OGY - Krónika 5. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.12.11

Czeglédy Csaba ügyéről, a rászorulók támogatásáról, a Jobbik számvevőszéki vizsgálatáról, Pest megyei gazdák kártalanításáról és a letelepedési kötvényekről is szó volt az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés hétfői ülésén.



Fidesz: mennyi pénzt vett el a baloldali kormány az emberektől?


Budai Gyula (Fidesz) Czeglédy Csaba ügyéről szólt. Arra kérdezett rá: igaz-e, hogy a több száz fiatalt és a költségvetést is több milliárd forinttal megkárosító ügyvéd által működtetett bűnszervezte behálózta az egész országot? Azt is kérdezte, a szakmunkásokra is kiterjed a kártalanítás?

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára úgy felelt: úgy tűnik, valóban behálózta az ügy az egész országot. Jelenleg bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyik eljárás Czeglédy Csaba ellen. Az MSZP és Gyurcsány Ferenc pártja továbbra is titkolózik és védi az előzetes letartóztatásban lévő férfit, ezzel pedig a gyanút: azért vállalnak közösséget házi ügyvédjükkel, mert az általa elcsalt több mint 3 milliárd forint akár a két párt kasszáját is gyarapíthatta.

A kormány és a Fidesz-KDNP minél előbbi kártalanítást tart szükségesnek - jelentette ki, és indokoltnak nevezte a burkolt pártfinanszírozás vizsgálatát.


MSZP: miért zavarja a fideszeseket az ételosztás?


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint a fideszes elitet évről évre zavarja, hogy a rászorulók egyre hosszabb sorokban várakoznak ételért az ünnepekkor, ezért be akarják tiltani annak osztását közterületen. Kifogásolta azt is, hogy a Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hétvégén Vácon rászorulóknak burgonyát osztott, de nem nevezte meg, milyen forrásból biztosították azt.

Rétvári Bence álhírnek nevezte, hogy a kormány korlátozásra készülne az ételosztással kapcsolatban. Emlékeztetett a képviselő korábbi szavaira amely szerint politikai pártoknak kötelessége lenne adni a rászorulóknak. Egyszer teszek az ön kedvére, és ön máris támad - jelentette ki.


A Jobbik a számvevőszék elnökétől várt válaszokat



Volner János (Jobbik) a rendszerváltás utáni Magyarország mélypontjának nevezte a demokrácia tekintetében azt, ahogyan az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pártja gazdálkodását ellenőrizte. Úgy ítélte meg: igen szűk határidőt szabtak pártjának adatszolgáltatásra, majd azonnal feljelentést is tettek a Jobbik ellen.

Szerinte ugyanakkor a Fidesz egy fillért sem költött korábban a Hír TV hirdetésszervező cégénél, annak ellenére, hogy az a képviselő szerint a kizárólagos kampányfelelőse volt a pártnak, ezt mégsem kifogásolta az ÁSZ. Arra is választ várt: mely állami szervtől kapta az ÁSZ az adatokat a Jobbikról? Hogyan áll elő a megállapított tiltott párttámogatás?

Domokos László, az ÁSZ elnöke úgy felelt: örömtelinek nevezte, hogy már kellő súlyt kap a párttörvény azon változtatása, amelynek keretében a számvevőszék vizsgálja a pártok támogatását. Kijelentette: az ÁSZ a parlamentben mandátumhoz jutott jelöltek és szervezetek elszámolásait alapvetően rendben találta.

Közölte azt is: a Jobbik ellenőrzése folyamatban van, a feljelentés kérdésében az ügyészség jár el.

Volner János úgy felelt: ön hazudik, nem tesz egyebet, mint végrehajtja Orbán Viktor akaratát. Ön a diktatúrát segíti annak érdekében, hogy még a választások előtt anyagilag megsemmisítsék az ellenzék legnagyobb pártját. "Ha ebből a kérdésből ön még visszavonul, higgye el, később még mentőkörülmény lesz".

Latorcai János levezető elnök ezután figyelmeztette a felszólalót, Domokos László pedig úgy felelt: "ha jól értem, akkor egy folyamatban levő ellenőrzésben, amelyben az ön pártja érintett, közvetlenül megfenyegette az ÁSZ elnökét".



KDNP: kártalanítják-e a Pest megyei fóliasátrasakat?


Földi László (KDNP) arra várt választ: lát-e megoldást a Földművelésügyi Minisztérium az októberi szélvihar által megkárosított Pest megyei fóliasátras növénytermesztők máshonnan nem megtérülő kárának enyhítésére? Emlékeztetett: a heves szél súlyos károkat okozott a fóliasátrakban, ami már veszélyezteti az emberek megélhetését.

Nagy István, a tárca államtitkára elmondta, hogy a tárcának három megoldási javaslata van: egyedi támogatási konstrukciót dogozott ki, amelyről még egyeztetnek. Hozzájárulnak az öngondoskodáshoz, a biztosítás díjához, de az Agrár Széchenyi Kártya bizonyos keretét is kiterjesztenék a gazdákra.


LMP: a letelepedési kötvényről miért nem kérdezik meg az embereket?


Demeter Márta (LMP) a letelepedési kötvényekről tett fel kérdést. Arra várt választ: miért nem kérdezik meg az embereket arról, hogy már 20 ezer bevándorlót hoztak be a schengeni övezetbe, csak azért, mert fizettek azért. Szerinte ezen kormány közeli offshore-cégek százmilliárdokat nyertek. Az ügyletet az embercsempészek tevékenységéhez hasonlította.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter úgy felelt: a kötvény már lezárult gazdasági program, amelyről a Ház nyilvános eljárásban döntött, vagy a plenáris ülésen, vagy a szakbizottságban.

Hozzátette: a program érdemben segítette a válság után az ország finanszírozását, hiszen a legutolsó kötvényt is alacsonyabb kamattal értékesítették, mint a lakossági devizakötvényeket jelenleg, ebből pedig az országnak minimum 7-8 milliárd forintnyi kamatelőnye származott. A befektetők közül senki nem tartózkodik életvitelszerűen az országban, viszont tőkét hoztak és munkahelyet teremtettek itt. Leszögezte: ő maga semmi pénzt nem kapott abból, hasonló programot pedig jó néhány ország indított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!