahol a katasztrófavédelem látja el a lakossági kéményseprés feladatát, pontosan végzi a munkát. Míg korábban sok helyen a kéményseprés csak a díjbehajtásból állt, ma a szükséges munkát a kéményseprők végre is hajtják - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy egy új vállalkozást valóban megbírságolt a katasztrófavédelem, mert engedély nélkül végzett tevékenységet, de az államnak semmi köze e cég beindításához.


Jobbik: kudarcot vallott a Vállalkozz itthon, fiatal! program


Farkas Gergely (Jobbik) szerint a kormány lemondott a kivándoroltakról, azt sugallja, hogy Magyarországon nem éri meg vállalkozni sem - kivéve, ha valaki "a haveri kör tagja" -, ezt mutatja a Vállalkozz itthon, fiatal! program is, amely totális kudarcot vallott, hiszen a 2016 januárjában elindított akcióban fél év alatt egy pályázatot sem voltak képesek elbírálni.

Cseresnyés Péter államtitkár azt felelte neki: a kormány igenis segíti a fiatalok vállalkozóvá válását. A Vállalkozz itthon, fiatal! program célja a közép-magyarországi régióban megalakuló új vállalkozások támogatása, a beérkezett 67 támogatási kérelem egyharmadát pedig már elbírálták - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!