OGY - Krónika 4. rész (napirend előtt: szegénység, olimpia, reformáció, rezsicsökkentés)

Belföld, 2017.02.20

A szegények támogatásáról, a budapesti olimpiai pályázatról, a reformációról és a rezsicsökkentésről is szó volt hétfőn, napirend előtt a parlamentben.



MSZP: a kormány szociális érzéke nulla


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy több mint két éve kellene működnie annak a szegényeket támogató programnak, amelyre az Európai Unió 30 milliárd forintot adott. A kormány azonban arra sem képes, hogy két év alatt beindítson egy rászorulókat segítő programot - fogalmazott a szocialista politikus, aki szerint a közbeszerzések részbeni eredménytelensége azt jelenti, eredménytelen volt a "tolvajcasting".

Szavai szerint a kormány szociális érzéke nulla, Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét nem érdekli ez a terület. Ki a felelős a történtekért? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt válaszolta: a programban Magyarország az EU más tagállamaihoz képest elöl jár. Fontos elismerés a magyaroknak, hogy "ebben a programban elsők között lehettünk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a szocialistáknak nem volt ilyen magas a szociális érzékenységük, amikor rezsit emeltek és bért vontak el.


LMP: az olimpiai népszavazáshoz szükséges aláírások összegyűjtése a józan ész győzelme


Hadházy Ákos (LMP) arról beszélt, hogy a Momentum Mozgalom - az LMP közreműködésével - összegyűjtötte a budapesti olimpiáról szóló népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Ez a józan ész győzelme - értékelte, hozzátéve, hogy a közvélemény-kutatások szerint ma már az emberek többsége ellenzi a játékok megrendezését.

A témában hatalmas "propagandakampányt" folytatott a kormány, sikertelenül - mondta.

Az LMP-s politikus szerint egyébként a "propagandaminisztérium" költései a gazdasági "sikerpropagandára" gyakorlatilag hűtlen kezelést jelentenek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: a felszólalást egységes baloldali álláspontnak tekinti, mert Hadházy Ákos is jár közös baloldali egyeztetésekre.

Az olimpia kérdésében azt mondta: korábban baloldali politikusok is támogatásukról biztosították az olimpiát, a fővárosi szavazáson a baloldal szinte kivétel nélkül támogatta a pályázatot.

A konszenzus alapján be lehetett nyújtani a pályázatot, ám a baloldali pártok felrúgták ezt a konszenzust, "egy nemzeti ügyből pártpolitikai ügyet faragtak", a baloldali 180 fokos fordulat pedig azt eredményezte, hogy a budapesti olimpiai pályázat esélyei radikálisan lecsökkentek. A baloldalé a felelősség, neki kell megmagyaráznia, hogy miért támadták meg az általa korábban támogatott pályázatot - mondta az államtitkár.


A KDNP a reformáció kezdetének 500. évfordulójáról emlékezett meg


Szászfalvi László (KDNP) a reformáció kezdetének 500. évfordulójáról emlékezett meg felszólalásában. Mint mondta, a reformációnak olyan társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális hatása volt, amely a mai napig meghatározza, befolyásolja értékrendünket, gondolkodásunkat, szervezeti, gazdasági rendszerünket. A reformáció mély nyomot hagyott a magyarság történetében, a magyarság megmaradásában is alapvető szerepet játszott - hangoztatta.

Rétvári Bence államtitkár válaszában kiemelte: a reformáció által kiváltott kulturális, lelki, szellemi, tudományos többletet tudatosítani kell a magyar társadalomban is. A reformáció egyik nagy érdeme az anyanyelvi prédikáció, a nemzeti nyelvű szentírások, hatására fellendült a nyomdászat, és jelentős a képzőművészeti érdeke is - tette hozzá.


Fidesz: Brüsszel elvenné az ármegállapítás jogát



Németh Szilárd István (Fidesz) arról beszélt, Brüsszel elvenné az uniós tagállamoktól azt a jogot, hogy megállapítsák az energia árát. Nagy viták és csaták várhatók, ezért a kormánypártok tudni szeretnék, megvédjék-e rezsicsökkentést, vagy fogadják el Brüsszel döntését és bízzák ismét a nagyvállalatokra a rezsidíj megállapítása - magyarázta azt, miért indítanak erről az ügyről is nemzeti konzultációt.

Emlékeztetett arra, a rezsicsökkentés három szakaszban történt, 25 százalékkal lett olcsóbb a lakossági gáz, víz és áramszolgáltatás, emellett további hét ágazatban volt rezsicsökkentés.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, a kormány egyik legfontosabb célja a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése. Szerinte a rezsicsökkentés révén 2013 és 2016 között mintegy 910 milliárd forintot takarítottak meg a magyar háztartások, miközben 2010 előtt a szocialisták háromszorosára emelték a gáz, duplájára az áram árát. Kitért arra is, hogy jelentősen csökkent a tartozások összege és a hátralékos fogyasztók száma is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!