OGY - Krónika 4. rész (Lengyelország melletti kiállás, Hungarian Open, villamos energia)

Belföld, 2018.02.20

A Lengyelország melletti kiállásról szóló előterjesztés vitájának lezárása után a Ház áttért a Budapesten rendezendő Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről szóló javaslat tárgyalására, majd ez után a villamos energiáról szóló törvénymódosítás vitájára.



Fidesz: méltánytalan támadás éri Lengyelországot


Németh Zsolt fideszes előterjesztő viszonválaszában azt mondta: támogatnia kell az előterjesztést mindazoknak, akik szerint méltánytalan támadás éri Lengyelországot. "Ha önök azt mondják, nem éri méltánytalan támadás az országot, akkor önök nem komoly emberek"- fordult az ellenzéki felszólalókhoz.

Az ülésen elnöklő Jakab István (Fidesz) az összevont vitát lezárta.


Hungarian Open


A nemzetközi teniszversenyeknek is helyet biztosító létesítmény létrehozását segíti elő a Margitszigeten a Budapesten megrendezendő Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről szóló javaslat - ismertette előterjesztését Szűcs Lajos (Fidesz), aki a javaslat kivételes eljárásban zajló tárgyalását azzal indokolta: nemrég derült ki, hogy 2019 után további öt évig rendezhetjük meg a versenyt, így annak állandó helyszínt kell biztosítani.

Idén a Kopaszi-gáton, ideiglenes pályákon tartják a tornát - mutatott rá a képviselő.

A fejlesztés a néhány évtizede még nemzetközi versenyeknek is helyt adó margitszigeti pályákat fejleszti oly módon, hogy az a sportolók mellett a teniszezni vágyóknak, a szigeti futáshoz átöltözni kívánóknak valamint a konferenciaturizmusnak is helyt ad majd.

Hangsúlyozta: a Magyarországon megrendezett versenyt tavaly a helyszínen 25 ezer ember követte, míg a médián keresztül 260 millió emberhez jutott el, így állandó helyszín megteremtésével a megrendezés üzleti szempontból is rentábilissá válhat.



NFM: újabb sportágban adhatunk otthont világszínvonalú versenynek


Egy újabb sportágban adhatunk otthont világszínvonalú versenynek - mutatott rá Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára, aki a javaslat céljának azt nevezte, hogy tisztázza a Budapesten megrendezendő tenisztorna megvalósításához kapcsolódó gyakorlati kérdéseket. Az államtitkár szerint ezért kiemelten fontos közérdek fűződik a fejlesztéshez.

Kitért arra is, hogy a létesítmény a tömegsport, a kerekes székes és a szabadidős teniszezőknek is vonzó szolgáltatást nyújthat, így hozzájárul a margitszigeti sportélet fejlődéséhez.



A Jobbik üdvözölte a fejlesztést


Gyöngyösi Márton (Jobbik) fontos célnak nevezte, hogy egy nemzetközi színvonalú teniszstadion létesüljön Budapesten. Rámutatott: gazdaságtalan, hogy a tornák előtt felépítik, majd lebontják a helyszínt a Kopaszi-gáton. Örömét fejezte ki, hogy nem egy új helyszínt jelöltek ki, hanem a régi központot fejlesztik.

Azt is hangsúlyozta, hogy a létesítmény nemcsak a sportolókat, hanem a teniszezni vágyókat is kiszolgálja. Felvetette ugyanakkor a parkolás, a megközelítés kérdését. A Duna vízállására is figyelni kell - hívta fel a figyelmet.


Az LMP képviselője kritikáit fogalmazta meg


Sallai R. Benedek (LMP) számos kritikát fogalmazott meg hozzászólásában, például azt, hogy míg fontos kérdésekkel, például az egészségüggyel vagy a vidéki úthálózat fejlesztésével nem foglalkozik a kormányoldal, egy teniszverseny érdekében egy nap alatt elkészítenek egy javaslatot.

A Fidesz-KDNP-t a legkisebb mértékben foglalkoztatja a közfeladatok ellátása - fogalmazott -, de mindig találnak egy versenyt, amelynek létesítményfejlesztésével sokan kapnak lehetőséget.

Szerinte Szűcs Lajos "egy személyben alkot jogot", hiszen ő a javaslat benyújtója, fideszes vezérszónoka és a törvényalkotási bizottság előadója is.

Kijelentette azt is, hogy az elmúlt nyolc évben egyetlen sportfejlesztés sem valósult meg időben és az előre jelzett áron. Azon aggodalmának is hangot adott, hogy megkezdődik a Margitsziget "szétbuherálása". Nagy teniszversenyeket mindenhol külső övezetekben rendeznek - vélekedett -, és a főváros dugig tele van konferenciaturizmusra alkalmas helyszínekkel - mondta.


Fidesz: a korábbi pályákat hozzák rendbe


A Margitszigeten 32 teniszpálya van, amelyek némelyikét ugyan belepte a gaz, de amely fejleszthetők - mutatott rá Szűcs Lajos, hangsúlyozva, nem vágnak ki fákat a beruházáshoz.

A parkolási kérdésre úgy felelt: a világ összes nagy teniszversenye félórányi gyaloglással közelíthető meg. Plusz parkolókat nem terveznek, versenyidőszakban a közösségi közlekedés fejleszthető - ismertette.

Az ülésen elnöklő Jakab István (Fidesz) az összevont vitát lezárta.


A villamos energiáról


Miniszterelnökség: cél a megújuló energiaforrások terjedése


Az agrárkamara javaslatára született az előterjesztés, amely mintegy háromezer mezőgazdasági termelő számára teszi lehetővé áramtermelő kiserőművek létrehozását megújuló energiaforrások felhasználásával, hogy így tegyenek szert kiegészítő jövedelemre - ismertette az előterjesztést a Miniszterelnökség államtitkára. Csepreghy Nándor közölte: mindez csökkenti az ország energiafüggőségét is.

Az előterjesztés az energiahálózat üzemeltetői számára előírja a termelt áram átvételének kötelezettségét, valamint az ehhez szükséges technológiai fejlesztéseket és a termelt áram átvételét lehetővé tevő berendezések üzembe helyezését.

Közölte: az ország áramszükségletének felét Paks megtermeli, a többi esetében pedig cél, hogy minél inkább kiszorítsák a fosszilis energiahordozókat.

A megújuló forrásokat használó áramtermelési módok közül a napenergia és a geotermia rentábilis - ismertette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!