OGY - Krónika 4. rész (plakáttörvény, határozathozatal, interpellációk)

Belföld, 2017.06.23

    Az ellenzék éles kritikája és a kormánypártok támogató hozzászólása mellett zárta le a Ház a plakáttörvényről szóló vitát, amelyről aztán szavaztak is a képviselők, majd áttértek az interpellációk tárgyalására.



Jobbik: Orbán Viktor fél a Jobbiktól


Szilágyi György (Jobbik) szerint az előterjesztés egyetlen oka, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fél a Jobbiktól és annak kormányfő-jelöltjétől, Vona Gábortól. Bírálta a kormányoldalt, mert az szerinte vandál pusztítást végez plakátjaikon.

Frakciótársa, Szávay István szerint korábban Kubatov Gábor fideszes politikus sem volt hajlandó ismertetni plakátkampányuk részleteit, de a CÖF sem számol el azzal a félmilliárd forinttal, amelyet a Magyar Villamos Művektől kapott.

A szintén jobbikos Staudt Gábor azt mondta: hűtlen kezelésre buzdít a Fidesz javaslata, mivel kizárná, hogy a közpénzből gazdálkodó szervezetek olcsóbban vegyenek igénybe egy szolgáltatást.


KDNP: a kormányoldal kompromisszumkész



Vejkey Imre (KDNP) a kormánypártok kompromisszumkészségének adott hangot, mondván: az LMP javaslatát is befogadták. Szólt arról is: a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke törvényesen járt el, amikor a szocialisták javaslatát a testület elé vitte.

Frakciótársa, Hollik István azt mondta: Simicska Lajos feketén finanszírozza a Jobbikot, a vita emiatt alakult ki. Ugyanakkor vannak józan, kompromisszumkész ellenzéki javaslatok, ilyen volt szerinte az LMP, majd az MSZP javaslata is, de felháborító, hogy ezen pártok a saját javaslataikat nem szavazzák meg - mondta.


Fidesz: a törvény a fekete finanszírozásról szól



Tuzson Bence (Fidesz) kijelentette: a törvény valójában a fekete finanszírozásról szól, az átláthatatlan pártfinanszírozást szeretnék megakadályozni. Ez pedig mindenkinek érdeke - vélekedett -, hogy ne lehessen politikai pártokat "kilóra megvenni, ami a Jobbikkal történt".

Halász János (Fidesz) arra mutatott rá: a pártok átlátható finanszírozását kívánták elérni. A Jobbiknak is el kellett mondania végül plakátjaik valós árát, korábban azonban hazudtak. Ezerszámra korrumpálták az egész pártjukat - fogalmazott -, a Jobbik eladta a lelkét egy milliárdosnak. Ezt nem szabad hagyni - jelentette ki.



Az elnöklő Latorcai János a vitát lezárta.


Előterjesztőként arra Kósa Lajos (Fidesz) frakcióvezető válaszolt. Azt mondta: mindenkinek érdeke, hogy a demokratikus verseny tiszta feltételek között zajlódjon, mert ha kiskapu van a pártok finanszírozásáról szóló törvényen, az történik, ami jelenleg, egy parlamenti pártot felvásárol egy milliárdos kilóra. A Jobbik minden rezdülésükkel Simicska Lajos politikáját valósítja meg - vélekedett.

Szerinte a teljes ellenzék feltette magára az árcédulát, mert nem szavazta meg azt az előterjesztést, amely ezt a kiskaput bezárta volna. A szavazás megmutatja, ki van a korrupció pártján és ki nincs - zárta szavait, amelyet az ellenzéki padsorokból hangos "szép volt Lajos" skandálás követett.


A Ház megszavazta az egyszerű többséget igénylő részeket


A településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorította az Országgyűlés a politikai reklámok kihelyezését.

Az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabály módosítását 123 igen és 68 nem szavazattal fogadta el a parlament.

Az új passzusok előírják a kötelező listaáras plakáthely-beszerzést a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezeteknek, továbbá a plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi.

Ezen rendelkezések elfogadásához egyszerű többség is elegendő volt az ülésen.


Interpellációk


MSZP: számolnak-e a diósgyőri kohászattal?


Varga László (MSZP) a miskolci kohászat jövőjére kérdezett rá. Közölte: iparfejlesztési program keretében a hazai buszgyártás és hadiipar fejlesztésére készül a kormányzat, szerinte ez a hazai nehéziparnak is lehetőséget adhatna.

Emlékeztetett: a miskolci Fidesz hét évvel ezelőtti kampányában is ezt ígérte, majd négy évvel később egy mini acélmű létesítését jelentették be. Ez azonban megbukott, vagyis semmi sem történt a diósgyőri kohászat érdekében az elmúlt hét évben.

Számolnak-e a diósgyőri kohászattal? - kérdezte.

Lepsényi István, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: a kormány tavasszal döntött a nemzeti acélgyártás cselekvési program megvalósításáról. Ez kiemelten foglalkozik a minőségi ötvözetek gyártásának újraindításával.

A korszerű acélipar kimondottan kutatás-fejlesztés igényes - közölte.

A diósgyőri acélgyár 2009-ben felfüggesztette a termelést - emlékeztetett -, a válság után nem volt lehetőség, hogy az ózdi gyár és a Dunaferr egyszerre nagyobb fejlesztést valósítson meg. A miskolci gyárat lakókörnyezet övezi, ami akadálya lehet a környezetszennyező üzem újraindításnak. Hozzátette ugyanakkor: mindkét hazai gyártó hosszú távú fejlesztésben gondolkodik. elsősorban a járműipari beszállítói beruházáson gondolkodnak.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 107 igen szavazattal, 31 elutasító voks mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!