OGY - Krónika 5. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2017.11.14

Az egyszerűsített foglalkoztatás napidíjáról, az illetékekről és az NMHH jövő évi költségvetéséről is szavazott kedden a parlament.



Jövőre az ügyvédi irodák is katázhatnak



A parlament elfogadta a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) és a kisvállalati adóról szóló törvény módosítását. A képviselők 146 igen, 5 nem szavazattal és 32 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Gulyás Gergely, Répássy Róbert, Bartos Mónika és Galambos Dénes fideszes képviselők indítványát.

A törvény kibővíti a kisadózók tételes adójának választására jogosultak körét az ügyvédi irodákkal, amelyek már decembertől bejelenthetik, hogy a katát választják, így a 2018-ban egész évben adózhatnak így.

A jogszabály tartalmaz szabályokat a veszteségelhatárolásra is. Rögzítették, hogy az adózó elhatárolt veszteségként veheti figyelembe a kisvállalati adóalanyiság időszaka előtt a társasági adóalanyiság alatt keletkezett negatív társasági adóalap azon részét, amelyet a társasági adóalap vagy a kisvállalati adóalap csökkentéseként korábban nem vett figyelembe. Ugyanígy járhat el a 2017-es adóév előtt keletkezett és adóalap csökkentéseként még figyelembe nem vett negatív korrigált pénzforgalmi szemléletű eredménnyel, azaz a kisvállalati adóalanyiság alatt keletkezett korábbi veszteséggel.

A veszteségelhatárolás figyelembevételével kapcsolatos szabályok a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazhatók. Lehetőséget ad a törvény a 2017-es adóévet megelőzően megvalósított új beruházások figyelembe vételével a veszteségleírásra.


Emelkedik az egyszerűsített foglalkoztatás napidíja


Az Országgyűlés egyhangúlag, 183 igen szavazattal fogadta el az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény módosítását.

Győrffy Balázs, Jakab István és Vécsey László fideszes képviselők javaslatának indoklása szerint az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem jelenlegi 5870 forintos összege emelkedik.

Az új szabályokat a 2017-es személyijövedelemadó-kötelezettség megállapításakor is alkalmazni kell.

Idén az adómentes keretösszeg 7631 forint, jövőre 8255 forint lesz.


Az illetékekről szóló törvény módosítása


A parlament 123 igen, 5 nem szavazattal és 56 tartózkodás mellett elfogadta az illetékekről szóló törvény módosítását.

Győrffy Balázs, Jakab István és Vécsey László (mindhárman Fidesz) javaslata összhangba hozza a termőföldszerzéshez kapcsolódó visszterhes vagyonátruházási illetékmentesség alkalmazási körét a földforgalmi törvénnyel. A mentességet továbbra is azok a földművesek vehetik igénybe, akik vállalják, hogy a földet öt évig mező- és erdőgazdasági tevékenységre hasznosítják. A mentesség feltétele, hogy a termőföldet ezen időtartam alatt nem idegenítik el, illetve azon vagyoni értékű jogot nem alapítanak.

A földtulajdonos a hozzátartozó mellett a tulajdonában lévő mezőgazdasági termelőszervezetnek is illeték nélkül engedheti át a föld használatát, ha nyilatkozik arról, hogy az illető tulajdoni hányada nem csökken 25 százalék alá a szervezetben. Ellenkező esetben dupla illeték terheli.


A Ház elfogadta az NMHH és a közmédia tavalyi zárszámadását


A Ház elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács, valamint az utóbbi kezelésében lévő előirányzatok, illetve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tavalyi zárszámadását is, 123 igen szavazattal, 61 nem ellenében.

Az NMHH teljes, törvény szerinti költségvetési bevételi előirányzata 32 milliárd 297,6 millió forint volt, a teljesülés viszont 33 milliárd 372,1 millió forint.

Az MTVA bevételi költségvetésének gerincét a közszolgálati hozzájárulás adta. Ez a tervezettnek megfelelő, 69,9 milliárd forint volt. Az összes bevétel 87,6 milliárd forintot tett ki, míg a költségvetési kiadások 88,5 milliárdot értek el, a 0,9 milliárd forintnyi hiány a költségvetésen kívüli tételeken jelentkezett.

A médiatanács 481 millió forintra tervezett bevétele csaknem 130 millió forintos finanszírozási bevétellel bővült, amely az előző évek maradványaiból adódott, emellett működési bevétele is mintegy 10 millió forinttal nőtt. A kezelésében lévő előirányzatok médiaszolgáltatásokból származó bevétele 72 millió forinttal lett magasabb a tervezettnél, így azok csaknem 1,3 milliárd forinttal gazdálkodhattak.


Az NMHH és a közmédia költségvetése



A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 34 milliárd forinttal gazdálkodhat jövőre, a Médiatanács 458 millió forinttal, további 1,1 milliárd forint kezelése mellett, míg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) jövő évi büdzséje 80,8 milliárd forintot tesz ki.

Az Országgyűlés 124 igen szavazattal, 60 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a az intézmények 2018-as költségvetését.

Ennek értelmében az MTVA, amely idén 70,1 milliárd forintban részesült közszolgálati hozzájárulásként, jövőre ezen a jogcímen 71,2 milliárd forintot kap, ami kereskedelmi és egyéb bevételek révén 8,5 milliárd forinttal egészül ki.

Ebből 71,5 milliárd forintot költenek médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységre, amelyből a dologi kiadások 51,5 milliárd forintot, a személyi kiadások 14,6 milliárdot tesznek ki; beruházásokra 5,3 milliárdot költ az MTVA. A Magyar Média Mecenatúra programra 3,1 milliárd forint jut jövőre, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Kft.-nek pedig 1,7 milliárdot ad át az MTVA.

Az NMHH az ideinél 1 milliárd forinttal kevesebb forráshoz jut jövőre, amelyből a legtöbbet, 11 milliárd forintot dologi kiadásokra költ, míg bérekre és járulékokra csaknem 9 milliárd forintot fordít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!