OGY - Krónika 3. rész (közművek, statisztika)

Belföld, 2017.04.20

A közműcsatlakozást egyszerűsítő törvények módosításának vitája után a parlament rátért a hivatalos statisztikával összefüggő törvénymódosítások megvitatására.



MSZP: a javaslat nem orvosolja a versenyképesség strukturális problémáit



Józsa István, az MSZP vezérszónoka azt mondta: a javaslat jó szándékú, de nem orvosolja a hazai versenyképesség strukturális problémáit, önmagában a bürokrácia csökkentés a közműcsatlakozás terén kevés eredményt hozhat. Nemes célnak nevezte a határidő csökkentést, ugyanakkor kérdésesnek tartotta, hogy a jelenlegi informatikai rendszer, tudás és hivatali rend mellett mennyire lesz megbízható egy-egy ilyen gyorsabban kiadott engedély. Reményét fejezte ki, hogy a közigazgatás fel tud készülni a javaslat gyors hatályba lépésére, és a digitális technológiák lehetőségeit kihasználva be tudja tartani a javasltban rögzített határidőket, úgy, hogy a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos biztonsági követelmények nem sérülnek.

Szükség van a versenyképesség javítására, de ez a papír nem az, amire vágytunk - összegzett.

A képviselői felszólalások során Heringes Anita (MSZP) azt mondta, hogy a csatornázási munkálatokat - szigorú feltételek mellett - eddig is ki lehetett adni más cégek szerelőinek, az ivóvízhálózat karbantartását viszont nem. Hangsúlyozta, hogy az ivóvíz alapvető élelmiszer, ezért rendkívül veszélyes átadni bárki másnak átadni a szerelési munkákat.


Fidesz: a törvény erősíti a versenyképességet


László Tamás (Fidesz) arról beszélt, hogy a törvény erősíti a versenyképességet, miközben a közműveket is valódi közszolgáltatóvá teszi. Hozzátette, hogy a jogszabály azért is helyes irányba mutat, mert egyúttal erősödik a felelősség is.


Kormány: csak az elvégzett munkákat lehet majd kiszámlázni


Miután Sneider Tamás levezető elnök lezárta az általános vitát, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a hozzászólásokra reagált. A javaslat elfogadása után a szolgáltató csak azt a munkát számlázhatja ki az ügyfeleknek, ami a tényleges munkavégzés alapján valóban terheli őket - emelte ki. Ha az Országgyűlés megszavazza a törvényt, akkor a közműszolgáltatóknak egy teljesen más gyakorlatban kell megszervezniük a működésüket - folytatta, hozzátéve: az eddigi gyakorlat versenyképességi akadályt is jelentett és nem volt megfelelő a végfelhasználók számára.

Az ipari célú felhasználások során csak a tartalék zöldterületeket lehet hasznosítani - emelte ki. Arról is beszélt, hogy a törvényjavaslat egy részszabályt érint, nem pedig a versenyképesség általános helyzetét rendezi.

Az e-közmű térképek létrehozásával pedig egy olyan országos adatbázis jön létre, amihez minden érintett térítésmentesen hozzáférhet - mondta.



Kormány:


Az egyes törvényeknek a hivatalos statisztikáról szóló törvény végrehajtásával összefüggő módosításának vitájában Csepreghy Nándor a hivatalos statisztikát a demokrácia fontos eszközének nevezte. Lehetővé teszi, hogy a felhasználók független forrásból jussanak adatokhoz, megbízható, tényszerű, nyilvános és tudományosan megalapozott módszertan alkalmazásával készül - sorolta érveit az államtitkár.

A hivatalos statisztika feladata az állami, az önkormányzati, a pénzügyi és civil szervezetek, a piacok és az ország ügyei iránt érdeklődő állampolgárok tájékoztatatása az aktuális helyzetről - emelte ki. A mostani jogszabály pedig meg szeretné teremteni az adminisztratív adatforrások kezelését szabályozó törvényeknek a statisztikai törvénnyel való jogszabályi összhangját - közölte. Az indítvány olyan jogszabályokat módosít, amelyek adminisztratív adatforrásokat kezelésének szabályait állapítják meg és kizárják vagy korlátozzák azok statisztikai célú felhasználásának lehetőségét - mondta a politikus.

A kizárás lehet tényleges rendelkezés, amelyik kimondja, hogy egy nyilvántartáshoz statisztikai célra nem, vagy csak egyedi azonosításra alkalmatlan módon lehet hozzáférni. Emellett vannak olyan törvények is, amelyek taxatíven sorolják fel azokat a személyeket és szervezeteket, akik a nyilvántartáshoz hozzáférhetnek.

Szavai szerint az uniós és a magyar jogi szabályozás összhangjának megteremtésének érdekében be kell építeni egy, a Központi Statisztikai Hivatal statisztikai célú hozzáféréseire vonatkozó rendelkezést. A hozzáférés joga nem korlátlan, mert ahhoz előzetesen igazolni kell a statisztikai célt - hangsúlyozta. A hozzáférés mértéke szintén a statisztikai célhoz igazodik, ha nem szükséges, akkor nem adják át a közvetlen azonosítókat - tette hozzá.


Fidesz:


Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt, hogy a közvetlen adatgyűjtések esetén az adatgyűjtő a magánszemélyeket, háztartásokat közvetlenül keresi fel. Az adatszolgáltatás a korszerű technikák ellenére is terhet jelent az adatszolgáltatóknak, a statisztikai vizsgálathoz szükséges adatok jelentős része viszont rendelkezésre áll valamilyen más nyilvántartásban - fogalmazott. Az ilyen másodlagos adatforrások statisztikai célú felhasználása a célszerűséget és az adatszolgáltatók terheinek csökkentését egyaránt szolgálja - tette hozzá.

A képviselő hangsúlyozta, hogy elsődleges adatforrást csak akkor lehet igénybe venni, ha nincs a célra alkalmas másodlagos adatforrás.

A törvény kötelezi az adminisztratív adatforrást kezelő szerveket, hogy a KSH számára hivatalos célra, egyedi azonosításra alkalmas módon, az általuk kezelt adatokat átadják - mondta. A jogszabályi összhang megteremtése és a KSH hivatalos célú adatátvételi célú jogosultságának teljessé tételének érdekében kell feloldani törvényi korlátozásokat - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!