OGY - Krónika 4. rész (kérdések)

Belföld, 2017.11.20

A gyermekek jogairól, a szakképzésről, a nyugdíjról, egy balatoni beruházásról, a pedagógusok béréről, valamint az M0-ás körgyűrűről illetve a konzultációról is szó volt a kérdések során, az Országgyűlés hétfői ülésén.



Jobbik: meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszert


Vágó Sebestyén (Jobbik) a gyermekek jogaira hívta fel a figyelmet az erről szóló világnap alkalmából. Kijelentette: elkerülhetetlen a jelzőrendszer minél hatékonyabb működése. Szólt a szakemberhiányról is, valamint a lakosság tájékoztatójának szükségességéről a témában, a "néphülyítés helyett".

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy felelt: az, hogy a bevándorlás és a kvóták kérdését néphülyítésnek tartja, mutatja a Jobbik Simicska-féle új irányvonalát. Szólt a szociális ellátásban dolgozók több mint 60 százalékos béremeléséről és beszámolt a gyermekjogok megismerését szolgáló kiadványokról.


LMP: zsákutcába jutott a szakképzés


Ikotity István (LMP) úgy ítélte meg: zsákutcába jutott a szakképzés, csupán néhány gazdasági szereplő pillanatnyi igényét elégíti ki; a képzéseket lebutítják, a fiatalokat egyre könnyebben engedik ki az iskolapadból. Mindez szerinte nem a hosszú távú célokat vagy a tudásalapú társadalmat szolgálja.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a kérdező tájékozatlanságát bírálta, mondván, összekeveri a felnőttképzést és az iskolarendszerű szakképzést, a részszakképzés és a gyorsított képzés ugyanis csak az előbbit érinti, a szakgimnáziumok, szakközépiskolák képzése úgy folytatódik, ahogy eddig zajlott. A kormány évek óta kiemelten fejlesztette a szakképzést - szögezte le -, ennek köszönhetően több tízezren szerezhetnek második szakmát ingyenesen.


MSZP: meddig fizessük az ukrán nyugdíjasok nyugdíját?


Tukacs István (MSZP) arra kérdezett rá: "meddig fizetjük az ukrán nyugdíjasok nyugdíját". Azokra a visszaélésekre mutatott rá, amelyek szabolcsi falvakban tapasztalhatók, és amelyekre egy nemzetközi szerződés ad alapot. Kijelentette: olyanok vesznek fel a helyiek járadékánál lényegesen magasabb összeget, akik nem élnek életvitelszerűen Magyarországon.

Rétvári Bence leszögezte: egy 1962-ben elfogadott egyezmény teszi lehetővé, hogy ukránok is hozzájussanak a magyar járadékhoz. Az egyezmény újratárgyalása a kormány szándékában áll, azonban a folyamatosan változó ukrán politikai helyzet ezt nehezíti. Hozzátette: végeztek már ellenőrzéseket, amelynek eredményeként volt, hogy megvonták a nyugdíjat.



Jobbik: újabb gigantikus beruházás borzolja a balatoniak kedélyét


Kepli Lajos (Jobbik) azt mondta: újabb gigantikus beruházás borzolja a Siófokon és környékén élők kedélyét, miután egy a tóba jelentősen benyúló mólóval tennék tönkre szerinte a környezetet. Rámutatott: mindez egy olyan kemping közelében valósulna meg, amely nemrég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került. Mit tesznek mindez ellen? - kérdezte.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára azzal kezdte válaszát: a politikus néhány éve még a Balaton Simicska Lajos általi bekebelezéséről beszélt, de az államtitkár szerint a vállalkozó azt nem, csupán a Jobbikot kebelezte be. Kijelentette. a hatóság hatáskörét sem a kormány, sem a minisztérium nem vonhatja el, de információja szerint kétszer is elutasító határozat született az ügyben. Leszögezte azt is: a környezetvédelmi hatóság vizsgálja a kockázatokat.


LMP: mikor zárkóztatják fel a pedagógusbéreket?


Ikotity István (LMP) arra kérdezett rá, meddig maradnak még el a pedagógusbérek az átlagos diplomásbérektől. Közölte azt is: az LMP által javasolt adórendszerben 400 ezer forintnyi nettó keresetig mindenki jobban járna.

Rétvári Bence úgy felelt: adótáblájuk szerint egy középiskolai tanár most 46 ezer forintnyi adót fizet, míg az LMP ennél 30 ezer forinttal több adót szedne be tőlük. Szólt a pedagógusbér-emelésről, a családi adókedvezményről.


MSZP: mikorra készül el az M0-ás körgyűrű északi szakasza?


Kiss László (MSZP) arra kérdezett rá, mikorra készül el az M0-ás körgyűrű északi szakasza. Szerinte megvalósulása sokat segítene az országnak és a III. kerületben élőknek, de a solymári önkormányzattal eddig nem sikerült megállapodni arról, ezért elutasító szakhatósági eljárással akadályozzák a beruházást.

Fónagy János úgy felelt: bizonyos engedély már megvan, jelenleg az építési engedélyeztetés zajlik. A solymári önkormányzattal folynak a tárgyalások, legutóbb felülvizsgálták korábbi álláspontjukat, így remélhetőleg elhárult ez az akadály. Hozzátette: a megvalósíthatósági tanulmány várhatóan 2020-ra készül el.


Jobbik: mikor jutnak pénzükhöz a jánoshalmiak?



Farkas Gergely (Jobbik) azt kérdezte, mikor kapják vissza a pénzüket a jánoshalmi lakosok, akik a kelleténél nagyobb összeggel járultak hozzá a víziközmű-társulat beruházásába?

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta: a víziközmű-társulatot a település lakossága alkotja, általában az önkormányzattal kötnek megállapodást. Ha megszűnik a társulás, minden kötelezettsége az önkormányzatra hárul.


LMP: mikor tekinthetők meg a konzultáció technikai munkálatai?


Hadházy Ákos (LMP) a nemzeti konzultáció lebonyolításával kapcsolatban tett fel kérdéseket, például, hogy hol és meddig tárolják az íveket, hogyan zajlik azok feldolgozása. Arra is választ várt: mikor tekinthet be a folyamatba?

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy ítélte meg: a küldemények kézbesítését a posta, a kiértékelést a Kopint-Datorg végzi, szigorú adatvédelmi előírásokat betartva. Azt mondta: a képviselőt csütörtökre várják a betekintésre. Sajnálatát fejezte ki, amiért a konzultáció műfaját támadják, ahelyett, hogy egyenes választ adnának az abban foglalt kérdésekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!