OGY - Krónika 4. rész (költségvetés)

Belföld, 2017.05.19

A Fidesz szerint mindenkinek pluszlehetőséget tartogat a jövő évi költségvetés, az LMP a környezetvédelem elégtelen támogatásáról beszélt a 2018-as büdzsé általános vitájának harmadik napján, pénteken.



Fidesz: mindenkinek pluszlehetőséget tartogat a költségvetés


A fideszes Szatmáry Kristóf arról beszélt, hogy ez egy jó költségvetés, amely mindenkinek pluszlehetőségeket tartogat. Preferálja a munkát, azokat akik dolgozni akarnak, azokat, akik a családban hisznek, gyermeket nevelnek vagy szeretnének nevelni, s preferálja a vállalkozásokat is.

Kifejtette: a vállalkozások ma már tudnak tervezni, és az idén elkezdődött kedvező folyamatok jövőre is folytatódnak. Magyarországon Európában a legalacsonyabb a társasági adókulcs - mutatott rá. Kitért arra: az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet terhelő egészségügyi hozzájárulás megszűnik, amely a kifehérítést szolgálja.

Megjegyezte: a kisvállalati adó átalakításával még kedvezőbb környezetet teremtettek, a kiva jövőre tovább - 13 százalékra - csökken.

A foglalkoztatás bővítését az egészségügyi hozzájárulás 2 százalékpontos csökkentésével is segítenék - jelezte Szatmáry Kristóf.

A fideszes politikus úgy összegzett: a kormány elkötelezett a gazdasági növekedés fenntartása, az államadósság arányának csökkentése, valamint az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett. Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának eredményei mára vitathatatlanok, a gazdasági növekedés jelentősen meghaladja az uniós átlagot, s az államadósság évről-évre folyamatosan csökken, a hiány rendre alacsony - sorolta.



LMP: a kormány semmibe veszi a környezetvédelmet


Schmuck Erzsébet (LMP) szerint a költségvetés egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kormány semmibe veszi a környezetvédelem ügyét. Az LMP-s képviselő szerint szükség lenne a környezeti szempontok integrálására a természeti erőforrásokkal gazdálkodó ágazati tevékenységeknél. A kormány teljesítménye e téren káros - vélte, hozzátéve: nem csak az adópolitika hibás abban, hogy a munkát túladóztatja, miközben a környezethasználat és környezetterhelés utáni adók gyakran csak jelképesek. A támogatás- és fejlesztéspolitika, az energia- és agrárpolitika összességében kifejezetten káros hatású a környezetre - közölte, és érzéketlennek nevezte a hozzáállást a fenntartható közlekedés elősegítéséhez, a közösségi közlekedés fejlesztéséhez.

Szerinte halaszthatatlan lenne a természetierőforrás-gazdálkodás, az ökoszisztéma védelme, illetve helyreállítása. Schmuck Erzsébet ez ügyben is piros lapot osztana ki a kormánynak.

Megjegyezte: a Natura 2000 területek megóvása érdekében további intézkedésekre lenne szükség.


Nemzetiségi szószóló


Ritter Imre német nemzetiségi szószóló ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy tragikusan kevés nemzetiségi pedagógus dolgozik, és reményét fejezte ki, hogy a parlament támogatja majd a helyzet javítását célzó programot.

A szószóló a nemzetiségi pályázati keret 33 százalékkal való emelését kezdeményezte. Szeretnék -jelezte -, ha a diákok tanulmányaik során legalább egyszer eljutnának nemzetiségük anyaországába vagy nemzetiségi táborba.



Fidesz: stabil alapokon az önkormányzati finanszírozás



Becsó Zsolt (Fidesz) azt mondta: míg 2010-ben eladósodott családok és önkormányzatok voltak, a mostani javaslat kiemelten támogatja a munkából élőket és a családokat, továbbá erősíti az ország biztonságát. Hozzátette, hogy az önkormányzati működés stabil finanszírozási alapokon nyugszik és jelentős mennyiségű uniós és hazai forrás áll rendelkezésre fejlesztésekre.

Mint mondta, ezek Nógrád megyei választókörzetében segítik a társadalmi felzárkózás gyorsítását és régóta várt beruházások megvalósulását, egyebek mellett utak felújítását, foglalkoztatási programok elindítását.

A kormánypárti politikus szerint 2018-ban a 2014 és 2020 közötti beruházások kibontakozása lesz jellemző az egész országban.



MSZP: emelni kell a családi pótlékot



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy nem látja nyomát a költségvetési javaslatban a Lázár János miniszter által említett családtámogatások emelésének, a családpolitika alapján pedig nem látszik, hogy remény lenne évente 30 ezerrel növelni a születésszámot.

Bírálta és igazságtalannak nevezte az egyházi iskolák normatívájának 160 ezerről 200 ezerre emelését, jelezve: az állami iskolákban 58 ezer lesz a mérték.

Az ellenzéki képviselő a családi pótlék 50 százalékos emelését sürgette, emellett több forrást javasolta az óvodák, iskolák konyháinak felújítására. Mint mondta, a szünidei ingyenes étkeztetést a rászorultak közül kevesen veszik igénybe, mert a szülők vagy szégyellik kérni, vagy nem is tudnak róla, hogy jár nekik. Ezen változtatni kell - jelezte.

Bangóné Borbély Ildikó szociális bérlakásprogram elindítását is szorgalmazta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!