OGY - Krónika 4. rész (Országos Bírósági Hivatal)

Belföld, 2017.11.30

A kormánypártok támogatták, míg az MSZP élesen kritizálta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 2016. évi beszámolóját a csütörtöki, országgyűlési általános vitában. Az ellenzéki párt lemondásra szólította fel Handó Tündét.



Vejkey Imre (KDNP) az igazságügyi bizottság elnöke köszönetét tolmácsolta az OBH elnökének, akinek tevékenysége nagyban hozzájárult, hogy a bíróságok egyre inkább a szolgáltató bíróságok útjára lépjenek, és az ügyfelek egyre gyorsabban juthassanak szakmailag megalapozott ítéletekhez.


Vezérszónokok


Fidesz: igen a beszámolóra


Vas Imre, a Fidesz vezérszónoka jelezte: a frakció támogatja az OBH elnökének beszámolóját, az minden olyan kérdésre kiterjed, ami az országgyűlési képviselőket és a közvéleményt érdekelheti. A fideszes politikus többek között kiemelte a beszámolóval összefüggésben az ítélkezés minőségét és időszerűségét, az emberi erőforrással való gazdálkodást, a digitális bíróságot, és változó jogszabályi környezethez való alkalmazkodást.

Rámutatott: a bíróságok az alkotmányos kötelezettségüket teljesítették, magas színvonalon ítélkeztek, nem termelik, hanem éppen csökkentik az ügyhátralékot. A folyamatban maradt ügyek 2016 végén 10 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, az ügyek 88 százaléka egy éven belül lezárul - közölte a kormánypárti politikus.

2016-ban a devizahiteles ügyek intézésén túl, a tömeges bevándorlás okozta helyzetek kezelése, a civilszervezetekkel összefüggő változások átvezetése jelentette a legnagyobb terhelést a bíróságok számára.

Kitért arra is, a bírák az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően ma már korszerű eszközökkel dolgozhatnak. Új feladatként említette a közigazgatási perrendtartás változó szabályait, amelyhez kapcsolódva új bírákat is kineveznek majd.

50 ezer fiatalhoz jutottak el a bíróságok a Nyitott Bíróságok program keretében, az előadások az életkori sajátosságoknak megfelelően a fiatalkori bűnözést, az internetes bűncselekményeket, a kábítószerrel összefüggő bűncselekményeket érintették többek között.


MSZP: mondjon le Handó Tünde!


Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott: napjainkban a bírói kar a jogállamiság utolsó bástyája. A bírói kar nemcsak az ítélkezésért felel, hanem Magyarország sorsáért, a jövő generációjáért is - vélte.

Az ítélkezés időszerűségére vonatkozó adatok javulását üdvözölte, ahogy azt is, hogy aktív volt az OBH a jogszabályok véleményezésénél. Pozitívumként említette a bíróságok technikai fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseket.

Szóvá tette ugyanakkor a bírói pályázatok érvénytelenítését számos esetben, s azt mondta: kívülről is tapintható a feszültség a bírósági szervezetben.

Arra is kíváncsi volt, hogy a sajtóban megjelenő bírósági vezetői megszólalásokat valóban egyeztetni kell-e előzetesen az OBH-val, ha így van, akkor nagy a baj.

Kitért arra is: az Ab csütörtökön hatályon helyezte az elnök integritási szabályzatát, amelynek több rendelkezése sérti a bírói függetlenséget és a jogorvoslathoz való jogot. Az országgyűlési képviselő emiatt lemondásra szólította fel Handó Tündét.

A háromszor ötszázalékos béremelésekről szólva kiemelte: ezt egyetlen bíró sem éli meg sikernek, kivéve az OBH elnökét.

Kritizálta Handó Tündét amiatt is, hogy nem volt semmilyen reakciója, amikor Budai Gyula (Fidesz) az igazságügyi bizottság ülésén lekomcsizta a magyar bírói kart. Azt kérte, miután eddig nem tette, határolódjon el most ettől a kijelentéstől.

Úgy látta: a bírósági modell megbukott, a bírói kar függetlenségének biztosítására nem alkalmas jelen állapotában.

A beszámoló elfogadását nem támogatják - közölte.


KNDP: támogatandó a beszámoló


Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka kiemelte: ők pozitívan ítélik meg a testület tavalyi működését. A 2016. évi beszámoló alapján úgy látják, az OBH elnöke, a hivatal a tárgyi és emberi erőforrásokkal átgondoltan és takarékosan gazdálkodott.

Rámutatott: a fejlesztések abba az irányba mutattak, hogy 21. század nyitott és szolgáltató bíróság ideálja megvalósuljon.

Hozzátette: fontos a bírósági transzparencia, azaz, hogy az ítélkezési és igazgatási munka teljes mértékben átlátható legyen, s ehhez a folyamatos fejlesztés, a belső képzés elengedhetetlen.

Jelezte: a jó állam koncepciójának megvalósulására törekednek, ennek nélkülözhetetlen eleme az igazságszolgáltatás kiegyensúlyozott működése. Értékelése szerint a bíróságok és bírák jelentős része jól megbirkózott a kihívásokkal, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben is helyt álltak.

A beszámolót a KDNP támogatja, a szakmai célok helyesek és kiválóan meg is valósultak - összegzett Vejkey Imre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!