OGY - Krónika 4. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2017.10.17

A külföldi felsőoktatási intézményeknek szabott határidő meghosszabbításáról és a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzésének megszüntetéséről döntött kedden az Országgyűlés.



Meghosszabbították a külföldi felsőoktatási intézményeknek szabott határidőt


A parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

A Ház 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött kedden a felsőoktatási törvény módosításáról a kormány kezdeményezésére.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett indítvány arra hivatkozott, hogy a jogszabály szerinti nemzetközi megállapodást eddig csak a McDaniel College Budapesttel kötötte meg Magyarország, a többi intézmény esetében a tárgyalási szakaszban tartanak.

A kormány - részben a Velencei Bizottság véleményére is utalva - a határidő meghosszabbítását tartotta szükségesnek a jogkövetés megkönnyítése érdekében.



Nemzetközi szerződés módosítása


Az Országgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy Horvátország európai uniós csatlakozására tekintettel pontosítsa az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészről az Albán Köztársaság közötti stabilizációs és társulási megállapodást.

A képviselők 174 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el az új EU-taggal módosított jegyzőkönyvet.



Közigazgatási figyelmeztetés és óvadék előzheti meg a bírságokat


Az Országgyűlés új törvényt hozott a közigazgatási szabályszegések szankcióiról, amivel létrehozta a közigazgatási bírságot enyhébb esetekben megelőző figyelmeztetést és óvadékot.

A képviselők 146 igen szavazattal, 27 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter fokozatos szankcionálás elvére épülő javaslatát, amivel egységesítették a közigazgatási hatósági eljárásokon megállapított szankciók rendelkezéseit.

Az új jogszabály bevezeti a figyelmeztetés lehetőségét, amellyel a jogsértő cselekmények elkövetését kívánja megelőzni a kormány.

A parlament emellett létrehozta a közigazgatási óvadék intézményét is.

A törvény emellett kimondja, hogy a hatóság legfeljebb a kiszabható legmagasabb közigazgatási bírság összegének csak a felét szabhatja ki azokra, akiket a megelőző három évben nem bírságoltak.



Megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése


Az Országgyűlés megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

A képviselők 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadták el a belügyminiszter ezt tartalmazó törvénymódosító csomagjának egyszerű többséget igénylő rendelékezéseit.

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra.

A törvénymódosító csomag emellett eltörli a házi vízigény kielégítésére szolgáló, 80 méternél sekélyebb kutak engedélyezési és a bejelentési kötelezettségét.



Mégsem nő a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja


Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

A jogszabályt 113 igen, 30 nem szavazattal és 26 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Az eredeti javaslat szerint a reklámhordozó papírok jelenlegi kilogrammonként 85 forintos termékdíja 114 forintra nőtt volna. A reklámszatyor fogalmát bővítették volna, és kilogrammonként 1900 forintos termékdíjat határoztak meg volna rá.

Elfogadták viszont azt, hogy az elektromos, elektronikai berendezések után fizetendő díjtétel kilogrammonként egységesen 57 forintra változik. Így például a mobiltelefonok után eddig fizetett kilogrammonként 304 forintos termékdíj is 75 forint lesz kilogrammonként.



Tavaly több mint nyolcezer beadvány érkezett az ombudsmani hivatalhoz



Az Országgyűlés 141 igen szavazattal, 27 tartózkodás mellett elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyettesének tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót.

Az ombudsmanhoz 2016-ban a megelőző évekhez hasonló mennyiségű, több mint nyolcezer beadvány érkezett, amelyek közül 7426-ot lezárt a hivatal. A Székely László által vezetett intézmény tavaly 520 ajánlást tett, ezek többségét a címzett elfogadta.

A kérelmek közül több mint 2600 menekültügyi beadvány volt, amelyek jelentős része az Amnesty International felhívására külföldről érkezett; mindössze öt volt magyar beadvány. A további érdemi ügyek közül 726 szociális, munkaügyi, oktatási vagy egészségügyi témájú volt, 711 polgári jogi, nyugdíjjal, egészségbiztosítással vagy végrehajtással volt kapcsolatos, 688 a büntetés-végrehajtással és rendőrséggel foglalkozott. Emellett 439 esetben kértek jogszabály-véleményezést vagy tettek fel jogszabályok alkotmányossági kritikájával kapcsolatos kérést. Volt 367 közérdekű bejelentés, míg gyerek- és családjogi ügyben 336, pénzintézeti ügyekben pedig 227 beadvány érkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!